Depeche Mode se vrací k včerejší budoucnosti

Pavel Turek, tur
10. 3. 2009 9:20
Album Sounds of The Universe vyjde 17. dubna

Londýn - V závěsu za U2 se chystá na hudební trh roku 2009 vstoupit další kapely s kořeny na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Ovšem pokud čtveřice irských maximalistů vždy okatě mířila na naprostý vrchol, Depeche Mode to svým fanouškům nikdy příliš neusnadňovali.

Dokázali je utáhnout do obrovských hal nejprve na synthi-pop, poté na Black Celebration, následně jim naservírovali reflexi drogového pekla a poté se chopili akustických kytar.

Na právě dokončeném albu Sounds of the Universe, jež se natáčelo v miamském studiu a mixovalo v New Yorku, se ovšem Depeche Mode chystají vrátit ke svým naprostým začátkům a sázejí na staré analogové syntezátory. Úsporně studený zvuk nabízí už singl Wrong, který doprovodil adekvátně surový automobilový videoklip režiséra Patricka Daughterse (mj. Kings Of Leon, Yeah Yeah Yeahs, Feist).    

„Už poměrně v raném stádiu nahrávání jsme se rozhodli, že Wrong bude první singl, protože je dost odlišný od toho, co jsme kdy předtím vydali," popisuje Martin Gore. „Úplně nevím, do jaké hudební škatulky ho zařadit, ale myslím, že má v sobě rapový nádech. Asi je to nejblíž, co jsme se kdy dostali k R'n'B." 

Depeche Mode během udílení cen Echo Music Awards v Berlíně 21. února 2009.
Depeche Mode během udílení cen Echo Music Awards v Berlíně 21. února 2009. | Foto: Reuters

„Použili jsme spoustu starých syntezátorů a automatických bubeníků, což nějak vyvolává představu cestování vesmírem," vysvětluje titul nového alba Gore. „Vrátili jsme se ke spoustě starých nástrojů, aniž by ale album znělo archaicky. Je to jak včerejší budoucnost. Proto je pro mě název Sounds of the Universe naprosto ideální."  

Pro recyklaci celé jedné éry vlastní kariéry je přitom letos více než vhodná doba - jelikož do kurzu se vrací synci-popová naivita osmdesátých let. O tom vypovídá jak koncentrace interpretů typu Little Boots, La Roux a Empire of the Sun v anketě BBC Sound of 2009, tak směr, jímž se vydávají některé již zavedené kapely - viz Yeah Yeah Yeahs. 

V těchto dnech dali Depeche Mode kompletně dohromady seznam zastávek turné, které dostojí svému názvu. Tour of the Universe je stará dobrá megašňůra, která kapelu vyšle na 58 koncertů do 27 zemí během čtyř měsíců. V Praze se zastaví 25. června.

Foto: Tom Oxley
Čtěte také:
Sound of 2009: Letošní rok bude synthi-popový
Anton Corbijn: Hudba v sedmdesátkách byla rebelská

Kapela si tak chce navázat na tři roky staré turné k desce Playing The Angel, které po celém světě navštívily dva miliony fanoušků. Letos si Depeche Mode dávají záležet, aby hráli na co nejvíc stadiónech a zvýšili si možnou kapacitu.

Jak to u velkých jmen bývá, i Depeche Mode chtějí co nejvíce peněz získat od skalních příznivců: proto Sound of the Universe vyjde 17. dubna hned v několika formátech. Kromě klasického CD se chystá i DVD s dokumentem z nahrávání.

Přibude také neodmyslitelný Deluxe Box Set, v němž budou dvě fotografické knihy. Jednu vytvořil dvorní tvůrce vizuálního stylu Depeche Mode Anton Corbijn, který se podobným způsobem letos přiživil na sběratelské edici nového alba svých druhých chráněnců U2.

 

Právě se děje

Další zprávy