Nadace War Child přivádí na pomoc hudební hrdiny

Pavel Turek, tur
20. 2. 2009 14:00
Kompilace spojuje legendy s nejprodávanějšími nováčky
TV on the Radio
TV on the Radio | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Když v roce 1995 vylétla na první místo britského žebříčku kompilace Help, nejenže pomohla získat 1,25 milionů liber pro děti postižené válkou v bývalé Jugoslávii, ale zároveň odstartovala nový a efektivní způsob charity.

K jejímu desetiletému výročí iniciovala nadace War Child pokračování Help!: A Day in the Life - a tento týden se na pulty dostává umělecky zatím nejambicióznější nahrávka zmíněné charity, Heroes.

Kompilace stojí na nápadu oslovit žijící legendy populární hudby, aby vybrali skladbu ze své diskografie a zadali ji k přepracování svému současnému oblíbenci. „Uvažovali jsme o konceptu, který by zvednul laťku po hudební stránce, ale zároveň se z něj nesměla vytratit dobročinnost," uvádí Ben Knowles, hudební šéf nadace War Child a bývalý redaktor týdeníku NME.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Napůl vyhráno tvůrci měli, když jim jako první kývli Paul McCartney a David Bowie. První si vybral pro bondovku Live and Let Die zpěvačku Duffy, druhý navrhl pro titulní Heroes své dlouholeté oblíbence TV on the Radio.

Hot Chip
Hot Chip | Foto: Aktuálně.cz

Vtip tohoto tahu spočívá v síle závazku. V průběhu let a s rostoucím množství různých hudebně angažovaných projektů se zvyšuje i tendence kapel chápat charitu jako možnost pro uplatnění skladeb, které se nevešly na regulérní alba a maximálně by se z nich staly B strany singlů.

„Všichni si byli vědomí toho, že jejich hudební vzory a hrdinové si je vybrali z určitých důvodů a budou také velmi zvědaví slyšet výsledky jejich práce," zdůrazňuje Knowles.

„Joy Division a New Order jsou pro nás naprosté modly, " souhlasí Joe Goddard z Hot Chip, kteří přepracovali skladbu Transmission ve zvýrazněném kraftwerkovském duchu.

Dlouho uháněný Bob Dylan si zase vybral pro Leopard-Skin Pill-Box Hat blonďatého eklektika Becka. „To je kombinace, kterou nikdo nepředpokládal, ale nemůžete se dočkat, až ji uslyšíte," sdílí svoje nadšení Knowles.

Yeah Yeah Yeahs
Yeah Yeah Yeahs | Foto: Yeah Yeah Yeahs

Kromě nepředpokládaných spojení nabízí Heroes i logické návaznosti jako Search and Destroy od Iggy Popa, pro niž si její autor vybral elektro drsňačku Peaches. V případě interpretace hitu The Ramones Sheena is a Punk Rocker od Yeah Yeah Yeahs zase dynasticky pokračuje linie newyorského bohémského punku. Lily Allen se zase pustila Straight to Hell (The Clash), což je pochopitelné, když Joe Strummer byl málem její kmotr.

Nápad rozjet kontinuální pomoci hudebníků dětem z válečných oblastí se zrodil, když Tony Crean z labelu Go! Disc nemocný chřipkou sledoval televizi, kde terénní pracovník žádal o 200 tisíc liber, které jsou potřeba k nakrmení a ošacení dětí postižených válkou v Bosně.

Creanovi došlo, že kdyby každý čtenář NME a Melody Makeru dal jednu libru, Sarajevo by mohlo být zachráněno. Odtud byl jen krůček k albu Help a následným 1Love (2002) a The Hope (2003). Nyní War Child operuje především v Iráku, Afghánistánu, Ugandě a Kongu. 

Antony
Antony | Foto: Don Felix Cervantes

Tento týden lze bez nadsázky hovořit o dnech hudební charity, protože zároveň s Heroes vychází i 2CD Dark Was the Night, které pro změnu podporuje organizaci Red Hot. Ta se od roku 1989 věnuje obětem HIV a AIDS, stejně jako zvyšování povědomí o této nemoci. 

Na v pořadí dvacátém albu s hlavičkou Red Hot najdete 32 skladeb od špičky současné indie scény od Arcade Fire, Antonyho, písničkářek Cat Power a Feist po Conora Obersta nebo Bon Iver.

Postoj War Child Music i Red Hot naprosto plynule reaguje na trend posledních dekád, kdy je západní svět více než kdy jindy nakloněný pomáhat, ovšem charita musí být zároveň bezbolestná a dárce nesmí tížit špatné svědomí.

Proto i booklet Heroes přináší spíše strohý design a informace o vzniku alba než vyděračské fotografie trpících obětí.  Dočtete se pouze konstatování, že 66 % všech lidí zabitých válkou jsou děti, a pak výzvu: Naštvěte se. Zapojte se.

 

Právě se děje

Další zprávy