ČT odtajnila songy, které Gipsy.cz zkusí prodat Evropě

Michal Pavec, mp, krk
16. 2. 2009 17:30
Diváci budou volit ze dvou písní world rapové kapely
Gipsy.cz postoupili do evropského kola rovnou. Televize nabízí divákům alespoň výběr ze dvou písní
Gipsy.cz postoupili do evropského kola rovnou. Televize nabízí divákům alespoň výběr ze dvou písní | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už v lednu se Česká televize rozhodla, že letos nebude pořádat výběrové řízení a rovnou na Eurosong do Moskvy vyšle skupinu Gipsy.cz. Kapela Radoslava Bangy a Vojty Lavičky nyní představila dvě nové skladby, mezi nimiž budou lidé vybírat tu, jež se objeví v semifinále klání známého dřív jako velká cena Eurovize.

Písně jsou v souladu s pravidly nové, skupina je připravuje na třetí studiové album. Poprvé zazněly v pondělí právě s novináři v pražském divadle Hybernia. Divákům se v konečné podobě poprvé představí 28. února v pořadu Noc s Andělem.

Rozhodovat o jejich osudu se bude pomocí SMS hlasování, které bude probíhat od 1. do 14. března. K dispozici by měly být brzy i videoklipy na webu České televize.

Vybraná píseň pak pojede do Moskvy, kde se 12. května Gipsy.cz pokusí projít semifinálovým sítem. Byl by to první český zástupce, kterému by se to podařilo. V minulých dvou ročnících "to neprošlo" Kabátu s písní Malá dáma ani Tereze Kerndlové, která interpretovala skladbu Have Some Fun v dnes už takřka legendární "kalhotkové roli".

Loňský vítěz Dima Bilan z Ruska
Loňský vítěz Dima Bilan z Ruska | Foto: Reuters

Rozhodnutí ČT nepořádat letos národní kolo lze přitom interpretovat několika způsoby. Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy to nemělo nic společného se zájmem diváků o SMS hlasování v průběhu večera ani se sledovaností národního kola (ta se v obou dosavadních ročník pohybovala na úrovni 900 tisíc lidí).

Pokud vynecháme ekonomické důvody, nabízejí se pak příčiny dramaturgicko-taktické. Bylo by pěkné, kdyby televize sebekriticky po minulých ročnících uznala, že by se neměly opakovat bizarní večery naplněné převážně provinční parafrází na r'n'b. S tím může souviset i nedostatek soutěžících, tedy neochota některých kapel účastnit se Eurosongu, která vyšla najevo už v úvodním českém ročníku.  

Optimisté mohou kalkulovat i s tím, že televize české diváky ochudila o demokratické rozhodování, protože nechtěla seznámit Evropu s výsledky hlasování o českém vkusu.

To by ovšem byla zbytečně veřejnoprávnější než pořádající Evropská vysílací unie a většina ostatních soutěžících - protože vitální populární hudba se už dávno rozešla estrádním charakterem prezentace, který televize nabízí. V situaci, kdy MTV nastolila zcela jiné principy a standardy konzumace popu, stalo se z Eurosongu spíš odkladiště pro Daniely Nekonečné celé Evropy.

Tereza Kerndlová
Tereza Kerndlová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Západní část kontinentu bere soutěž jako přehlídku exotů, někdejší komunistický blok i jih Evropy si z ní udělal platformu pro "prosazení v Evropě". O tom svědčí i průběh hlasování, kdy diváci "od Rozvadova na východ" hlasují pro kulturně a geograficky spřátelené státy.

To ostatně vědí i Gipsy.cz. "My budeme dělat šašky taky, nás to baví, ale nebudeme dělat jen šašky," říká Gipsy Banga, který se jako první český interpret podíval na Glastonbury. 

Šticha se každopádně omezil na konstatování, že vybrat kapelu rovnou bylo správné; rozhodly prý kvality Gipsy.cz. "V obou ročnících získali hodně hlasů. V jejich součtu se jim nemůže nikdo rovnat. Jsou mezinárodně známí, spolupracují s evropskými vydavateli a dokáží bez problémů komunikovat v angličtině," obhajuje krok televize.

Dále čtěte: Na Eurosong pojede Gipsy.cz, rozhodla sama ČT

Letošní ročník se uskuteční v Moskvě bude mít 43 účastníků. Místo konání je dáno tradičně tím, kdo vyhraje poslední ročník. Loni to byl ruský zpěvák Dima Bilan s písní Believe.

Čeští reprezentanti půjdou potřetí do soutěže, která už dlouho nevynesla skutečný trumf. Přestože je Eurosong má dodnes ve výkladní skříni, už dost let uplynulo od proslavené ABBY s pozdějším megahitem Waterloo v roce 1974 a vítězství Celine Dion se odehrálo v roce 1988.

 

Právě se děje

Další zprávy