Kamarád Unkilled Worker se utábořil v údolí hluku

Michal Pařízek
20. 1. 2009 12:30
Silver Rocket zvou ve čtvrtek na divokou akustiku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Strahovský klub 007 bude ve čtvrtek místem křtu prvního alba, které na rok 2009 přichystal label Silver Rocket, kolem něhož se dlouhodobě sdružuje fungující nezávislá scéna. Debut projektu Unkilled Worker pojmenovaný Faithcollapse vychází právě v den koncertu; spolu s ním tu zahrají stálice alternativní scény OTK, kteří se na kolekci velkou měrou podíleli.

Pod jménem Unkilled Worker se skrývá Todd Robert John Nesbitt, který dlouhá léta vede formaci Wollongong, taktéž součást Silver Rocket klanu, a tedy i českého hlukového údolí. Jako Unkilled Worker se ovšem dává všanc sám, vyzbrojen jen kytarou a naléhavým vokálem.

Nejde o klasické brnkání k táboráku, při zvuku jeho divoké kytary by mohlo dojít k požáru. Vybuzené protest songy zdobí upřímnost a autenticita stejně jako záviděníhodná tenze. To všechno vyvažuje zvukovou anarchii, jež provází noise kapely.

Foto: Aktuálně.cz

Unkilled Worker se poprvé představil písní Illusions of Nations na sklonku loňského roku na 7" splitu spolu s Aran Epochal, dalším sólovým projektem z líhně Silver Rocket. Album Faithcollapse přináší dalších dvanáct žhavých manifestů. Hrubou kytarovou práci ozvláštňují aranže Ondřeje Ježka a v některých momentech i jeho domácích OTK. Kolekce chytne hned od prvního tracku Headed For Danger se skvělým kytarovým riffem a strhujícím tempem.

Ani dál se posluchač nestíhá nudit, tucet skladeb je tak akorát; možná by o ještě jednu dvě méně nebylo na škodu, ale Faithcollapse je natolik pestrým albem, že to nevadí. Doplnění elektronikou i celým bandem  - po samostatném setu ho OTK podpoří i ve čtvrtek na pódiu -   kytaře a zpěvu hodně pomáhá, ale písně obstojí i samostatně. Unkilled Worker je songwriter každým coulem, skvěle pracuje s napětím a tahem skladeb, často doprovod ani nepotřebuje.

Občas skaldby připomenou chmurnou náladou a jednoduchostí australské Crime and The City Solution (Streets of Promise nebo Information Sickness), občas Todd štěká svoje výzvy jako polozapomenutý tlusťoch se Seattlu Tad (2 Steps Back). 

Foto: Aktuálně.cz

V katalogu Silver Rocket najdeme hned několik divých spolků, ovšem Unkilled Worker jedním z nejtemnějších a paradoxně možná i nejtvrdších alb, které label nabízí. V jednoduchosti je síla.

Přestože songy působí hrubě a neotesaně, v některých momentech až upracovaně - koneckonců, je to dělník - hluboko pod povrchem najdeme i křehké a citlivé melodie.

Už proto ani slova o potlachu vlastně nejsou nadsazená: v podstatě jde o pořád folkovou záležitost, byť
jsou jeho songy na kost ohlodané aljašskými vlky a spousta kamarádů od Berounky před Toddem prchala tak rychle, až by cancáky ztráceli.

Unkilled Worker: Faithcollapse, CD, 52 minut, vydala firma Silver Rocket, 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy