U2 na prvním klipu k nové desce povolali nahé generálky

Pavel Turek, tur
7. 2. 2009 19:00
Kapela pokračuje v ofenzivě k chystanému albu

Londýn - Jako skladba vytažená z experimentálních období buď kolem Achtung Baby nebo Pop zní nový singl U2 nazvaný Get On Your Boots, který měl premiéru 19. ledna. A v této linii pokračuje i v pátek zveřejněné video k písni, která předznamená album No Line on the Horizon. Režie se ujal Alex Courtes, který spolu s Martinem Fougeralem natočil pro kapelu Grammy ověnčený klip Vertigo.

U2 s Get On Your Boots znovu nabídli svoji "dekonstruovanou" podobu, byť s "bonovským" textem o válkách mezi národy. Tomu odpovídá i vizuální ztvárnění singlu: do hrající kapely se prolínají efektní obrazové skládačky, Bona nahrazují kníraté sochy a dívky s vojenskými metály na na nahé hrudi (viz oficiální stránky kapely zde). 

Jakoby tím U2 chtěli dát najevo pozici progresivních klasiků: mají nezaměnitelnou tvář, ale zároveň jdou s dobou. V klipu se mísí estetika indie kapel typu MGMT s kolážemi inspirovanými babylónem médií stejně jako dadaismem a surrealismem.

U2 na koncertě We Are One k oslavě Obamovy inaugurace.
U2 na koncertě We Are One k oslavě Obamovy inaugurace. | Foto: Reuters

Alex a Martin - kteří si zpětné projekce a průlety snovými tunely vyzkoušeli v klipech Seven Nation Army pro White Stripes nebo Shoot The Runner pro Kasabian - mají ostatně coby Pařížané k výtvarné avantgardě minulého století docela blízko.

Podle kytaristy The Edge jsou skladba i video založené na tom, že "muži všechno podělali, a to politicky, ekonomicky i sociálně, a je nejvyšší dát to do ruky ženám".

Rádiovou premiéru a nynější premiéru klipu bude 18. února koncertní podoba singlu na Brit Awards. Deska No Line on the Horizon se pak objeví na pultech na začátku března.

"Za ty čtyři roky, co uplynuly od posledního alba, jsme se museli někam pohnout," popsal vývoj U2 baskytarista Adam Clayton v interview během focení pro časopis Q. "Vzali jsme v úvahu i vlivy severní Afriky a celý koncept se zdá být barevnější."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Bono se stal sloupkařem v New York Times
Nové album U2 už je na horizontu. Vyjde v březnu
U2 3D je účinné placebo při čekání na nové písně

Mohlo by se tedy zdát, že U2 po dvou klasicky rockově znějících albech chystají znovu odvážnější vybočení, kterým by mohli pozlobit konzervativnější fanoušky. Stejně tak ale je nutno vzít v úvahu, že první singly jejich posledních alb - Vertigo a Beautiful Day - nikdy důsledně nereprezentovaly celkové vyznění jak All That You Can't Leave Behind, tak How To Dismantle An Atomic Bomb.

Nicméně No Line on the Horizon má mít potenciál "divné" nahrávky také proto, že by podle referencí měla obsahovat kromě stadiónových kusů také sedmiminutovou píseň, skladbu až na pomezí opery a chorálu, věc inspirovanou OMD a ranou elektronikou i píseň Stand Up Comedy, kde by hra na kytaru měla citovat vlivy Led Zeppelin i White Stripes.

Obal No Line on the Horizon
Obal No Line on the Horizon | Foto: Aktuálně.cz

Bono zase specifikoval, že většina textů na No Line on the Horizon, jejíž obal a seznam skladeb kapela představila v pátek, je inspirována - jak už je U2 zvykem - světovými událostmi. Závěrečná skladba Cedars of Lebanon má být vyprávěná z perspektivy válečného zpravodaje.

Takřka v souběhu s lednovou premiérou nového singlu se Bono postaral o další ze svých mediálně působivých momentů. Využil svého talentu proměnit vystoupení v symbolickou událost, jako se mu to povedlo už během monstrakce Live Aid.  A to když v průběhu nedělního koncertu na oslavu Obamovy inaugurace u Lincolnova památníku adresoval skladbu Pride (In The Name of Love) Palestincům.

Skladba, jež byla inspirována Martinem Lutherem Kingem, zazněla na stejném místě, kde před více než 45 lety bojovník za lidská práva pronesl svůj nejslavnější projev začínající spojením "Mám sen". 

Bono v průběhu Pride přidal: "Není to jen americký sen, je to také irský sen, je to evropský sen, je to izraelský sen" - načež se dramaticky odmlčel a dodal: Je to palestinský sen."

Je to něco, co by se ještě před osmi lety nemohlo stát, shodli se komentátoři.  A Bono i v natolik oficiálním okamžiku dostál své reputaci angažovaného baviče/filantropa, který se nejednou dostal mezi nominované na Nobelovu cenu míru.

U2 - We Are One (Obamova inaugurace)

 

Právě se děje

Další zprávy