Kvůli obvinění rádia z fašismu chtějí lidé demonstrovat

Pavel Turek, tur
27. 10. 2008 13:30
Na obranu stanice Wave už vznikají petice
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Petice vyzývající předsedu Rady Českého rozhlasu k odstoupení a demonstrace na podporu Radia Wave chystaná na úterý 17 hodin před vchodem Rozhlasu na Římské ulici - to jsou některé aktivity, které rozpoutalo čtvrteční výjezdní zasedání Rady Českého Rozhlasu.

Ta v průběhu jednání v Ostravě obvinila Radio Wave z propagace fašismu. Příčinu zavdala píseň Swastika Eyes od kapely Primal Scream, která ve vysílání stanice pro mladé ČRo zazněla 5. září v rámci pořadu Friday Ripple.

Rozhlasová rada je však jediná, kdo kdy ve skladbě našel výklady směřující k propagaci fašismu.

Kritizovaná skladba sice zazněla v rámci Friday Ripple, ovšem v rotaci Radia Wave figuruje už od počátků stanice. Její autoři Primal Scream ji v roce 1999 napsali coby kritiku zahraniční politiky USA a dobové recenze ji unisono interpretují jako hořké prozření, že svět ztratil smysl.

Vogl to našel na webu

Jak uvedl server Digizone, radní vycházeli z hodnocení analytika Radka Vogla, který Primal Scream charakterizoval jako kontroverzní rap metalovou kapelu. "I pro začínajícího politologa je patrný nacistický obsah této písně a v žádném případě se tato píseň nehodí do veřejnoprávního rozhlasu," zakončil Vogl, jehož názor na zasedání prezentoval radní Antonín Zelenka.

Foto: Aktuálně.cz

Ekonom Vogl, který je pověřen sledováním Radia Wave, svá hodnocení podpořil citacemi z otevřené internetové encyklopedie Wikipedia a doprovodil je překladem textu. Kompletní přepis zasedání rady týkajícího se Radia Wave najdete zde.

Matka ví, co dětem hrozí

Postoj rady k uvedené skladbě rozpoutal debatu nad budoucností Radia Wave, jehož playlist tvoří současná alternativní hudba.

"Radio Wave jako stanice pro mladé působí na lidi nehotové, na lidi, kteří si teprve utvářejí své názory, svůj přístup k životu. Já sama mám šestnáctiletého syna a vím, co to obnáší," prohlásila místopředsedkyně a mluvčí rady Dana Jáklová.

Posuzování oprávněnosti rádia završil programový ředitel ČRo Richard Medek, když posluchače radia charakterizoval jako menšinovou skupinu, která není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle.

Čtvrtečním zasedáním tak Rada ČRo pokračuje v kritice nejen proti koncepci stanice pro mladé a minoritní publikum, ale zároveň obviňuje generálního ředitele ČRo Václava Kasíka, že stanici poskytl "otcovská ochranná křídla".

Radio Wave už muselo k 1. září opustit FM frekvenci a v této chvíli je dosažitelné pouze na internetu nebo v rámci digitálního vysílání.

Zvládnout cizí jazyk na mírně pokročilé úrovni

První z reakcí na zasedání a výroky rady se stala Výzva k odstoupení předsedovi Rady Českého rozhlasu Jiřímu Florianovi, již formou otevřeného dopisu sepsal hudební publicista Petra Vizina. Ten Radě ČRo vytýká především způsob argumentace a znaleckou práci.

Foto: ČTK

"Je pochopitelné, že každý z členů rady nemůže být úzce orientovaným odborníkem na soudobou kulturu. Posudky ke zmíněným výtkám, jež vypracoval analytik Rady ČRo, ing. Vogl, ale vykazují absenci znalostí na úrovni kurikula druhého stupně současného základního vzdělání; konkrétně se jedná o neschopnost najít relevantní zdroje na internetu, zvládnout cizí jazyk na mírně pokročilé úrovni a porozumět jednoduchému písňovému textu," kvůli tomu se píseň napadající fašismus, jeví jako fašistická, dodává dále Vizina.

"Zde nejde v prvé řadě o Rádio Wave; jde o dvě důležitější věci. Zaprvé, zda jsou chybné argumenty důsledkem nekompetentnosti analytika a členů Rady ČRo, anebo jde o účelovou manipulaci, cynicky využívající chybné předpoklady. A zda Rada ČRo pod Vaším vedením jedná stejně i v případech, které nejsou tak mediálně sledované," uzavírá Vizina.

Kompletní znění výzvy najdete ZDE

Formu otevřeného dopisu zvolil s následující peticí zvolil i Martin Přikryl z kapely The Prostitutes, který na svém blogu oslovil mluvčí rady Danu Jáklovou.

"Nesnažte se spolu s kolegou Medkem hledat pramen budoucnosti národa. Není v mainstreamu, který se stal vaším estetickým náboženstvím. Naopak - projděte si výzkumy poslechovosti této stanice, když ještě mohla vysílat teresticky, a těžko tam najdete spodinu mladé generace, kterou byste tam rádi viděli," dodává Přikryl.

Kompletní text najdete ZDE

Rada ČRo reaguje: Šlo jen o výměnu názorů

Na rozvířenou debatu okolo čtvrtečního zasedání zareagovala dnes v pondělí Rada ČRo prohlášením, v němž zdůrazňuje, že k této záležitosti nepřijala dosud žádné usnesení. Uvádí, že šlo o otevřenou a demokratickou výměnu názorů v rámci projednávaného bodu "Hodnocení vysílání stanic ČRo v měsíci září 2008". Dále dodává, že píseň Swastika Eyes byla jen okrajovým problém, tím, o co v diskuzi šlo, byly dvouhodinové bloky vysílání v angličtině, které podle rady nepatří do věřejnoprávního média.

Kompletní prohlášení Rady ČRo najdete ZDE

MTV skladba nevadí

Kapela Primal Scream se v polovině 90. let vehementně angažovala v kampani na propuštění nespravedlivě odsouzeného Satpala Rama; ten byl v roce 1986 pro svůj asijský původ napaden skupinkou šesti lidí a v sebeobraně jednoho zabil, ovšem britské soudy tento čin klasifikovaly jako vraždu. 

Primal Scream, kteří 3. října vystoupili v Praze, mají na kontě mnoho prestižních cen, zvítězili v soutěži Live Music Awards 2008 v londýnské Brixton Academy (ceny Outstanding Contribution To Live Music a Best Live Act Award) a přední britský týdeník NME jim loni udělil bilanční cenu za přínos britské hudbě Godlike Genius.

Swastika Eyes ve své době figurovala na 22. místě britského singlového žebříčku. Neměla s ní problém MTV a videoklip se běžně objevoval i ve vysílání České televize.

Primal Scream - Swastika Eyes

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy