Tricky vzkřísí trip-hop v předvánoční Praze

tur
23. 11. 2008 12:00
Zpěvák vystoupí v pondělí v klubu Roxy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatímco jiné žánry se zpravidla  po deseti letech vracejí do kurzu, jelikož už dospěla nová generace, která na nich vyrostla, v případě trip-hopu se opakuje celý cyklus.

Rok 2008 znamenal pro bristolskou trojici nejexponovanějších interpretů dobu druhého startu. Portishead vydali album s lakonickým názvem Third a navázali tam, kde přestali. Massive Attack se znovu odhodlali ke koncertování, vystoupili i na festivalu Rock For People.

Nyní Praha po jedenácti letech zažije koncert posledního z nich: enfant terrible a vyhlášeného zhulence Trickyho. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Astmatický démon Tricky chytá druhý dech

Někdejší člen Massive Attack, který se osamostatnil, aby stvořil desku Maxinquaye, jež se stala podle týdeníku NME albem roku 1995, se letos pokouší vrátit na scénu po pětileté pauze.

Po odmlce, v níž se věnoval maximálně tak sbírání nových tetování a točení hudby do filmů Jerryho Bruckheimera, je album Knowle West Boy poctou místu, kde se Adrian Thaws (Trickyho vlastní jméno) narodil, a návratem do Anglie.

Tricky - Council Estate

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pomyslným i skutečným, protože poslední roky prožil ve Spojených státech. Vrací se do míst, kde bylo možné nosit tričko T. Rex a zároveň považovat Chucka D z Public Enemy za nového Shakespearea.

"Knowle West Boy je pro mě něco jako další debut. Chci, aby lidé tu desku slyšeli, chci si o ní povídat a chci ji i hrát naživo. Těžko bych do ní asi byl tak zapálený, kdybych předtím nestrávil pár let v Bronxu, kde mě nikdo neznal a kde jsem musel stát frontu do klubu jako všichni ostatní. Uvědomil jsem si, že jsem už se všemi těmi výhodami mediální hvězdy začal až příliš počítat; takže nezaškodilo, že jsem se vrátil zpátky na zem," sumarizuje Tricky.

Nedá se tomu nevěřit, protože ve srovnání s comebackem Portishead zní Knowle West Boy překvapivě čerstvě, i když obsahuje všechny osvědčené postupy z repertoáru sípavého rappera. Jak několik hostujících zpěvaček, které oživují jeho monotónní projev, tak opakující se motivy v textech - a v neposlední řadě i poklonu mainstreamové popkultuře v podobě coververze hitu Kylie Minogue Slow.

Foto: Aktuálně.cz

"Na albu je plno vokalistů. Sebe jsem za zpěváka nikdy nepovažoval, to je prostě realita, sám celé album neutáhnu. Rád spolupracuji se zpěvačkami, plno mých textů je psaných jakoby ze ženského pohledu. Rád bych sice sám zpíval jako Janis Joplin nebo PJ Harvey, ale protože to nedokážu, potřebuji přizvat někoho na pomoc," dodává.

Když Tricky koncertoval v Praze naposledy - v květnu 1997 - vězel po krk ve frustracích z nejtemnějšího alba Pre-Millennium Tension a bylo to pořádně znát. Od té doby zkusil být pozitivní (Vulnerable) i kalifornsky prosluněný (Blowback). Obojí nepřesvědčivě; až nyní s Knowle West Boy jako kdyby znovu našel vhodný tvar.

Kéž by se to promítlo i do vystoupení v Roxy.

 

Právě se děje

Další zprávy