U2 odkládají nové album až na rok 2009

tur
5. 9. 2008 14:35
Bono: Příští rok bude hned na začátku náš
Foto: Aktuálně.cz

Dublin - Původně se mělo jednat o dlouho slibovaný blockbuster předvánočního trhu, ovšem nakonec bylo vydání nového alba U2 posunuto na počátek roku 2009.

Mezi fanoušky už koloval skoro zaručený název No Line on the Horizon i legenda o tom, jak někdo natočil nové songy zpoza plotu u Bonova domu. Místo nich ale kapela vydala na svých oficiálních stránkách prohlášení.

"Víme, že už musíme brzy něco vydat, ale také víme, že publikum nechce další album U2, pokud to nebude naše nejlepší album," uvádí Bono ve svém tradičně velikášském stylu. "Musí to být naše nejvíc inovativní, nejvíc odvážné... o čem je řeč?"

"Narazili jsme na žílu nápadů. Tam dole je tedy trochu tma, ale vypadá to, že jsme našli diamanty, a ne uhlí."

Slavná irská skupina U2 při svém turné Česko přeskočí
Slavná irská skupina U2 při svém turné Česko přeskočí | Foto: Bleskově
Čtěte také:
U2 budou koncertovat v Praze. Na filmovém plátně
Bono: U2 musí projít zásadní změnou
Exkluzivně o U2: Jsou jako diamant, říká jejich stín
Corbijn: Hudba v sedmdesátkách byla rebelská

V poslední době kapela nahrává ve Francii; poté, co předtím v průběhu roku strávila čas přípravami v marockém Fezu a v Dublinu s neodmyslitelnými producenty: Brianem Enem, Danielem Lanois a Stevem Lillywhitem. Posledně jmenovaný má podle kapely neuvěřitelný cit pro melodie a chytlavé refrény.

Podle Bonových odhadů mají U2 "50 nebo 60 nových skladeb, ze kterých můžeme vybírat na následovníka How To Dismantle An Atomic Bomb z roku 2004".

U2 3D - trailer

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Poslední dvě desky byly hodně osobní, postavené na triu a klasických odstínech rocku: jen basa, kytara a bicí," tvrdí Bono. "Ale to, co chystáme nyní, je ve stejném duchu jako transformace, kterou jsme prošli mezi The Joshua Tree a Achtung Baby."

Má tím na mysli zákruty, které na přelomu osmé a deváté dekády kapelu odvedly od okouzlení americkým blues k experimentům s elektroničtějším zvukem v legendárních berlínských Hansa Studios, kde nahrávali mimo jiné Bowie s Iggy Popem. Bono tehdy vyměnil kovbojský klobouk za charakteristické muší brýle.

Foto: Aktuálně.cz

Podobně razantní a odvážnou změnou pak U2 prošli už jen s albem Pop; reference na taneční scénu ale skalní fanoušci přijali s velkými rozpaky a kapela sama se ho zalekla natolik, že desku dosud považuje za svou nejslabší nahrávku. Od té doby U2 sázejí spíš už jen na kosmetické změny osvědčeného modelu a zvuku.

"Jsem vždycky ten, kdo podceňuje a pro koho by bylo snadné prostě jen vydat ty skladby teď. Kdyby to bylo na mě, album už by bylo venku!" popisuje Bono. "Ale z kraje příštího roku už lidé uslyší, co jsme udělali. Chceme, aby rok 2009 byl náš, takže musíme udělat dojem hned na začátku."

Čeští fanoušci se do té doby mohou utěšovat chystanou premiérou filmu U2 3D, kterou na říjen připravuje pražský IMAX na Flóře.

 

Právě se děje

Další zprávy