Zeppelíni zůstanou u ledu, zopakoval znovu Plant

Red Kul
29. 9. 2008 18:00
Zpěvák opět odmítá reunion slavné kapely
Foto: www.audiostore.it

Londýn - Zpěvák Robert Plant jednoznačně odmítnul spekulace deníku Sun, že se vydá se zbytkem Led zeppelin na turné, natož aby se s nimi vrátil do studia.

Prosincový koncert po takřka dvacetileté pauze zřejmě nabudil klasiky hardrocku natolik, že trio instrumentalistů nepřestává Planta vyzývat k dalším vystoupením, dokonce bez něj začali pracovat na novém materiálu.

Byl to ale vždycky Plant, kdo byl ke comebackům nejliknavější. Už na jaře odmítl nové turné a vyrazil na koncerty s bluegrassovou zpěvačkou a houslistkou Alison Kraussovou. Spolu loni natočili ceněné album Raising Sand, které se ucházelo o progresivní britskou cenu Mercury.

Robert Plant
Robert Plant | Foto: colours

Teď spekulace označil přímo za směšné a vzkazuje, že po jejich turné, které skončí 5. října, se nehodlá s nikým harcovat po světě nejméně dva roky.

"Navzdory všem zprávám se Robert Plant nechystá s Led Zeppelin koncertovat ani nahrávat. Kdo si on line koupí nějaké vstupenky, kupuje si padělky," stojí v jeho prohlášení.

Ze všech členů kapely - i v porovnání s většinou generačních souputníků - preferuje Plant experimentálnější počiny. V polovině 90. let se vrhnul do fúzování s marockou hudbou a world music obecně a do finále to dotáhl na albu Mighty Rearranger z roku 2005. 

Úžasně se bavíme

Kdyby se ale nakonec dali dohromady, úspěch by byl zaručený. Zvlášť v dnešní době reunionů, kterým nahrává i fakt, že z podstaty nových trendů distribuce hudby se už nerodí nové globální superhvězdy.

Zbytek kapely tomu každopádně chce věřit. Kytarista Jimmy Page, basák John Paul Jones a bubeník Jason Bonham už dokonce absolvovali v létě několik nahrávacích sessions a skladby z nich vzešlé by prý mohly být základem nového alba. Aspoň tak to okomentoval o generaci mladší Bonham junior.

"V tuto chvíli jen vím, že se úžasně bavím tím, že můžu jammovat s těmi dvěma úžasnými muzikanty a pracovat s nimi na novém materiálu," řekl syn původního bubeníka Led Zeppelin Johna, který svého otce v comebackové sestavě nahradil.

Robert Plant
Robert Plant | Foto: colours
Čtěte také:
Led Zeppelin vrátili staré časy, jásá ostrovní tisk

Plant se ovšem žádné ze zkoušek neúčastnil a ani se na skládání nových skladeb nepodílel. Mladý Bonham se tak sice nad novými Zeppelin rozplýval slovy "je to pro mě úžasná věc a vždy jsem o ní snil". Ovšem záhy zdrženlivě dodal: "Ještě to ale bude chtít hodně vyjasňování a vyjednávání, než bude moct vzniknout album."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jimmy Page naposledy využil katalogu Led Zeppelin při závěrečném olympijském ceremoniálu v Pekingu, kdy společně s Leonou Lewis předvedli Whole Lotta Love - coby symbol přemostění mezi Pekingem a Londýnem, kde se odehrají příští hry.

Staré časy se vracejí

Opětovný zájem o Led Zeppelin vzbudil jejich loňský prosincový koncert, který představil původní trojici Led Zeppelin, jež se společně na jednom pódiu objevila poprvé od roku 1988. Staré časy se vracejí, jásal ostrovní tisk.

O2 Aréna, tam se odehrál koncert Led Zeppelin.
O2 Aréna, tam se odehrál koncert Led Zeppelin. | Foto: Reuters

Koncert byl věnován památce Ahmeta Ertegüna, zemřelého spoluzakladatele firmy Atlantic, u které Led Zeppelin vydávali svá komerčně úspěšná alba. Ta také necelý měsíc před koncertem, 12. listopadu, vydala zatím poslední kompilaci hitů Mothership - přesně týž den, kdy kompletní katalog Led Zeppelin začal být dostupný v internetových obchodech včetně iTunes.

Okamžitě po oznámení termínu vystoupení v londýnské O2 Areně nastala mela a na stránky se k registraci chtělo přihlásit 20 milionů fanoušků. Milion z nich nakonec postoupil do slosování o 20 tisíc vstupenek.

Koncert zároveň odstartoval nový trend registrace během předprodeje lístků, který má na britských ostrovech zabránit kšeftování se vstupenkami na černém trhu, jelikož o živá vystoupení je tam obecně enormní zájem.

Systémem předregistrace se pojistili i organizátoři festivalu Glastonbury a s podobnými opatřeními se mohli setkat také čeští návštěvníci Toma Waitse.

 

Právě se děje

Další zprávy