V Dortmundu tančilo rekordních 1,6 milionu technařů

kul
21. 7. 2008 9:20
V Porúří se Love Parade evidentně daří
Love Parade 2007
Love Parade 2007 | Foto: Reuters

Berlín - Technařská Love Parade o víkendu definitivně dokázala, že po odchodu z Berlína chytila v průmyslovém Porúří druhý dech. Loni do Essenu dorazilo 1,2 milionu lidí a letos v nedalekém Dortmundu dokonce tančilo podle finálního účtu 1,6 milionu milovníků elektronické hudby. To znamená překonání rekordu z roku 1999.

Zatímco před rokem se do hluboké sobotní noci a nedělního rána protančili pod heslem Love Is Everywhere, letos vyjelo v sobotu po poledni okolo čtyřiceti vozů po takzvané Highway To Love.

Průvodu v monotónním rytmu techna nebylo v Dortmundu vyhrazeno centrum, ale úsek rychlostní silnice B1 před veletržním areálem na okraji velkoměsta. Soundsystémy a mobilní pódia s DJs udávající tempo přijely z patnácti zemí od Austrálie a Jižní Koreje po Ukrajinu i Turecko.

Highway To Love končila před veletržními halami, kde se konal závěrečný koncert, na kterém vystoupily hvězdy taneční hudby.

Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade
Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade | Foto: Reuters

Na programu byli Underworld, Moby, Paul van Dyk, Armin van Buuren a domácí producent Westbam, autor letošní hymny Love Parade, která rozpohybovala až do rána statisíce dobře naladěných, pestře a málo oděných tanečníků popíjejících pivo i sekt. Odpoledne je několikrát zchladil i letní déšť.

Pořadatelé anoncovali letošní ročník coby akční show plnou světel a laserů, ale zároveň zdůrazňovali bezpečnost. Stejně jako na velkých koncertech platil zákaz skleněných lahví, takzvaní Loveguards dbali na bezpečný sex i drogovou osvětu. Stejně jako loni přijelo hodně lidí z celé Evropy, a nejen z nedalekého Nizozemska nebo Belgie.

Zdá se, že po posledních berlínských letech se zvedá i mediální zájem. Televizní přenos nabídly německé stanice RTL 2 a Viva, v zahraničí ho přebíralo třiapadesát zemí.

Na pořádek a zdraví - akce se neoficiálně konala už od čtvrtka -  dohlížely stovky policistů a zdravotníků. A pochvalovali si, že všechno probíhalo "mírumilovně a skoro bez incidentů". I tak tradičně skončily desítky lidí kvůli problémům s alkoholem, zraněním nebo vyčerpání.

"To všechno ale známe z karnevalu," říkal už loni po skončení megaparty essenský policejní mluvčí. Barevný masopustní průvod nejednou Love Parade také připomínala, vždyť Porúří a Porýní jsou v Německu po staletí baštami karnevalů.

Love Parade v dobách své slavné berlínské minulosti
Love Parade v dobách své slavné berlínské minulosti | Foto: Reuters

Průmyslové Porúří, které se dávno změnilo ze špinavé aglomerace uhelných šachet a hutí v technologické centrum, si už předem pojistilo i další ročníky Love Parade. Po Dortmundu v příštích letech přehlídku v hustě osídleném regionu plánují i Bochum, Duisburg a Gelsenkirchen.

Doplní tak nabídku akcí do roku 2010, ve kterém se z rozhodnutí Evropské unie Porúří stane kulturní metropolí kontinentu.

Love Parade spatřila světlo světa roku 1989 v západní části Berlína, tehdy ještě oddělené zdí od východního komunismu. Vznikla jako pouliční demonstrace technařů s pouhými 150 účastníky.

V 90. letech se postupně přerodila v nejslavnější a nej masovější akci svého druhu, kterou ve světě převzala i některá jiná velkoměsta.

Obchodní třída Kurfürstendamm posléze přestala stačit; a tak se akce od roku 1996 pořádala ulici 17. června vedoucí od Braniborské brány na západ. Vrchol zažila akce v roce 1999, kdy se v centrálním berlínském parku Tiergarten sešlo do soboty rekordních 1,5 milionu lidí.

Pak ale začal zájem opadat. Zkomercionalizovanou a pro pořadatele výnosnou akci už Berlín nechtěl financovat a odepřel jí od roku 2001 status politické demonstrace.

Pro organizátory to znamenalo, že museli platit úklid desítek tun odpadků a oživení zdupaného Tiergartenu. V letech 2004 a 2005 se od akce upustilo; loňské poslední berlínské techno přitáhlo půl milionu lidí. Přítomen už ale nebyl zakladatel technoparty Dr. Motte, který se nepohodl s novými pořadateli..

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy