Ostrava láká na world music i bezuzdnou pařbu

kul
10. 7. 2008 10:12
Colours of Ostrava: Hudební omalovánky startují dnes

Praha - Co začalo jako festival minoritní world music, postupem let se pomalu mění v benettonovský plakát přeplněný obličeji nejen z různých koutů světa, ale i generačních a stylových protikladů. 

Loni festival familiérně zvaný Barvičky přilákal do Ostravy rekordních 20 tisíc lidí. Letošní line-up má ambici toto číslo ještě překonat. Největší hvězdy festivalu dokládají stále se rozšiřující záběr organizátorů: od world music k masovější, ale pořád inteligentní zábavě, vkusu a dramaturgii.

Kromě znovu navrátivší se a údajně polepšené Sinéad O´Connor jsou hlavními tahouny britská skupina Goldfrapp, jež nese příjmení zpěvačky Alison. Někdejší Debbie Harry electroclashové scény na aktuálním albu nasála táborákový kouř a omastek, tudíž je pro Colours ideálním přemostěním mezi klubovou kulturou a bubínkovou eufórií.

Happy Mondays
Happy Mondays | Foto: Aktuálně.cz

Návrat do osmdesátých let a zlaté éry manchesterské scény slibuje reunion Happy Mondays, se kterými publikum zažije jen bezuzdnou pařbu bez proslovů o záchraně světa. A pro větší hloubaly tu je norský saxofonista Jan Garbarek nebo písničkář Habib Koité - přezdívaný Eric Clapton z Mali.

"Jsem šťastná, že se pro letošní ročník podařilo dát dohromady stylově tak rozdílné umělce, kteří jsou ale všichni zárukou výjimečného zážitku," říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu, který pravidelně sbírá Anděly za Hudební událost roku.

Letošní ročník startuje dnes, tenorsaxofonista Garbarek ho zahájí se svým Bandem a indickým perkusionistou Trilokem Gurtu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Goldfrapp ohlašuje konec dekadentního večírku
Happy Mondays: Byli jsme parta mladých spratků
Jan Garbarek: Jazz skončil Milesem Davisem

Vystoupí i britští Hawkwind, legenda psychedelické hudby, která vzešla v 60. letech ze stejného londýnského podzemí jako Pink Floyd nebo King Crimson. V Česku se objeví poprvé.

"Vizuální složka jejich koncertů se blíží maniodepresivním stavům, voodoo obřadu s melotronem, syntezátory, odvážnou zadní filmovou projekcí a laserovou show," popisují organizátoři.

Do Ostravy se chystají i v Čechách čím dál oblíbenější Gogol Bordello, švédští electronicko-jazzoví Koop nebo excentrický banjista Tim Eriksen, který křísí americké písně Sacred Harp, jež předcházely blues i gospelu.

Tim Eriksen
Tim Eriksen | Foto: Daniel Corrigan

"Zahraniční interpreti převažují nad českými, protože české kapely mají diváci šanci vidět na jiných festivalech," opakuje Holušová strategii festivalu.

Z české scény vystoupí Iva Bittová s Georgem Mrazem, Emilem Viklickým a Laco Troppem, s novým projektem Dan Bárta, J.A.R., Hypnotix, Priessnitz či Xavier Baumaxa.

Překvapením programu je ovšem Lucie Bílá. "Pro ni jsem se rozhodla, když jsem viděla Noc s Andělem, a řekla jsem si: Tohle na Colours chci. Chceme ukázat, že je to i něco jiného než Láska je láska," míní ředitelka. Spasitelka Bílá bude vystupovat, právě když na jiné scéně zazpívá "farářka" Sinéad O´Connor.

Festival trvá stejně jako loni čtyři dny a na jedenácti scénách se představí přes celkem sto kapel a DJs zahraniční i domácí scény.
Tradičně nebude chybět řada doprovodných programů: divadelní představení, areál dětský svět, kinokavárna, workshopy salsy či bubnování, filmy a diskusní fórum.

 

Právě se děje

Další zprávy