Nine Inch Nails bodují s internetovou kolekcí

tur
14. 3. 2008 15:30
Nahrávky přinesly za první týden 1,6 milionu dolarů
Foto: Rob Sheridan

Denver - Trent Reznor si může libovat a pět ódy na osamostatnění umělců od velkých labelů. Přesně týden poté, co na svůj web pověsil ke stažení kolekci čtyř EP pod názvem Ghosts I - IV, zveřejnil první statistiku downloadů, která je pro něj víc než příjemná. 

Za vydání plně instrumentálních skladeb, na nichž pracoval v průběhu loňského podzimu, už teď utržil přesně 1 619 420 dolarů.

Okamžitě se samozřejmě zaprášilo po limitované ručně číslované a autorem signované edici. Deluxe balení obsahující CD, vinyly a výpravný booklet přišlo fanoušky na 300 dolarů a na skladě bylo 2 500 kusů.

Celkem proběhlo takřka 800 tisíc transakcí, které zahrnují několik možností: jak stažení jednoho ukázkového EP zdarma, tak celý download se 36 skladbami za 5 dolarů, fyzický nosič za 10 dolarů, nebo další sběratelskou variantu pro spořínky za 75 dolarů.

Nine Inch Nails
Nine Inch Nails | Foto: www.myspace.com/nin
Čtěte také:
Odstartovali Radiohead distribuční revoluci?
Nine Inch Nails na vrcholu svých sil
Alba NIN Ghosts I - IV najdete ZDE

Pro srovnání: konspirativním konceptem opředené Year Zero debutovalo na druhém místě Billboardu minulý duben se 187 tisíci prodanými kopiemi.

Úspěch celého projektu je o to překvapivější, že v ani jedné skladbě nezazní Reznorův hlas, tudíž Ghosts I - IV zavánějí spíš postranním ulitím skladatelského přetlaku než regulérní vycizelovanou nahrávkou Nine Inch Nails.

Nine Inch Nails
Nine Inch Nails | Foto: www.myspace.com/nin

Na rozdíl od Radiohead - kteří dosud nezveřejnili čísla, jež by dokumentovala, jak si vedla deska In Rainbows, a ani s nimi naplánují jít na světlo, se Reznor rozhodl odhalit bilanci prvního týdne, aby ukázal interpretům ve stejné váhové kategorii, jak zhruba by si mohli vést bez spolupráce s velkými vydavatelstvími.

V návaznosti na to Reznor ani nebude poskytovat údaje o prodeji Ghosts agentuře SoundScan, jež zásobí daty americký oficiální žebříček Billboard 200.

Nine Inch Nails se ocitli na volné noze poté, co jim vypršela smlouva s labelem Interscope. Ten ještě stačil vydat remixové album Y34RZ3R0R3MIX3D, jež vycházelo z loňské řadové desky Year Zero. 

 

Právě se děje

Další zprávy