Irglová doma. Peníze jsme za Oscara nedostali, říká

Vendula Křížová
9. 3. 2008 17:00
Exkluzivní rozhovor po příletu do Česka
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters

Praha - Zpěvačka Markéta Irglová, která dostala jako první Češka v historii Oscara, přiletěla v sobotu do Česka. Byl to první návrat domů od chvíle, kdy v Los Angeles převzala sošku za píseň k filmu Once.

Z Dublinu přiletěla nalehko. Z letiště odjela rovnou domů, do Valašského Meziříčí. Ještě na letišti poskytla Aktuálně.cz exkluzivní rozhovor.

Aktuálně.cz: Už vám poblahopřál prezident Václav Klaus?

Ne, ještě ne. Ale nemyslím, že by musel nebo měl. Nevadí mi to.

Aktuálně.cz : Při předávání sošky vás usekli po půlce slova, co se dělo v zákulisí potom?

Já jsem při tom předávání té sošky vůbec nevěděla, co se děje. V těch prvních momentech tam byl hrozný zmatek. Nejdřív si nás vzali bokem, udělali pár fotek a pak nám řekli, že nás ještě potřebují na pódiu, tak ať nikam neodcházíme. No a potom mi řekli, že mě usekli, že to vypadalo, že jsem něco chtěla říct a že mi vypnuli mikrofon. A že se omlouvají a ať teda jdu zpátky na podium, abych to dokončila.

Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters
Čtěte také:
Speciál: Oscary 2008 pro Coeny i Markétu Irglovou
SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou

Akutálně.cz: Připravovala jste si narychlo, co řeknete?

Já jsem celou dobu byla mimo, nevěděla jsem, co se děje. Teprve znovu na pódiu jsem se vzpamatovala. Dala jsem tam dohromady nějakou větu a když jsem se na to později dívala, byla jsem ráda, že to dávalo smysl.

Aktuálně.cz: Při Oscarech většina hereček pláče dojetím, vy jste ale vypadala důstojně, ani hlas se vám nechvěl...

Já jsem byla strašně šťastná, byl to jeden z těch momentů, kdy člověk necítí nic než štěstí. Jsem moc vděčná za tu podporu, kterou nám lidi projevovali.

Celý večer jsem si hrozně užívala, myslela jsem si, že budu nervózní, jak jsme měli s Glenem (Glen Hansard, irský zpěvák dostal cenu spolu s Irglovou - pozn. redakce)  zahrát na pódiu tu písničku. Bála jsem se, že až půjdu ke klavíru, budu se třepat, ale vůbec. A potom, jak mě vzali na podium, byla jsem ráda, že můžu a dokážu něco říct lidem. Těm, kteří nás podporovali a třeba muzikantům, kteří jsou v podobné situaci jako jsme my.

Akutálně.cz: Už dříve jste říkala, že si jako hvězda nepřipadáte. Nezměnilo se to po tom, co se kolem vás v Americe děje?

Nezměnilo, ale ten pocit, že se někomu líbí, co děláte, je bezvadný. Oni nás tam zbožňují hodně zvláštně. Nevím proč, ale zdá se mi, že ten film i ta naše hudba přitahuje hrozně fajn lidi. Skoro všichni, které jsem teď potkala na koncertech, byli strašně milí a všechny zážitky spojené s tím filmem jsou hrozně pozitivní. A to je maximum, co si můžete přát, když se pohybujete v takových kruzích, jako je filmový průmysl.

Na letišti v Praze
Na letišti v Praze | Foto: V. Křížová

Aktuálně.cz: Kromě štěstí a nadšení, změnil Oscarový ceremoniál ještě něco?

To, že jsme mohli na ceremoniálu zahrát, znamenalo, že nás slyšelo hodně lidí, a to vám samozřejmě otevře dveře k dalším možnostem. Toho si moc cením.

Aktuálně.cz: Opravdu už chystáte jenom jednu desku a potom práci v mateřské školce?

Před Oscarem i teď platí, že hudbu dělám strašně ráda. Ale to, co pro mě bylo vždycky těžké, je ten životní styl. Člověk je pořád pryč a hodně cestuje. Já mám cestování ráda, ale bylo mi vždycky úzko z toho, že člověk nemá zázemí. Nevím, jestli bych uměla být pořád na turné. Ale hudbu budu dělat vždycyky, ať už skončím v mateřské školce, nebo ne. Teď jsem ale ráda za to, kde jsem. Jsem mladá, zázemí zatím nebuduju.

Aktuálně.cz: Vyhrála jste Oscara za nejlepší filmovou píseň. Váže se k ocenění i nějaká finanční odměna?

Ne ne, s Oscarem není spojená žádná finanční odměna. Dřív bývaly nějaké věcné ceny v hodnotě asi 40 000 dolarů. Ale to se prý už zrušilo, protože to ubíralo na prestiži té sošky. Všichni se soustředili hlavně na ty dary než na tu cenu samotnou. Takže teď je to jenom ta socha. S ní samozřejmě přichází strašně moc výhod, ale finančních rozhodně ne.

Aktuálně.cz: Kam míříte teď?

Za rodiči a přáteli do Valmezu, kde je taky Oscar. Moc se těším.

Čtěte také: Držitelka Oscara v Česku. Irglová přiletěla domů

 

Právě se děje

Další zprávy