Filmová oslava Rolling Stones zahájí Berlinale

tur
19. 1. 2008 20:55
Kapela se zřejmě chystá po 16 letech opustit EMI

Londýn - Koncertní film Shine A Light, který natočil během předloňských newyorských vystoupení rockových kmotrů režisér Martin Scorsese, zahájí 7. února festival Berlinale.

Zároveň s tím se kapela rozhodla dát po 16 letech vale labelu EMI a uzavřít jednorázovou smlouvu pro vydání soundtracku s konkurenčním gigantem Universal. Stones tak pokračují v tendenci, kterou zahájil Paul McCartney, když loni EMI opustil s odůvodněním, že to je "nudný" label, který se nedostatečně staral o jeho hudbu.

EMI: Stones nám pořád patří

Se zcela jinými argumenty i strategií se po něm rozhodli kontrakt neprodloužit Radiohead. Současná největší hvězda firmy, Robbie Williams, právě pohrozila, že pokud se EMI dostatečně nezaručí za kvalitní propagaci a marketing jeho nového alba, bude taktéž uvažovat o odchodu.

Zaječí úmysly už projevují i Kylie Minogue nebo Coldplay a další krysy prchající z potápějící se lodi jistě budou následovat. Interpreti tak reagují na meziroční úpadek podílu koncernu na světovém trhu.

Foto: Reuters

Terra Firma vlastník EMI se ho rozhodla řešit propuštěním až dvou z celkového počtu pěti tisíc zaměstnanců. Vedení si tak slibuje ušetřit za rok 400 milionů dolarů.       

Navzdory spekulacím, že kapela přejde k Universalu i s celým katalogem ze 70. let, jehož je plným vlastníkem, mluvčí EMI stále zdůrazňuje: "Jde jen o jeden film a jeden soundtrack. Rolling Stones patří k EMI."

Dokument Shine A Light zachycuje dva koncerty v newyorském Bacon Theater na podzim 2006, jichž se jako hosté účastnili i Jack White (White Stripes) a Christina Aguilera.

Spíš velká jména než velký film

K zachycení atmosféry využil Scorsese sedmnáct kamer, tudíž se stříhalo takřka ze 46 kilometrů materiálu. A ačkoli se Scorsese pyšní tím, že půjde o rock'n'roll, značné pochybnosti vzbuzuje kondice Rolling Stones, která možná tak zevrubný rozbor nesnese. 

Ani od režiséra, který tvrdí, že právě rock'n'roll se silně podepsal na emancipaci jeho generace a stojí za dokumentárním projektem Blues, nelze ostatně čekat žádné obrazoborectví.

Čtěte také: Scorsese a Eastwood se spojili kvůli Blues

Berlinale se snaží o progresivnější nabídku než další členové velké trojky Cannes a Benátky, ale hvězdami samozřejmě nepohrdá. Rolling Stones už dávno těží jen z odkazu a vyplazují jazyk spíš únavou než z drzosti.

A i když jim režisér - soudě aspoň podle traileru - hodně pomáhá, získá v nich festival spíš velká jména na zahajovací ceremoniál než novátorský nebo provokativní film.

Tradiční součástí filmu je i zakomponování archivních nahrávek a záběrů ze zákulisí podniku Rolling Stones, který se v období od června 2006 do 2007 stal nejvýdělečnějším koncertním strojem se ziskem 88 milionů dolarů.

Keith Richards na evropském turné skupiny Rolling Stones
Keith Richards na evropském turné skupiny Rolling Stones | Foto: Reuters

Celé turné A Bigger Bang, jež se loni v srpnu zakončilo v Londýně, přineslo čtveřici šedesátníků 437 milionů dolarů, jak uvedl Forbes.

Film, který spoluprodukoval Mick Jagger, bude pod názvem Rolling Stones uveden do českých kin 17. července. 

  • Oficiální stránku filmu s trailerem najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy