Zpěvák Karel Černoch podlehl rakovině

ip, sim
27. 12. 2007 23:48
Umělci bylo 64 let

Praha - Zpěvák Karel Černoch prohrál svůj boj s rakovinou tlustého střeva. Před rokem se podrobil operaci, nemoc se však vrátila. Po chemoterapiích měl silně oslabenou imunitu. Zemřel ve čtvrtek v rodinném kruhu, informovala agentura ČTK s odkazem na umělcovu rodinu.

Černochovi bylo čtyřiašedesát let.

Zpěvák, kterého proslavily zejména písně Zrcadlo či Ona se brání, působil v minulosti také jako herec, když si vyzkoušel roli Jeana Valjeana z Bídníků či Abbé Farii v muzikálu Monte Cristo.

Bezmála 15 let pak vystupoval v komickém duu s Jiřím Wimmerem. Velmi těžce nesl, když jeho partner zemřel - v roce 2001 přejel Wimmera autobus.

Původně o zpěvu neuvažoval, chtěl studovat výtvarné umění. Školu však nedokončil a začal pracovat jako rekvizitář u filmu.

Do hudby vstoupil na začátku 60. let, kdy se stal pravidelným hostem v kabaretu VOJ Šimka a Grossmana. Vystupoval se skupinami Donald, Juven-tus, Shut Up, Pop Messengers. Z té doby se datuje jedna z jeho nejznámějších a nejoblíbenějších písní - Nářek převozníka.

Karel Černoch v muzikálu Bídnici
Karel Černoch v muzikálu Bídnici | Foto: Stránky muzikálu Bídníci

Pak přišla sedmdesátá léta a Černochovi vystavil režim stopku.

"Ta sekyra přišla 9. ledna 1970 a bylo po všem. V Rudém právu ten den vyšel článek od jakýhosi soudruha Klimenta, kterým mě definitivně podříz. Kvůli Písni o mé zemi, kterou jsem zpíval na Bratislavské lyře, kvůli písni Jsem pro a bylo po práci.. Během měsíce mi přestali volat všichni kamarádi, během měsíce všecko zmizelo. Nemohl jsem vystupovat, natáčet desky, nemohl jsem do televize, do rozhlasu a v některých městech jsem nesměl vystupovat vůbec. Takhle jsem se plácal dva roky. Pak někoho napadlo, že bych mohl hrát v divadle Ateliér a později v divadle Semafor, tak jsem přečkal dobu zákazu, která trvala do roku 1975," vzpomínal Černoch v jednom z posledních rozhovorů, který poskytl v červenci časopisu Instinkt.

Vstupu do Ateliéru ovšem předcházela veřejná omluva, kterou Černoch zaslal do Mladého světa. Umělec však odmítal, že to byla jeho úlitba komunistům: "Bylo to jinak. Napsal jsem žádost o sdělení, jak asi dlouho bude trvat můj zákaz, a jak by se mělo postupovat k vyřešení té situace. Byl to dopis, který jsem podepsal, ale záhy jsem zjistil, že to někdo upravil pod názvem Slovo K. Černocha podle požadavků tý doby, a z toho jsem se pak dozvěděl, že si sypu popel na hlavu..."

V Ateliéru zpíval s Evou Olmerovou či Hanou Hegerovou, v Semaforu stál na forbíně spolu s Antonínem Gondolánem a Naďou Urbánkovou či s Country Beatem Jiřího Brabce.

Odtud to byl už jen krůček do televizních estrád - byl častým hostem třeba v pořadu Možná přijde i kouzelník, kde účinkoval ve scénkách právě s Jiřím Wimmerem.

Mezi jeho nejznámější písně patří třeba duet s operním pěvcem Peterem Dvorským "Láska prý je" nebo "Chtěl bych být víc než přítel tvůj" s mladičkým Filipem Brabcem. Rád zpíval pro děti - celá generace vyrůstala třeba na jeho průvodní písni k Disneyovce o Gumídcích.

Dvakrát se oženil. Z prvního svazku se narodil syn, z druhého dcera Tereza, někdejší členka formace Black Milk.

Před třemi roky měl na D1 vážnou nehodu, při níž zemřel semifinalista první SuperStar Patrik Stoklasa. Černoch tehdy utekl hrobníkovi z lopaty - vyletěl z auta a skončil na dálnici zhruba metr od středové čáry. Přežil. Nedlouho poté mu však lékaři diagnostikovali rakovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy