Weboví přeborníci Horkýže slíže slibují death metal

Michal Pavec
30. 8. 2007 10:00
Slovenská kapela pojede turné s Vypsanou fixou a Medvědem 009
Foto: EMI

Nitra - Ačkoli Horkýže slíže s novým klipem lámou rekordy na populárním portálu YouTube, není jim zatěžko vydat se na turné po českých kulturácích. Na podzimních štacích budou slovenským dirty-hvězdám sekundovat Vypsaná fixa a Medvěd 009.

Kromě léty prověřeného špinavě-rockového punku možná zbude i čas na porcování narozeninového dortu, na kterém mají Horkýže Slíže letos už patnáct svíček. Přesně tolik bude i koncertů, ke kterým kapela připojí ještě účast na třech menších festivalech.

"Nebude chybět ani hiphop, electro metal, death metal, ska folklór a hlavně trashfolk s punkovými prvky," rekapituluje frontman Kuko, zpěvák a baskytarista, čeho se čeští fanoušci během koncertů dočkají.

Foto: EMI

O jejich přízeň se soubor pocházející z Nitry rozhodně strachovat nemusí. Horkýže slíže si v Česku vydobyli skvělou pozici právě díky neúnavnému koncertování od Aše po Ostravu. V rámci svého nabitého letního programu kapela hrála na zdejších festivalech daleko častěji než v rodném Slovensku.

Jen na málokteré letní akci nedokázala skupina proslulá satirickými a ostrými texty rozproudit přítomný dav. Prořízlá huba Kuko slíbil, že na plánovaném turné zazní jak prověřené songy jako Maštal´nebo Shangaj Cola, tak skladby z aktuální desky Ukáž tu svoju ZOO.

Právě z nového alba se rekrutovala píseň R´n´B Soul, která Horkýže slíže zajistila pravděpodobně nejpřekvapivější úspěch kariéry. Videoklip k této skladbě neuvěřitelně zabodoval na serveru YouTube.com na stránce si ho pustilo už víc než půl miliónu lidí. Žádná česká nebo slovenská kapela se k takovému číslu ani nepřiblížila.

Na "zoologické" desce se objevuje i šéf Divokého Billa Vašek Bláha, který tu zpívá píseň Já žeru kvítí. Vidět ho mohou i návštěvníci podzimní šňůry, kde se ale objeví v barvách své druhé kapely Medvěd 009. Hoši z Úval budou publiku představovat letošní novinku Hudba vás mladých.

Na pozici předkapely se bude Medvěd 009 střídat s pardubickou Vypsanou fixou, která se koncem září také pochlubí dalším přírůstkem do diskografie. "Nebránili jsme se ničemu, chtěli jsme, aby byla pestrá. Aby na ní byl největší nářez, co jsme kdy udělali, a pak klidně písnička zahraná jen na španělku," představuje album frontman Márdi.

Celý rozhovor s Márdim z Vypsané fixy ČTĚTE ZDE

Turné nazvané R´n´B Hodokvas Tour startuje 20. září v pražském klubu Mlein a zavítá například do Plzně, Mostu nebo Strakonic. Horkýže slíže zahrají pak ještě třeba na festivalu Smich OFF Summer.

 

Právě se děje

Další zprávy