Nohavica je Ježíšek a zas rozdává desku

14. 12. 2006 0:00
Praha - Po Pražské pálené, kterou si z jeho webu stáhlo sedmdesát tisíc posluchačů, nabízí Jaromír Nohavica novinku: Od Jarka pod stromeček.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na internetu volně šiřitelné mp3 album obsahuje šest stop, z nichž každá je někomu určená. Úvodní píseň Nový rok je "pro všechny", následující Láska je jak kafemlýnek pro maminku, Remorkér pro babičku, čtená pohádka Jak Huňáč a Fuňáč pořádali olympiádu patří dětem, Dialog u televizoru - předělávka písně Vladimíra Vysockého - je pro tatínka a konečně Hospodská směs je určená dědečkovi.

Foto: www.nohavica.cz

Album má 26 minut a na Nohavicových webových stránkách www.nohavica.cz si je možné stáhnout i obal alba, na němž je fotka zpěváka a jeho rodičů z roku 1956.

Písničkář Jaromír Nohavica se stal jedním z komerčně nejúspěšnějších českých hudebníků mimo jiné díky tomu, že pochopil sílu internetu, který se stal fórem pro diskusi s jeho fanoušky i prodejním místem.

Jeho skladby "propagují" spíše věci a hodnoty starosvětské, ale v marketingu se může Nohavica rovnat domácím i zahraničním hvězdám elektronické a alternativní scény, pro které je web samozřejmou částí existence. Chybí snad jen písničkářův profil na MySpace.

Foto: Tono Stano

Letos v lednu při pražských koncertech Nohavica nahrával své starší písně a pak je zadarmo nechal ke stažení. Fanoušky přitom vyzval, aby k albu nazvaném Pražská pálená navrhli obal. Při nahrávání DVD Doma pak na svém webu pravidelně informoval o přípravách, posluchačům byl pravidelně k dispozici na on-line diskusi a nakonec zde disk, který vydal bez přímé účasti gramofirmy, sám prodával.

Na stránky, které mají anglickou, německou, italskou a polskou mutaci, vystavuje i rarity a písně a videa z archivu.

Vánočním albem Od Jarka pod stromeček Nohavica končí velmi úspěšný rok; i když byl nucen přiznat se ke spolupráci s komunistickou tajnou policií, v hudbě se mu daří jako nikdy dříve.

Po Pražské pálené v létě připravil turné Pod širým nebem a nebylo výjimkou, že se na vstupenky čekalo v dlouhých frontách: i když byl limit na osobu, zmizely lístky během hodiny.

Netradičním setkáním s fanoušky formou minikoncertů byl křest DVD v klubech v ostravské Stodolní ulici; za několik hodin jich stihnul skoro dvacet. Titul Doma se následně stal albovou jedničkou v oficiální české hitparádě.

Koncertoval nejen v Česku, ale i v Polsku a Bruselu, kde 2. prosince pro album Od Jarka pod stromeček nahrál zvukovou zkoušku a koncert.

Třiapadesátiletý hudebník také účinkoval na novém albu Petra Hapky a Michala Horáčka Strážce plamene, kam nazpíval duet s Janou Kirschner První noc v novém bytě a píseň Neodolatelná.

Jako textař pro ostravské Národní divadlo moravskoslezské přebásnil libreto Mozartovy opery Cosi fan tutte, za což dostal cenu Divadelních novin, a teď pracuje na dalším mozartovském libretu, Donu Giovannim.

 

Právě se děje

Další zprávy