Beatles prohráli s Applem hru o jablko

BBC, Hej
8. 5. 2006 20:00
Londýn - Nakousnuté duhové jablko firmy Apple Computer vyhrálo soudní při nad zeleným jablkem beatlesovské nahrávací společnosti Apple Corps.

Nejvyšší soud v Londýně rozhodl, že americká počítačová firma Apple Computer neporušila ochranné známky hudebního vydavatelství Apple Corps, kterou kontrolují Paul McCartney, Ringo Starr a rodiny po Georgovi Harrisonovi a Johnu Lennonovi.

logo Apple Computer
logo Apple Computer | Foto: Reuters

Ti žádali, aby jim soud přiznal náhradu škody a znemožnil jejich počítačovému rivalovi používat jablečné logo v hudebních aktivitách. Podle Apple Corps porušila americká firma dohodu o použití ochranné známky z roku 1991: prodejem písní na internetu začala podnikat v hudebním průmyslu.

Soudce Anthony Mann však rozhodl, že počítačová společnost nepoužívá logo v souvislosti s hudbou. Podle Manna je portál iTunes "druh elektronického obchodu" a nezasahuje nijak do tvoření hudby. "Podle mých závěrů používání loga Apple nemá žádnou souvislost s kreativní prací," napsal v odůvodnění rozsudku.

I sama počítačová firma Apple Computer se hájila tím, že její hudební obchod iTunes je v první řadě služba zajišťující přenos dat, což předchozí dohoda umožňuje.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

Výsledek sporu znamená, že iTunes i přehrávače iPod mohou nadále nést jablečné logo a jméno firmy Apple. Nahrávací společnost Apple Corps musí také uhradit soudní výlohy odhadované na 2 miliony liber; o dalším 1,5 milionu liber se bude jednat.

"Se vším respektem k soudci si myslíme, že jeho rozhodnutí je špatné," prohlásil manažer Apple Corps Neil Aspinall a zveřejnil úmysl společnosti se proti rozsudku odvolat. Apple Corps trvá na tom, že výsledek sporu ruší dohodu, kterou obě strany uzavřely v roce 1991.

Steve Jobs a jeho hvězda - iPod
Steve Jobs a jeho hvězda - iPod | Foto: ČTK

Apple Computer vznikla v roce 1976. Ve znaku má už od počátku logo barevného ukousnutého jablka. Apple Corps založili Beatles v roce 1968 a "jejich" jablko je zelené a celé.

Nynější soudní spor byl již třetím v řadě mezi oběma stranami. Nejnovější boj mezi "jablky" odstartovalo rozšíření kapesních digitálních přehrávačů iPod v roce 2001 a založení iTunes o dva roky později. Přes iTunes už byla za poplatek stažena miliarda skladeb. Online obchod iTunes je klíčový pro strategii propagace počítačů Apple coby prostředku multimediální zábavy

Písně od Beatles se zde dosud stahovat nedaly. Ale to se teď paradoxně podle výkonného šéfa společnosti Apple Computer Steve Jobse teď může změnit:  "Vždycky jsme měli rádi Beatles a teď je můžeme zprostředkovat posluchačům."  Některé zdroje dokonce spokulovaly, že soudní spor má být reklamní kampaní pro vstup Beatles na síť.

 

Právě se děje

Další zprávy