Recenze: Jak srbský macho pomáhá buznám? Nekorektně

Jan Gregor Jan Gregor
5. 4. 2013 8:03
Komedie Parade střílí vtipy na hraně a bojuje za práva gayů i proti náckům
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Na první pohled to vypadá jako velký paradox. Gay komunita nemá v Srbsku rozhodně snadný život. V roce 2010 chránili při prvním úspěšně zorganizovaném bělehradském průvodu Pride policisté tisícovku aktivistů a jejich přátel proti sedminásobné převaze skinheadů a neonacistů. O rok později už úřady pochod nepovolily.

Ale právě film Parade o trablech s organizací takového průvodu v nepřátelsky naladěné společnosti se stal obrovským komerčním hitem nejen v Srbsku, ale v celé bývalé Jugoslávii, když na něj přišlo přes půl milionu diváků.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Srdjan Dragojevič pojal tohle poměrně ošemetné téma se svým typicky temperamentním autorským rukopisem. Jeho film je komedií pro masy s politicky nekorektním humorem, která si nebere servítky před nikým a před ničím.

Film pro homofoby

Pro člověka, který by namítl, že se vtipy občas pohybují za hranicí dobrého vkusu, má režisér pádnou odpověď. Natočil jsem film pro homofoby, říká v médiích. A dodává, že mu jde o to, aby lidé s předsudky změnili svůj názor na diskriminovanou menšinu.

Snad proto vybavil i své kladné hrdiny stereotypizovanými vlastnostmi a ve vtipech na jejich adresu je nijak nešetří. Vystupuje tu fyzicky změkčilý postarší designér, rázná lesbička, ale větší úlohu hrají bojovně naladěný hezounek a organizátor svateb Mirko (Goran Jevtič) a jeho obětavý partner Radmilo (Miloš Samolov), civilním povoláním veterinář.

Foto: Aktuálně.cz

Nedá se tedy rozhodně říci, že by Parade byla postavená na popírání homofobních předsudků, režisér je spíše v komické rovině potvrzuje, ale říká k tomu jedním dechem: příslušníci GLBT komunity mají právo stát si svobodně a bez strachu z fyzických útoků za svou orientací.

Parade je ale film pozoruhodný a sporný tím, jak koncept mezilidské nenávisti coby cesty do pekel rozšiřuje na celou srbskou společnost a vyjadřuje se k důsledkům a přetrvávajícím traumatům války na Balkáně.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavním hrdinou snímku totiž není ani tak někdo ze skupinky aktivistů, ale Citrón (Dragojevičův dvorní herec Nikola Kojo). Je to válečný veterán a zbohatlický mafián, který kolem své judistické tělocvičny a bezpečnostní agentury soustřeďuje partu sobě podobných řezníků.

Kvůli svatebnímu ultimátu své vyvolené Biserky (Hristina Popovič), typické načančané blondýny, která ovšem trpí Citrónovou nekulturností a jeho buranstvím, se rozhodne, že bude chystaný průvod gayů chránit.

Všichni jeho bělehradští kumpáni se ale odmítají mise zúčastnit, Citrón proto nasedne s Radmilem do jeho růžově nalakovaného minicoopera a vydá se po bývalých jugoslávských republikách verbovat své bývalé respektované protivníky z války, podobně jako Yul Brynner z několikrát citovaných Sedmi statečných sháněl udatné ochránce vesničanů proti mnohonásobné přesile.

Foto: Aktuálně.cz

Nezkrotně krotká nekorektnost

Dragojevič se opravdu ve své nekorektnosti nekrotí. Největší zastánce mužské cti a solidarity udělá z válečných tvrďáků, jejichž společní kamarádi jsou už povětšinou mrtví nebo zavření v Haagu, jak film také poznamenává.

„Vraždil jsem lidi v Srbsku, kradl v Německu a Švédsku, za války jsem kšeftoval se třema stranama, ale buzeranty jsem ještě nechránil," říká jeden z Citrónových brachů - Chorvat Roko.

Film si samozřejmě dělá z machismu těchto karikatur chlapáků legraci a komedie o směšných gangsterech se smyslem pro čest a dobrým srdcem tvoří dneska asi už svůj vlastní subžánr. Ale z pohledu autora těchto řádků, který byl v Jugoslávii naposledy jako dítě ještě před válkou, zavání pozitivní vykreslení mafiánských kriminálníků s válečnými škraloupy jako trochu podivná relativizace nedávné historie.

Skoro až nuceně odvázaná komedie s velkou kadencí fórů za minutu si dělá legraci ze všeho, ale její politická nekorektnost je ve výsledku velmi krotká.

Neříká nic, čím by mohla skutečné homofoby znejistit v jejich přesvědčení. Je to film velmi „srbský" a spoustu odkazů a narážek člověk bez kontextu nerozluští: přesto jde o snímek divácky velmi vstřícný, což prokazuje Cena diváků, kterou si Parade odvezla z festivalu Berlinale.

To jen potvrzuje dvě známé věci: v záplavě artových titulů ocení festivalové publikum úlevně každou, byť i poměrně lidovou řachandu.

A nemá smysl napodobovat formálně i obsahově cizí vzory. Je potřeba točit o místních problémech s lokálním šmrncem: on už si to svět přebere.

Parade
Parada
Žánr: Komedie
Režie: Srdjan Dragojevic
Obsazení: Nikola Kojo, Milos Samolov, Hristina Popović, Goran Navojec, Goran Jevtic, Toni Mihajlovski, Uros Djuric, Eva Ras
Délka: 115 minut
Premiéra ČR: 28.03.2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy