Recenze: Špionská komedie RED navrací důchodce do akce

Kamil Fila Kamil Fila
2. 11. 2010 21:00
Obsazení: Willis, Freeman, Malkovich, Mirrenová
Foto: HCE

Recenze - V tom Hollywoodu už neuměj točit nic jinýho, než se se někdo dá po letech dohromady a jde zas do akce, to vám řeknu, pani, fakt krize. Třeba teď tenhle film RED, což je zkratka pro Retired Extremely Dangerous (Ve výslužbě a extrémně nebezpeční). Bývalý tajný agent, kterého hraje Bruce Willis, si už jen vybírá důchod, a přitom po telefonu laškuje s úřednicí na zákaznické lince, že mu šeky nechodí vůbec, ale vlastně mu jde o to, aby s ním chodila vona, že jo. A ona je zase taková trochu staropanenská, čte si romantický knížky a představuje si, že Bruce má vlasy.

Foto: HCE

Ale jednoho dne (všímáte si, pani, že tahle věta „ale jednoho dne" bejvá v každý recenzi, kde se hodně popisuje děj?) si pro ni Bruce přijde s bouchačkou v ruce, nemá vlasy, a že prej po něm pasou noví tajní agenti a taky jí prý jde o život. No a dál už to jede v tomhle stylu…

Zachovalá otřískanost

RED je zkrátka film, který počítá s tím, že máte rádi zmiňované návraty, že vás pobaví něco, co jste viděli asi tak třicetčtyřikrát předtím (nemá cenu to přehánět se slovy „stokrát", prakticky to bude spíš tak šestkrát sedmkrát) a měli byste mít radost z toho, že rozpoznáte každou známou tvář.

Morgana Freemana „dají" všichni, dost lidí - a to i ti, kteří nekoukají moc na akční filmy - pozná Johna Malkoviche, větší fajnšmekři si dokonce vybaví, kde hrála ta „stará herečka" Helen Mirrenová, že ten hlavní padouch je mistrně namaskovaný Richard Dreyfuss a toho Rusáka si střihnul Brian Cox, který v posledních pár letech hrál v tolika filmech, až ani nevíte, odkud si ho pamatujete.

Foto: HCE

A ten mladej fešák, co mu Bruce srovná fasádu, je Karl Urban. A dokonce se tam mihne i Ernest Borgnine, copak on ještě neumřel? Možná ani nebudete věřit, že Mary Louise-Parkerové, která má být trochu zakřiknutá asi-třicátnice, je ve skutečnosti 46 let.

Čili nějak tak to sledování probíhá, hlavní pozornost poutá fyzická zachovalost protagonistů a vědomí, že už jsou zároveň dost otřískaní životem. RED slouží i lidem, kteří by se normálně na akční filmy nedívali, protože se za to stydí, ale tady mají možnost se uvolněně bavit, protože na plátně blbnou skvělí charakterní herci a prokazují, že mají cit pro komiku.

Zároveň to, že snímek hrdě přiznává pokročilejší věk hrdinů a činí z toho nesouladu vzhledu a schopností základ vtipu, je jediný způsob, jak dát Bruci Willisovi (naposled?) šanci, aby mohl působit jako borec a nebýt trapný.

Možná si u RED vzpomenete na nedávné Zatím spolu, zatím živí s Tomem Cruisem a Cameron Diaz - ovšem s tím, že tam stáří (či odkvétání) nebylo tematizováno, takže film působil spíše nechtěně bizarně, když se nám snažil namluvit, že „ona je krásná" a „on úžasně schopný".

Příběh tu zůstává podružný

Foto: HCE

V RED se hraje na to, že lidé ze staré školy zkrátka mají výdrž a byli ve své době tvrdší než ti noví sekáči. Což ostatně funguje jako omluva i vysvětlení pro všechno a taky je to způsob, jak nějak udržovat kontinuitu žánru. Akční filmy jsou totiž vymírající druh a noví mladí akční hrdinové nepřibývají - spoléháme se pořád na staré osvědčené firmy.

Pokud to snad berete jako negativní názor, tak není třeba. Beztak vždy záleží na způsobu provedení - a RED je snímek, který má minimálně první dvě třetiny svižné tempo a je požitek sledovat na plátně veterány, kteří zase mají ze svých rolí požitek. Příběh tu zůstává podružný a dá se na něj (i na úplně prvotní zápletku) zapomenout do druhého dne. Proto se o ní v recenzi nedočtete.

Možná naopak stojí za zmínku, že film vychází z třídílného comicsu scenáristy Warrena Ellise (Transmetropolitan, Hellblazer) a originál je pochopitelně - jak už to dnes u comicsu bývá - o dost drsnější než adaptace. Hollywood si poměrně politicky nekoretní zábavu upravil do přijatelnější podoby. Ale dá se to přežít.

Při akčních scénách si možná všimnete, že nemají hladkou návaznost a čas v nich plyne nepříliš reálně - většinou jsou bitky tělo na tělo snímány tak, že nevíte, co kdo komu přesně dělá. Anebo tu jsou velké efektní celky, v nichž někdo pózuje s velkou bouchačkou - a tato forma zhruba odpovídá i tomu, jak je kreslen a čten comics: hodně časově rozsekaných políček a pak jedna velká kompozice, nad níž je možné se kochat.

RED je určitě dobrý odpočinkový film, pokud přistupujete na to, že umírání desítek lidí může být odpočinkové. A může to být pro vás i docela nářez, pokud dovedete vstřebat, že veškerá akce a všechny atrakce jsou vlastně jen lehce ironickou vzpomínkou na to, co jste kdysi před lety mohli brát trochu vážněji.

Red
Red
Žánr: Akční, Komedie
Režie: Robert Schwentke
Obsazení: Bruce Willis, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker, Helen Mirren, John Malkovich, Karl Urban, Richard Dreyfuss, Julian McMahon, Brian Cox, James Remar, Ernest Borgnine, Michelle Nolden, Audrey Wasilewski, Justine Wachsberger, Emily Kuroda, Laura DeCarteret ad.
Délka: 110 minut
Premiéra ČR: 29.10.2010
 

Právě se děje

Další zprávy