Když Edward opouštěl Bellu, postrádalo to husí kůži

Red Kul
27. 11. 2009 23:30
Twilight sága - Nový Měsíc očima tří fanynek
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Druhý díl neuvěřitelně populární a komerčně úspěšné ságy Stmívání s názvem Nový Měsíc si u filmových recenzentů a recenzentek vysloužil převážně velmi nelichotivé hodnocení. Rozhodli jsme se tedy pro jednou dát příležitost fanynkám, aby vyjádřily svůj vztah k dotyčnému filmu (a knihám spisovatelky Stephenie Meyerové). Následující tři recenze nabízíme jako osvěžení od typicky profesionálního psaní - aniž chceme autorky jakkoli zesměšňovat.

Neznamená to ani, že přistupujeme na občasné názory diskutujících, že autor má recenzovat pouze to, co se mu líbí.  Nicméně u takového popkulturního fenoménu, jakým sága Stmívání bezpochyby je, a jenž se projevuje i psaním vlastních povídek rozvíjejících témata z původních knih, by ani v oficiálních médiích neměl být vymezen prostor pouze publicistům, jimž je z mnoha důvodů celý tento svět upírského melodramatu vzdálený.

Foto: archiv

Nejprve ale stylově fandovské shrnutí děje: Bellina největší noční můra je to že zestárne. Ne že by se bála toho, že je stará, ona se bojí, že když zestárne, nebude moc být s Edwardem, který nezestárne ani o jediný den. Bella nemá ráda, když je středem pozornosti, a proto  neskáče radostí, když Alice Cullenová uspořádá oslavu jejích osmnáctých narozenin. Bella je magnetem na problémy, a to se ukáže i při oslavě. Bella se řízne o papír a teče jí krev. Nejspíš není moc bezpečné, když je člověk v domě plném upírů. Jasper, který je nejmladším upířím vegetariánem v rodině, po Belle vyjede.

Bella je v pořádku, ale Edward je vyveden z míry, jeho přesvědčení o tom, že je jeho svět pro Bellu nebezpečný, se potvrdilo. Při procházce do lesa jí řekne, že ji nemiluje, je to sice lež, ale Bella uvěří (vždycky si myslela že pro něj není dost dobrá). Bella musí slíbit, že sama nepůjde do lesa, Edward jí slíbí,  že už se nikdy nesetkají.  Bella neposlechne a jde dál do lesa, všichni po ní pátrají. Záhadně ji na zemi najde ležet Sam Uley.

Isabella byla mimo, nevnímala čas, utíkaly měsíce, ale ona to ani nepostřehla - propadla se do mlhavého oparu, který ji chránil před bolestí. Její kamarád Jacob jí pomůže a hodně se s ní sblíží. Belle se stává podivná věc, kdykoli je v nebezpečí, vidí  ve svých myšlenkách Edwarda (v knize byl popisován hlas Edwarda), proto se všemi možnými způsoby snaží dostat do ohrožení. Jacob taky řeší drobný problém, mění se ve vlkodlaka. Bella to ale překousne a  bude se i  nadále přátelit  Jacobem.

Jednou se Bell rozhodne skočit z útesu, protože u obyvatel LaPush je to normální. Chce znovu vidět Edwarda, a tak se odhodlala ke skoku. Alice ve své vizi uvidí, jak Bella skáče, a nevynoří se.  Edward se rozhodne jet do Volerry, aby se zabil, protože existence bez Belly pro něj nemá smysl. Někdo Bellu ale z vody vytáhne - Jacob. Když ji Jake doprovodí domů, je tam Alice. Po zběžné vysvětlování se spolu vydávají zachránit Edwarda do Itálie. Bella Jacoba neposlouchá a jede s Alicí. Ve Volteře se Belle podaří přesvědčit Edwarda, že je skutečná, ale to už jsou odtaženi do sídla Volturiových, upíří královské rodiny…

Foto: Aktuálně.cz

Barbora Přečková alias Barchetta alias Shaij, 20 let, Admin 2. úrovně na stránce Stmivani.eu:

A je to tady zase. Většina mužské populace je zhrozená nad tím paskvilem, který byl vpuštěn do kin, naopak té ženské to nepřijde vlastně tak strašné - a my, davy mladých holek, to naprosto milujeme. Kdo má tedy pravdu? Odpověď zní: Všichni.

Stejně jako nikdy nedojme normální  ženu pohled na silikonová ňadra, na druhé straně normální chlap při sebelepší vůli nedocení naivní „pošahanou romantiku" založenou na téměř „bláznivě dokonalé lásce", kterou druhý díl Twilight Ságy opakovaně nabízí.

Jako fanynka jsem s odvedeným výkonem celého týmu spokojená, ale nikomu, kdo si říká typický chlap či pragmatická ženská, bych film v žádném případě nedoporučila, stejně jako bych dítě neposlala do kina na Terminátora.

Twilight saga: New Moon z obecného hlediska nebyl taková katastrofa a ani úplná bomba, jak se z různých stran očekávalo a jak je hodnocen. Režisér Weitz s materiálem udělal poměrně slušnou práci, když nepočítám některé velmi úsměvné momenty jako zpomalený běh Pattinsona a Stewartové, který spíše připomínal příběh „Heidi, děvčátka z hor".

Foto: archiv

„Problém", dá-li se to tak nazvat, vězí pro jedny v předloze a pro jiné ve scénáři, který často předpokládá bližší znalost děje. Pak se stane, že „neobeznámený" člověk je zmatený a udivený, proč že ta banda bláznivých vlků běhá věčně bez trička, kde pořád berou kalhoty a přikládá to sexistickému podtextu filmu a snaze táhnout děj na hrudníku Taylora Lautnera. Film je zkrátka šitý na míru fanouškům, což je možná chyba, ale jinak by to ani nebylo možné.

Hudba skvěle dokreslovala ponuré životní období hrdinky a od jedničky přidal film taky na vtipu - což v knize nebylo -  a do New Moonu to vyloženě sedlo. Strhávaný Lautner v roli Jacoba nebyl vůbec špatný. Naopak. Stejně tak Pattinson a Stewartová jako ústřední pár milostného trojúhelníku. Podstatu postav zkrátka vystihla celá ústřední trojka velmi dobře a herecké výkony se dohromady dají shrnout jako adekvátní.

Weitz  - v rámci možností, jaké příběh nabízí - neodvedl nejhorší práci a The Twilight Saga: New Moon je poměrně povedeným ztvárněním své knižní předlohy.

Foto: Aktuálně.cz
 

Renata Tomášková alias Reni21, admin 1. úrovně na stránce Stmivani.eu, 23 let a  „úplně normální mamina, co se zbláznila do Twilight ságy."

Do kina jsem se těšila jako malá holka, celý rok jsem poctivě čekala na pokračování Twilight. S bratrem jsme se usadili a oba netrpělivě očekávali, až nám začne New Moon.

Jakmile film začal, pocítila jsem lehkou nervozitu, když Robert Patinsons citoval Romea ve třídě plné  spolužáků. Cítila jsem lehkou husí kůži, což mi přišlo jako dobrý začátek. Pak následovala  scéna s Bellou, co se pořeže o papír na své oslavě narozenin, a Jasper po ní vystartuje. I to mi přišlo dobře udělané. Nedočkavě jsem čekala, jak Edward opustí Bellu.

Když Edward  Cullen opouštěl Bellu Swan, postrádalo to mrazení v zádech, husí kůži a slzy, co by mi stály v očích. Je pravda, že jsem byla nervózní z této scény, od které jsem čekala mnohem víc. Byla jsem zklamaná, jelikož jsem čekala víc emocí, které film prostě neměl. Ale nenechala jsem se odradit a dál sledovala, jak se film bude vyvíjet.

Foto: Aktuálně.cz

Scény s Jacobem Blackem mi přišly jako nejlepší citově zahrané. Taylor Lautner to zahrál opravdu skvěle a věřila bych mu, že se opravdu snaží Kristen Stewart pomoci.  Občas jsem se zasmála nad celkem vtipnou hláškou, kterých ve filmu mohlo být víc. Nakonec se dostávám ke skoku z útesu, následně cestě do Volltery, kde se Edward chce nechat zabít.

I setkání obou hlavních představitelů mi přišlo citově odfláknuté. Jako kdyby se neviděli hodinu, a ne několik měsíců, kdy každý trpěl, protože nemůže být s tím, koho miluje.   

Co nejvíc se mi líbilo na filmu, byly speciální efekty, proměna lidí ve vlky, boj vlků s upírem, poté hon na Viktorii, boj ve Vollteře - a poslední scéna mezi Jacobem, Edwardem a Bellou. V té jediné jsem pocítila nějakou Emoci, a to lítost nad Jacobem.

Líbili se mi upíři z Volltery, flasback, když Edward vypravoval Belle o Volturiových. Myslím si, že ten kdo nečetl knihu, nemusí být až tak ztracen v zápletce a následném rozuzlení. Což u filmů s knižní předlohou je docela plus.

Foto: Archiv

 Když jsem zhlédla film, odcházela jsem z kina lehce rozpačitá, po vizuální stránce bylo na co se koukat. Ale po té citové mi to přišlo neuvěřitelně suché, jako by film postrádal jakékoliv emoce, které v knize byly popsané. A na to, že New Moon je o emoci, mi přišlo jako velká škoda.

Herecké výkony se mi nelíbily a přišlo mi to až moc vyumělkovaný. Jako kdyby se do pocitů, které mají cítit a předvést divákům na plátno, jen nutili, ale nesnažili se je pocítit. Takže moje hodnocení je tak pět a půl bodu z deseti, a to jen díky vizuální stránce.

New Moon se mi líbil ale…

Foto: archiv


Petra Magdičová alias Alice-Cullen101 alias Petruskhaaa, 12 let, admin 1. úrovně na stránce Stmivani.eu ("Jsem NeNoRmÁlnÍ holčina a totálně lovuju Stmívání")

Po zhlédnutí filmu New Moon (Nový Měsíc) se ve mne mísilo hned několik pocitů. Mezi dominantní patřilo překvapení. Pokud bych porovnala Stmívání a Nový Měsíc, určitě by z tohoto duelu filmů vyšel vítězně Nový Měsíc, u knih by to bylo právě naopak.

Film Nový Měsíc mě sám o sobě mile překvapil.  Po tom, jak byl natočen film Stmívání, jsem toho moc nečekala, ale to jsem se mýlila. Našla jsem v něm skoro vše, co jsem hledala, především city a dobré efekty. Pár nesrovnalostí by se ve filmu našlo, ale to mi opravdu nevadilo. Byl to zážitek, sedět mezi těmi ječícími fanynkami, krásná atmosféra.

Zpomalené záběry, kam se člověk podívá, ale celek působí dost dobře. I když to nebylo tak dobře propracované a nemohlo se to rovnat knize. Ty emoce tam v některých částech chyběly, třeba na začátku. Myslela jsem, že si pobrečím, ale to ne. Když ji opouštěl  - nic, možná tak jedna slzička. Bohužel ani o jejich shledání nemůžu říct, že by bylo nějak dojemné.

Foto: archiv

Na mě film působil velice dobře oproti zfilmovanému Stmívání. Filmové Stmívání mě nijak nebavilo a nelíbil se mi způsob natočení. Když lidé říkají, že jsou zamilovaní do světového fenoménu Stmívání, většinou to znamená, že milují herce. Můj vztah k sáze jako takové je něco jiného než k filmu.

Film Nový Měsíc se mi moc líbil, přesto dávám stále přednost knize. V knize je prostor pro fantazii. Chvílemi mi připadalo, že se všechno ve filmu točí okolo polonahého Jakea, ovšem kdo by se rád nepodíval, že?  Přeci jenom nám to s kamarádkou připadalo přehnané, vždyť  ti Quileté nenosili trička snad vůbec. 

Konec odehrávající se ve Volteře mě nadmíru překvapil. Bylo to akčnější než v knize, myslím že udělali dobře, že tam přidali nějakou u scénu navíc. Edwardova scéna "bez košile" v Itálii působí dost směšně poté, co celý film předtím tam běhá Jacob bez trička.

Když přišlo do kin Stmívání, přišla moje nejlepší kamarádka a dotáhla mě do kina. Doteď jsem jí za to vděčná. Film jsem ze začátku nepochopila, ale zaujal mě. Moje paměť začala šrotovat a mě došlo, že jsem knihu se stejným názvem viděla u nás v knihkupectví.

Foto: archiv

Dva dny po filmu jsem vyrabovala úspory a šla jsem si koupit knihu. Ještě toho dne jsem ji celou přečetla, a uvědomila jsem si, jak je úžasná. Děj mě naprosto vtáhl do sebe.  Mamka mi slíbila, že další knihu dostanu k vysvědčení, a to bylo dost daleko. Stmívání jsem si přečetla ještě asi pětkrát a sehnala jsem si DVD. Po tom co jsem přečetla knihu, už nebylo obtížné film chápat.

Kniha Nový měsíc přišla dřív, než jsem doufala. Vtáhla mě dovnitř už od prvních stránek. I přes nevoli k Jakobovi se mi strašně líbila. A pak jsem dostala další dvě knihy, Zatmění a Rozbřesk. A teď konečně se po dlouhém čekání objevil  i v našich kinech zfilmovaný Nový Měsíc.

Většina mých kamarádů, co viděli jen film, tvrdí že to není film o upírech ani o vlkodlacích, a skoro nikdo ho moc nechápe. Ani moje nejlepší kamarádka, která viděla i Stmívání, to nějak moc nechápe.  Ano, je to film podle knižní předlohy, ale ten kdo knihu nečetl, je tak trochu mimo. Když už natáčí film, měl by být k pochopení pro všechny, co se na něj chtějí podívat.

Moc se mi nelíbil Mike, vypadá baculatější a starší než v jedničce. Ale jeho jediná scéna je dost vtipná.

 

 

Právě se děje

Další zprávy