Recenze: Návrh Sandry Bullockové vás skoro umoří

Iva Hejlíčková
1. 9. 2009 9:10
Romantická komedie, jež skomírá na neoriginalitu

Recenze - V romantické komedii nikdo nevymyslel nic zgruntu nového už dobře šedesát let (s výjimkami četnými jako černý kašel). Není tedy namístě stěžovat si na neoriginalitu Návrhu, nejnovějšího výtvoru režisérky s choreografickou minulostí Anne Fletcherové .

Zbývá jen žehrat na žalostný nedostatek invence, který její debutující scenárista Pete Chiarelli projevil při práci s klišé, na nichž je daný žánr dnes již "bezpečně" založen.

Foto: Aktuálně.cz

Základní formule (ona a on se nenávidí - trik, který je nutí, aby se lépe poznali - nevyhnutelný happy end) je totiž bez jakéhokoli pokusu o myšlení složen z toho nejomletějšího, co sklad dal.

Budeme se brát

Ona (Sandra Bullocková) - mrcha šéfová, newyorská knižní vydavatelka, mladší, a tedy ještě ne tak vybroušené vydání Meryl Streepové z Ďábel nosí Pradu. On (Ryan Reynolds) - její týraný asistent, jenž si psí zacházení nechá líbit jen proto, že sní o dráze editora (a spisovatele). 

Ale na každého jednou dojde, tudíž - trik - dotyčná je Kanaďanka a její arogance v zacházení s úřady způsobila, že bude co nevidět vyhoštěna. Tudíž spásný nápad: oznámí svým šéfům, imigračnímu úředníkovi a koneckonců i svému asistentovi, že se budou brát.

Foto: Aktuálně.cz

Na zbytek zápletky škoda slov, jde o kombinací Zelené karty a Zkrocení zlé ženy, to vše zalito sluncem v podobě velké americké (tedy jeho) láskyplné rodiny, v jejíž náruči si i pánovitá (ve skrytu duše však zranitelná) dáma uvědomí, jaké jsou skutečné hodnoty a pro koho plane její srdce. Konec.

Celá tahle šaráda se teoreticky odehrává v aljašské Sitce (ve skutečnosti se však natáčelo v Massachusetts a na Rhode Islandu).

Přesto ještě nemusí být zle a i podobnou konfekci lze publiku celkem hladce vrazit do chřtánu, pokud ovšem a) oba hlavní představitelé mají dostatečné charisma a chemie mezi nimi funguje, takže divačky (upřímně řečeno, kdo jiný) mohou jejich vztahu fandit, b) příběh má dostatečné množství barvitých, životných a vtipných vedlejších postav a za c) je natočený dost svižně a elegantně na to, aby omšelost zápletky nebila do očí.

Satanova milenka

K bodu a lze říct jen to, že myšlenka spárovat pětačtyřicetiletou Sandru Bullockovou s o dvanáct let mladším Ryanem Reynoldsem mohla projít jen díky tomu, že Bullocková na má svůj věk obdivuhodně zachovalý exteriér.

Foto: Aktuálně.cz

Její pomalu, ale jistě dohasínající image "děvčete od vedle" tu dostává příjemně nový rozměr v poloze "satanovy milenky", která jí dle scénáře vydrží ovšem poměrně krátce a jsme tam, kde vždycky - a tam jí bohužel sedí jen málokterý partner.

Reynolds sám zjevně není bez šarmu ani bez talentu, adaptovat se ale během tří dnů z čiré a oprávněné nenávisti k horoucímu citu a mužské emancipaci je úkol, který podle této předlohy fakticky nelze naplnit.

Pokud jde o bod b, pak to není žádná sláva, neboť milující rodina je jen milující rodinou z každého druhého seriálu; s čestnou výjimkou devadesátileté babičky (v reálu sedmaosmdesátiletá televizní veteránka Betty Whiteová), která je dostatečně nesenilní a mazaná, aby si získala sympatie každého druhého soudného diváka. Falešná stopa v podobě odložené místní snoubenky je tak nedokrevná, že ani nezaslouží zmínku.

No a bod poslední lze odbýt jednoslovným komentářem: průměrnost. Celou větou: nevzrušivě hladké, bez větší originality, ale i bez tragických mělčin a výpadků z tempa, v případě "aljašských" exteriérů přiměřeně kýčovité. Humoru, zejména situačního, je tu pomálu a pro jeho inscenování platí do puntíku předešlá věta.

Jde v zásadě o přijatelnou výplň televizního programu po dlouhém letním dni stráveném u vody; bezmála 170 korun, investovaných do vstupenky v multiplexu, je ovšem investicí notně přehnanou.

Návrh
The Proposal
Žánr: Komedie, Romantika
Režie: Anne Fletcherová
Obsazení: Sandra Bullocková, Ryan Reynolds, Mary Steenburgenová, Craig T. Nelson, Betty Whiteová, Denis O'Hare ad.
Délka: 107 minut
Premiéra ČR: 27.08.2009
 

Právě se děje

Další zprávy