Recenze: Zastav a zase nepřežiješ. V akčním South Parku

Jiří Flígl
24. 7. 2009 9:20
Punková smršť pro hráče a adrenalinové závisláky
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Duo Mark Neveldine a Brian Taylor před třemi lety vtrhlo na pole kinematografie s titulem Zastav a nepřežiješ, který se stal kýženou alternativou mezi béčkovými akčními filmy.

Revolučnost, potažmo avantgardnost jejich přístupu, který se nyní opakuje ve druhém dílu, spočívá v tom, že se naprosto odpoutali od žánrových schémat a na místo tradičního vyprávění dosadili videoherní logiku.

Ostatně proč by se měl akční film potácet ve vleku tuctových příběhů, které beztak mají za úkol pouze spojovat jednotlivé honičky, přestřelky či výbuchy? A proč by si akční filmy měly hrát na realismus, když jim ho beztak nikdo nevěří?

Frontální útok

K videoherní inspiraci se až na výjimky (Lara Croft - Tomb Raider) uchylují především béčkové, potažmo středně či nízko rozpočtové produkce. Bez rozdílu nákladů si však většina filmů vysloužila posměch diváků a nenávist fanoušků adaptovaných předloh. Jejich chyba spočívala v tom, že svobodný svět videoher svazovaly tradičními normami filmového vyprávění.

Neveldine a Taylor naopak přizpůsobili film optice hráčů současných videoher. Vytvořili svět, v němž se po vzoru legendární herní série Grand Theft Auto spájí prostředí inspirované kriminálním žánrem s naprostou nevázaností. Za pomoci frenetického stylu diváky fyzicky vtáhli do akce a bez vydechnutí na ně klopili jednu přímočarou atrakci za druhou.

Foto: archiv

Celovečerní debut autorského dua ovšem pouze prověřil, jestli je publikum schopné přijmout něco jiného než uondaná akční béčka recyklující zápletky o „obyčejných hrdinech" bojujících se zlem. Film s číslovkou 2 a přízviskem „Vysoké napětí" představuje agresivní frontální útok na vše svaté.

Smrt není překážkou

První Zastav a nepřežiješ ještě bylo lehce brzděno lineárním vyprávěním a určitou vnitřní logikou. Ve druhém díle tvůrci nechali padnout veškeré okovy a inspiraci rozšířili o postupy uměleckých směrů, které velkohubě deklamují svou nevázanost: exploatace a punku, ale i  avantgardy, která klestí cestu novým postupům a neotřelým formám.

Hned v prvních minutách film naplní hlavní videoherní princip; tedy že postava může zemřít, ale hra tím zdaleka nekončí. Vyprávění začíná v momentě, kdy hrdina v předchozím snímku završil adrenalinovou anabázi volným pádem z vrtulníku bez padáku.

Foto: Pavel Kroulík

Nyní ho z asfaltu seškrábne (doslova - shrnovačem na sníh) skupinka asijských gangsterů a učiní z něho nedobrovolného dárce orgánů, pročež mu dají umělé srdce nabíjené elektřinou. Když má dojít na dárcovství penisu, hrdina se vzepře a začne si přes zástupy gangsterů a bizarních figurek klestit cestu za svým srdcem - s pravidelnými bizarními odbočkami na dobíjení.

Punk's not dead!

Popsaná premisa naznačuje, že předkládat vůči filmu jakékoli požadavky ohledně věrohodnosti, logiky či racionality je nejen neadekvátní, ale i naprosto kontraproduktivní. Tvůrci na tyto věci otevřeně kašlou, rozjařile kopou do všech norem a plivají na jakákoli tradiční měřítka.

Zastav a nepřežiješ 2 sestává z frivolně prezentované nahoty, obscénních vulgarit, přestřelených rasových stereotypů, excesivní brutality a přízemního humoru. Tým okolo Neveldina a Taylora nicméně jednotlivým scénám dokáže vetknout uhrančivý nadhled a osvěžující radikálnost.

Foto: archiv

Zdánlivě klasickou chlapskou podívanou například rozvracejí obzvláště pro mužské publikum šokující scény čistého průstřelu silikonových ňader, anální penetrace muže brokovnicí či detailní záběry uřezávání mužských bradavek.

Toto není „popcornová" zábava, u které publikum pasivně sedí a okouzleně vstřebává audiovizuální podněty. Diváci zde projdou celým spektrem prožitků od nadšení a pobavení přes znechucení až po nevěřícnou paralýzu extrémními obrazy. Současně film skýtá až tělesný zážitek a jako celek ho lze přirovnat k punkovému koncertu, kde jsou posluchači vystaveni zvukovým, obrazovým i fyzickým atakům.

Sofistikovaná anarchie

Přes veškerou deklamovanou radikálnost jsou ovšem Neveldine a Taylor v prvé řadě profesionálové. Dokládá to především technické provedení filmu. Narozdíl od nesourodého chaosu mnohých amatérských akčních snímků si Zastav a nepřežiješ 2 udržuje stylovou konzistenci, přestože sestává z krátkých záběrů, jež vznikaly v takřka undergroundových podmínkách.

Foto: archiv

Tvůrci si usmysleli, že jim nevyhovují drahé digitální kamery užité při vzniku jedničky. S požadavkem na maximální svobodu pohybu sáhli nyní po běžně dostupných malých HD kamerách. S nimi se pohybovali v těsné blízkosti akce, přičemž efektnost ještě stupňovali natáčením na kolečkových bruslích - za oběť padly desítky kamer - či využitím volantových držáků, které umožňovaly neomezenou hladkou manipulaci s kamerou.

Podobně se v duchu promyšleného excesu nese obsah scén. Kromě grandiózního hereckého obsazení, které karikuje image představitelů -Jasona Stathama coby ultratestosteronového britského nabíječe doplňuje celebritka Bai Ling v roli otravné asijské štětky či David Carradine jako zvrhlý seschlý rádoby Asiat - představuje vrchol sekvence, kde se místo očekávané spektakulární konfrontace hrdiny a jeho protivníka odehraje křiklavě papundeklová parafráze na bitky gigantických monster z japonských filmů s Godzillou.

Zastav a nepřežiješ 2 lze označit jako South Park: Peklo na zemi béčkových akčních filmů. Konzervativní diváci se mu radši vyhnou, jiní si neodpustí lamentace nad jeho obscenitou a vulgaritou, ale pro početnou skupinu bude vítaným osvěžením.

Nejvíc na něm fascinuje fakt, že je současně zábavný i odpudivý, laciný i profesionální, přímočarý i nápaditý, ale přitom se nebude vydávat za nic víc než horečnatou fantazii živenou testosteronem, adrenalinem a amfetaminy.

Přitom ho lze přeneseně řečeno vnímat i jako příznak dnešní společnosti, která se vyznačuje diktovanou potřebou neustálého pohybu (zastav se a neuspěješ) i hrdě hlásanou, ale současně stejně lifestylově profesionalizovanou nevázaností.

Zastav se a nepřežiješ 2
Crank: High Voltage
Žánr: Akční
Režie: Mark Neveldine, Brian Taylor
Obsazení: : Jason Statham, Amy Smartová, Dwight Yoakam, Efren Ramirez, Julanne Chidi Hillová, Reno Wilson, Keone Young, Art Hsu, Joseph Julian Soria, Bai Ling, Clifton Collins Jr., David Carradine, Corey Haim, Geri Halliwellová ad.
Délka: 96 minut
Premiéra ČR: 23.07.2009
 

Právě se děje

Další zprávy