Nejlepší české filmy budou dál dostávat České lvy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 1. 2014 14:18
ČFTA se dohodla s Petrem Vachlerem o převodu značky.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) ponesou i nadále název Český lev. Po dohodě s producentem Petrem Vachlerem jakožto majitelem ochranné známky, který loni v červnu v důsledku roztržky s prezidiem akademie rezignoval na funkci ředitele.

"Česká filmová a televizní akademie bude i nadále oceňovat filmaře soškou Českého lva. Po několikaměsíčním vyjednávání, na němž se podíleli zástupci akademie, zakladatel filmových cen Petr Vachler a generální partner značka Magnesia, došlo k dohodě o převodu ochranné známky," uvedla mluvčí ČFTA Martina Chvojka Reková.

Smlouva byla podepsána ve středu dopoledne. Cenu, za kterou byla ochranná známka převedena, nechtějí účastníci dohody konkretizovat.

ČFTA letos poprvé udílení výročních cen českým filmařům organizuje sama, slavnostní akt se uskuteční 22. února ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, jeho moderátorem bude v přímém přenosu České televize Marek Eben.

Nominace na České lvy budou vyhlášeny na tiskové konferenci ČFTA ve středu 22. ledna. Šanci získat toto prestižní ocenění mají tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2013.

Spor mezi Vachlerem a ČFTA vznikl poté, co si nechal napsat známku Českého lva na sebe, navíc prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA. Prezidiu vadila údajně neuspokojivá úroveň předávání Českých lvů. Vzhledem ke kumulaci funkcí Vachlera, který byl ředitelem ČFTA, producentem Českých lvů i režisérem slavnostního večera, nebylo možné prosadit změny. Vachler založil cenu Český lev v roce 1993.

Vachler po své rezignaci prohlásil, že akademii obchodní známku na výroční ceny zatím nepostoupí. Nabídku deseti milionů korun splatných postupně během deseti let považoval za ultimativní, chtěl hledat kompromis, ale to se nepodařilo. Na schůzce loni v červnu zaznělo, že kdyby chtěl v jejich tradici sám pokračovat, musel by založit jinou akademii. Právě reprezentativní složení současné ČFTA, která má přes 200 členů všech profesí, jí dává prestiž.

Člen výkonného výboru ČFTA Ivo Mathé tehdy nevyloučil možnost dalších jednání týkající se značky Český lev, která má dvacetiletou tradici.

"Jsme velice rádi, že k dohodě došlo a že kontinuita těchto ocenění zůstane zachována," řekl Mathé. To, že ČFTA bude ceny letos poprvé organizovat sama, podle něj znamená posun ke kvalitě. Fyzická podoba ceny však podle něj dozná změny, jasno by mělo být během několika dnů.

Výroční Ceny české filmové kritiky budou předány 25. ledna v pražském divadle Archa, moderátorem bude Václav Moravec. Vyhlášeny budou počtvrté, předávání zprostředkuje v přímém přenosu kanál ČT 2.

 

Právě se děje

Další zprávy