Ceny české filmové kritiky vyhlásí Václav Moravec

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 12. 2013 15:18
Filmoví kritici předají své ceny 25. ledna v Arše.
Václav Moravec
Václav Moravec | Foto: Profimédia

Praha - Moderátorem udílení Cen české filmové kritiky bude 25. ledna příštího roku v divadle Archa Václav Moravec. Ceny budou vyhlášeny již počtvrté, předávání divákům zprostředkuje v přímém přenosu ČT 2.

"Slavnostní vyhlášení chce kromě ocenění v jednotlivých kategoriích Ceny české filmové kritiky zároveň také poskytnout ucelený přehled o dění v české kinematografii v uplynulém roce z pohledu filmových recenzentů a o významných událostech souvisejících s předávajícími nebo filmovou kritikou," uvedla za organizátory Uljana Donátová.

Hlasování o nejlepších filmových počinech roku probíhá dvoukolově. Ceny budou uděleny v 11 kategoriích - nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář, kamera a původní hudba. Dále za nejlepší herecké výkony v hlavních a vedlejších ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií je pak Cena RWE pro objev roku.

Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2014. V uplynulých letech rozhodovalo v jednotlivých kolech vždy kolem pěti desítek filmových kritiků a publicistů a s podobným počtem se počítá i pro letošní ročník. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně zveřejněny na webu Filmovakritika.cz.

Slavnostní večer předání konkurenčních výročních cen České filmové a televizní akademie (dříve Český lev) se uskuteční v sobotu 22. února v pražském Rudolfinu. Moderátorem večera, který odvysílá v přímém přenosu Česká televize, bude Marek Eben, režie se ujme Michal Caban.

Nejlepším snímkem roku 2012 byl podle kritiků film režiséra a producenta Davida Ondříčka Ve stínu. Na vyhlašování Cen české filmové kritiky v pražském Divadle Archa zazněl jeho název v pěti kategoriích - nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší kamera, nejlepší původní hudba a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Ivana Trojana.

Temné kriminální drama z 50. let uspělo i v hlasování, v němž rozhodují členové České filmové a televizní akademie. Ve stínu získalo Českého lva za rok 2012 v devíti kategoriích včetně těch hlavních.

 

Právě se děje

Další zprávy