Kritici z NY: Nejlepší film roku 2013 je Špinavý trik

Kultura Reuters Kultura, Reuters
4. 12. 2013 12:27
Anketa newyorských kritiků je první pravidelnou předzvěstí Oscarů.
Jennifer Lawrence (Špinavý trik).
Jennifer Lawrence (Špinavý trik). | Foto: Columbia Pictures

New York - Sdružení New York Film Critics Circle označilo jako film roku 2013 snímek Špinavý trik (American Hustle) režiséra Davida O. Russela.

Snímek vypráví o jednom z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách USA, kdy špičkový podvodník je donucen spolupracovat s FBI na politických machinacích. Film má hvězdné obsazení s Christianem Balem, Amy Adams, Jennifer Lawrence a Bradley Cooperem v hlavních rolích. Dva posledně jmenovaní hráli i v loňském Russellově filmu s oscarovou nominací Terapie láskou. Do českých kin přijde Špinavý trik 23. ledna 2014.

Mezi režiséry v anketě zvítězil Steve McQueen se snímkem 12 let v řetězech, který vznikl na základě autobiografie Solomona Northupa, který byl v roce 1841 unesen z New Yorku na plantáž v Lousianě. Film vyhrál na festivalu v Torontu a pyšní se také hvězdným obsazením, kterému dominují Michael Fassbender, Brad Pitt a Benedict Cumberbatch. I tento film bude mít českou premiéru 23. ledna příštího roku.

Hustle
Hustle

Mezi herci vybrali kritici z New Yorku jako nejlepší Roberta Redforda a Cate Blanchett.

Redford cenu získal za hlavní roli v akčním dramatu Vše je ztraceno, kde hraje osamělého mořského vlka bojujícího s živly o přežití. Blanchett excelovala ve snímku Woodyho Allena Blue Jasmine.

Za vedlejší roli si cenu zasloužil Jared Leto (frontman kapely 30 Seconds to Mars), který hraje ve filmu Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) parťáka Matthew McConaugheyho, elektrikáře, jenž má AIDS a poslední dny života využije k tomu, že rozjede byznys s neschválenými léky, které můžou prodloužit životy tisícovkám podobně nakažených. I tento film dorazí do českých kin 23. ledna.

12 let
12 let

V ženské kategorii vedlejších rolí vyhrála loňská držitelka Oscara Jennifer Lawrence za roli nevypočitatelné manželky podvodníka ve filmu Špinavý trik.

Jako nejlepší cizojazyčný film byl vybrán Život Adele, vítězný snímek z Cannes 2013. Nejlepší dokument podle ankety natočila kanadská herečka Sarah Polley, jejíž snímek Stories We Tell je kontemplativní výpovědí o lidské paměti a vzpomínkách. Nejlepším animovaným filmem se stal poslední snímek Hajaa Mijazakiho The Wind Rises.

Wind rises
Wind rises

Spolek New York Film Critics Circle vznikl v roce 1935 a jeho ocenění patří v předoscarových týdnech k těm nejdůležitějším, stejně jako ceny jejich losangeleských recenzentů. Napovídají, kdo bude favoritem při udělování zlatých sošek.

Nominace na Zlaté glóby budou oznámeny 12. prosince, oscarové nominace 16. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy