Postradatelní se střetnou s Gibsonem i zubem času

Martin Svoboda
18. 9. 2013 22:24
Na které akční hvězdy se můžeme těšit ve třetích Expendables?
Foto: Lionsgate

Preview - Expendables - Postradatelní jsou zvláštní série. Výrazně ji neoceňují kritici ani diváci, jak můžeme celkem bezpečně odpozorovat z různých světových metakritických serverů a databází. Vydělává rozumné, ale ne nějak ohromující sumy. Přesto se elitní parta dává dohromady už potřetí a navíc přibírá novou starou krev.

Zatímco jindy v preview rychle vyjmenujeme herce, abychom se přesunuli k tomu, o čem má daný snímek být, tentokrát musíme zvyklost otočit. Expendables vždy byli právě o slavných tvářích a děj slouží jen coby záminka k tomu, aby se mohl dát Sly Stallone a jeho kolegové do pohybu.

Vyvrhelové i hvězdy

Zlý elitní voják dá dohromady tým, aby zničil naše hrdiny. Toť vše, Hamlet to vskutku není. I když... Mel Gibson, jenž tohoto ultrazlého maniaka ztvárňuje, Hamleta kdysi hrál, což lze vnímat jako dostatečnou náhražku.

Mel Gibson v Machete Kills.
Mel Gibson v Machete Kills. | Foto: Aktuálně.cz

Právě obsazení Gibsona je největším překvapením produkce. Po sérii skandálů se Mel musel chtě nechtě stáhnout do ústraní a všichni se k němu poslední dva roky chovají jako k malomocnému. Zdá se, že zájem o něj nastal u rolí úchylných padouchů, protože v rozmezí dvou sezón ztvárňuje  prakticky identickou roli nejen v Expendables, ale i v Rodriguezově Machete Kills.

Gibson zřejmě doufá, že když se bude přehnaně stylizovat do role člověka, jako kterého ho momentálně Američané kvůli silné mediální masáži vidí, bude to vnímáno jako sebekritika a snad mu postupně bude umožněn návrat na hereckou špičku. Uvidíme, jak Gibsonovi plán vyjde.

Čtěte takéPecka, nebo nic. Druzí Expendables vědí, co chtějí 

Není však jediným skutečným vyvrhelem na palubě. Wesley Snipes se k natáčení přidal poté, co byl propuštěn z vězení, kde trávil poslední tři roky za daňové úniky. Představitel Bladea tak poměrně rychle dostává příležitost vrátit se do akce. Sledujme, jestli si scenáristka Katrin Benedikt (ano, Postradatelné píše žena) troufne na nějakou narážku směrem k Snipesově či Gibsonově nedávné minulosti.

Kromě nich se ve filmu nově objeví i herci, kteří se v posledních letech nikde schovávat nemuseli. Harrison Ford i Antonio Banderas však svou účast odbudou nejspíš méně výraznými rolemi, nejspíš na úrovni Chucka Norrise ve dvojce.

Samotný Chuck jako jeden z mála svou účast nezopakuje. Důchod podle svých slov přerušil jen proto, aby potěšil Stalloneho, nicméně šlo pro něj o jednorázovou záležitost. V diáři pak neměl volno Bruce Willis. Stejně tak se neukáží původně potvrzeni Nicolas Cage, Jackie Chan ani Milla Jovovich. Rozhodně ne nad úroveň cameo rolí.

Návrat „tvrdého jádra", přesněji řečeno Sylvestera Stallona, Jasona Stathama, Dolpha Lundgrena, Terryho Crewse, Jeta Li a Arnolda Schwarzeneggera, pak lze jistě vnímat jako samozřejmost.

Foto: Aktuálně.cz

Ne všichni nováčci nám budou povědomí. Boxerské šampiony Victora Ortize a Rondu Rouseyovou zná asi málokdo z nás. Herec Glen Powell je pak silně pod věkovým průměrem svých kolegů. Mihl se například v Temný rytíř povstal a na výraznější šanci ještě čeká.

Kde se to v nich bere?

Tato smečka různě zašlých hvězd se na poli dvouhodinového filmu pobije pod vedením ne moc zkušeného režiséra Patricka Hughese. My můžeme už nyní tápat, proč tím potěší tolik diváků.

Ačkoliv zprůměrovaně Expendables jako výjimečná série skutečně nevypadají, pro určitou část diváctva jde bez přehánění o událost sezóny. Řeč je samozřejmě o chlapcích a mladých mužích. Právě od nich (především z mimoamerických trhů) proniká do světa obdiv vůči Postradatelným.

Předchozí díly potvrdily, že samotná podstata série je pro mnohé z nich natolik lákavá, že dokáže zcela přebít jakkoliv zásadní nedostatky.

Foto: Aktuálně.cz

Úspěch plyne jistě už jen z faktu, že je dnes neobvyklé točit mainstreamové filmy s tak jasně vyhraněnou cílovou skupinou. Takže když už vznikají, diváci je najdou a ocení. Podobně dopadlo dívčí Stmívání - díru na trhu zkrátka ucpe ten nejrychlejší a nejhlasitější.

Expendables jsou navíc ekvivalentem úspěšné šablony Avengers. Hvězdy minulých generací akčních filmů se střetávají podobně jako komiksoví hrdinové, jen v jejich případě se dočkáme více nadávek a potu. Na rozdíl od Avengers herci neztvárňují známé postavy, ale pouze sami sebe, nebo své roky zažité škatulky. Pochybuji, že si většina diváků vůbec pamatuje, jak se který hrdina jmenuje - jsou to prostě Sly, Arnie a Dolph.

Návrat ke kultu osobnosti

Tyto kulty osobnosti jsou právě oním retro závanem minulosti. Doby, kdy ještě existovali skuteční herečtí tahouni a na film se šlo proto, že na plakátu střílí své nepřítele konkrétní herec. To už dnes neplatí.

Připomenutí tohoto principu pak z Expendables cítíme nejsilněji. Nejde o oživení akce osmdesátých let - oba předchozí díly jsou režírovány zcela standardně vůči dnešním trendům. Jde především o práci s postavami, herci a s tím spojeným marketingem.

Foto: Aktuálně.cz

Zúčastněné hvězdy tím dost možná balamutí nejen diváky, ale i sebe. Obzvlášť Sly a Arnie, kteří se navíc (zatím neúspěšně) pokoušejí o sólové comebacky. Snaží se dát najevo, že jejich doba ještě nepominula, z toho plyne jistá osobitost výsledku. Ta může být buď upřímnou emocí, nebo dobře promyšlenou reklamou. Tak či onak je s ní svázána silná komunitnost - pro cílovou skupinu opět velmi zásadní.

Expendables jsou natolik populární mezi jejich cílovkou, protože ona cílovka je jednoduše chce mít ráda - jejich oceněním dává najevo svou identitu, svůj postoj k filmům. I když jde o silně ohraničenou menšinu (v tomto případě dost početnou menšinu), jakmile dokáže film vzbudit takové pocity, má vyhráno.

Jak se třetí Expendables povedou, se v českých kinech dozvíme až 14. srpna příštího roku.

EXPENDABLES 3 Teaser OFFICIAL Cast [2014] | Video: You Tube
 

Právě se děje

Další zprávy