10 milionů je málo. Vachler si nechává Českého lva

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 6. 2013 14:47
Vachler zatím známku Český lev filmové akademii nepostoupí
Petr Vachler
Petr Vachler | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Producent Petr Vachler zatím nepostoupí České filmové a televizní akademii (ČFTA) obchodní známku na výroční ceny Český lev.

"Nabídku 10 milionů splatných postupně během 10 let považuji za ultimativní a chci hledat kompromis. Na Českém lvu nelpím, upřednostňuji jeho pokračování," sdělil Petr Vachler, zakladatel Českých lvů, který 3. června rezignoval na funkci ředitele ČFTA.

K licenčním podmínkám, či prodeji Českého lva se Vachler zatím nechce vyjadřovat do společného setkání s prezidiem ČFTA, protože se dohodli na společném prohlášení. Kdy se tak stane, není prý schopen určit, ale prezidium považuje nejzazší termín vyřešení situace konec června.

ČFTA ale jinou než navrženou cestu nevidí. "Nemohu za prezidium v této chvíli hovořit, ale těžko najdeme jinou možnost. Musíme se však nejprve sejít, abychom měli jednotný názor," reagoval předseda dozorčí rady ČFTA Ivo Mathé Mathé na  Vachlerovo prohlášení. Nevyloučil možnost, že by akademie existovala dál a ceny by se jmenovaly nepatrně jinak, což by podle něj nebyl velký problém.

Čtěte také
Blog J.G.: Bude maso? Až se Vachler vzdá Českého lva

"Mám zájem se dohodnout na pokračování Českého lva, předat jeho organizaci do rukou ČFTA, i když principiálně jsem o prodeji Českého lva neuvažoval a hodlal jsem v pozici producenta pokračovat," vysvětlil Vachler.

Český lev je podle něj obchodovatelná značka, na kterou sponzoři dobře slyší. "Nepovažuji za nemorální mít po dvaceti letech práce v případě přenechání značky druhé straně, tedy novým produkcím, kompenzační finanční příjem. Jedná se tedy kromě mravní otázky i o otázku obchodní. Tudíž je na místě jednat o částce za licenci či prodej," řekl už dříve Vachler.

Foto: Aktuálně.cz

Podle dřívějších informací Vachler za prodej značky Český lev žádal až 25 milionů korun.

K roztržce mezi Vachlerem a ČFTA došlo poté, co si nechal napsat známku Českého lva na sebe, navíc prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA. "Problémy však trvají už několik let a týkají se i kvality nominačních a vyhlašovacích večerů těchto cen," řekl před časem Ivo Mathé. Vachler je podle něj soukromá osoba, jež vlastní firmu VAC - Vachler Art Company, která předávání Českých lvů produkovala, jednala se sponzory i televizemi.

Českého lva Vachler založil v roce 1993. Filmové ceny se poprvé udělovaly v únoru 1994 za rok 1993, letos už podvacáté. Nejúspěšnějšími se staly snímky Je třeba zabít Sekala a Ve stínu, jejichž tvůrci si v letech 1999 a 2013 odnesli po jedenácti soškách. Nejúspěšnějším tvůrcem je střihač Jiří Brožek, který získal Českého lva osmkrát. Mezi herci mají po pěti oceněních Anna Geislerová a Ivan Trojan. Mezi režiséry jsou nejúspěšnější Jan Hřebejk, Jan Svěrák a Petr Zelenka, kteří mají po třech soškách za režii.

 

Právě se děje

Další zprávy