Cannes 2013: Jarmusch vlil upírům do žil čerstvou krev

Šimon Šafránek
25. 5. 2013 18:38
Jim Jarmusch soutěží v Cannes s hipsterskou upírskou romancí
Tilda Swinton je upírka
Tilda Swinton je upírka | Foto: Aktuálně.cz

Cannes 2013 - Upíři jsou v módě. Davy chodily na ságu Twilight, na noční vlně se svezl i vyhlášený milovník tmy Tim Burton v Temných stínech. Málokdo by ale čekal, že krvavé tesáky vycení na stará kolena i Jim Jarmusch. Autor střídmých gest je přitom už třicet let velkým fandou obskurit: zavedl Japonce do Memphisu, z bělocha udělal Indiána a v newyorské betonové džungli objevil posledního samuraje.

Jim Jarmusch
Jim Jarmusch | Foto: FDC

Tápání platinového blondýna

A podobně absurdně mohl ostatně Jarmusch působit, když se pustil do komedie Zlomené květiny (2005). Od té doby ale platinový blondýn strádal. Mě osobně sice přijde jeho snímek Hranice ovládání (2009) jako zajímavá meditace blízká debutu Trvalá dovolená (1980), není nás ale mnoho, komu by se film vyloženě líbil. Neoslovil ani vedení canneského festivalu, které snímek odmítlo pustit do soutěže.

Říká se, že Jarmusch jim napsal dlouhou obhajobu, neuspěl ovšem. A letos na oplátku dramaturgové váhali, než veřejně dopsali Only Lovers Left Alive na soutěžní soupisku - to aby dali režisérovi najevo, kdo je na Croisette pánem. Přitom moc dobře věděli, že snímek bude patřit do té lepší poloviny programu.

Upírem v Detroitu

Tom Hiddleston hraje Adama. Prochází se poloopuštěným Detroitem, obětí finanční krize. A taky centrem hipsterů, kteří zásobují internet fotkami všech těch chátrajících budov. Adama sem ale nejspíš táhne bohatá hudební historie. Sám je rockerem, sbírá vzácné kytary, které kontroluje stejně pečlivě, jako zkušený pistolník své zbraně. Adam je upír. Lidem říká zombie a krev kupuje z místního špitálu.

Foto: Aktuálně.cz

Tilda Swinton hraje Evu. Prochází se mekkou beatníků, nočním Tangerem. Také Eva je upírka, čerstvou krev jí nosí tisíciletý přítel Christopher Marlowe (John Hurt).

Adam a Eva se milují. A tak, když Eva přiletí do Států za Adamem, mohli by se oba opíjet láskou i omamnou krví. To už ale na prahu bez ohlášení šoupe nohama Evina mladší sestra Ava (Mia Wasikowska). A takový čin je mezi upíry považován za těžký přečin, jak Eva neopomene zdůraznit.

Foto: Aktuálně.cz

„No jasně. Vsadím se, že vy se ještě bojíte česneku," uštěpačně kontruje Ava v jedné z mnoha dokonalých replik Jarmuschova scénáře. Ten se s upírskou tematikou, tak často zahlcenou klišé, popasoval podivuhodně snadno a žánru na umření vpravil do žil litry čerstvé krve.

Šikézní pár

Při hádánkových hláškách v Hranicích ovládání jste mohli nanejvýš pokrčit rameny. V upírské romanci se Jarmusch vrací ke svému vyhlášenému suchému humoru, který funguje na několika vrstvách, takže se neztratí ani patnáctiletá fanynka Roberta Pattinsona, ani obdivavatel Shakespearea, tedy pardon Marlowa, který to za něj tehdy všechno napsal.

Jarmusch ví, že jeho vtipy nejlépe fungují, když vám jej postavy podávají chladnokrevně, bez nejmenších emocí. Tom Hiddleston s Tildou Swinton tohle zvládají bravurně. Oba jsou navíc patřičně bledí a od přírody mají nevšední vzhled. To vše dělá z téhle dvojice nejšikéznější pár v Cannes.

Jak se na upíry sluší a patří, film se odehrává v noci, s čímž si kameraman Yorick le Saux poradil znamenitě, ať už se pohybujeme na ulicích detroitského města duchů, anebo v Adamově romantickém sídle.

Čtěte také
VIDEO: Pandy a šunka. Mladí animátoři uspěli v Cannes

Cannes 2013: Krvavé noci v Bangkoku odpouští jen Bůh

Cannes 2013: Pan Božský mezi striptérkou a světicí

Cannes 2013: Ňouma bratří Coenů může snít o Oscarech

Cannes 2013: Rozchod Ahmada a Marie. Tentokrát v Paříži

Cannes 2013: Emmu Watson fascinují prachy, koks a Paris

Cannes 2013: Tajný sex mladé a nádherné Marine Vacth

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy