Skuteční agenti se přiznávají k vraždám. V Gatekeepers

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 2. 2013 9:50
Izraelský dokument má nominaci na Oscara 2013
Foto: Aktuálně.cz

Jeruzalém - Představme si šest bývalých ředitelů CIA přiznávajících se v rozhovoru s významným filmařem k vraždám teroristů a rozkazům k zabití dalších, kritizujících prezidenta za nerozhodnost a hovořících do kamery o válce v Afghánistánu jako o nehorázné fušeřině. Podle nich je to krvavá každodenní lopota bez konce a smyslu. Něco podobného by se samozřejmě v USA stát nemohlo. Avšak stalo se to v Izraeli, napsal k dokumentu The Gatekeepers (Strážci brány), nominovaném na Oscara 2013, deník The Washington Post.

Oním filmařem je Dror Moreh, který si sedl se šesti bývalými šéfy kontrašpionážní služby Šin Bet, zapnul kameru a nechal je hovořit. A vznikl celovečerní dokument The Gatekeepers, který se uchází o Oskara a o němž se dá bezpečně říci, že vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua by nebyla proti tomu, kdyby se ztratil. Její dotčení je o to větší, že ho částečně financovala.

Foto: Aktuálně.cz

Rozbité hlavy teroristů

Šestice mužů vedla Šin Bet v letech 1980 až 2011. Sloužili za různých vlád a v době poznamenané palestinskými protiizraelskými povstáními i teroristickými atentáty na izraelské civilisty, po nichž zákony nebyly dodrženy do všech detailů. Třeba po atentátu na autobus v roce 1984 vojáci dva zadržené teroristy ubili málem k smrti. Dílo bylo dokončeno na rozkaz tehdejšího šéfa Šin Betu Avrahama Šaloma. "Řekl jsem, aby s tím skoncovali," vysvětlil. Rozkaz byl splněn. Jak? "Myslím, že vzali kámen a rozbili jim o něj hlavy," odpověděl.

Někteří z jeho kolegů podali svědectví o akcích hodných Jamese Bonda - explodující telefon nebo nevybíravé výslechy hraničící s mučením. Z těchto svědectví jasně vyplývá, že někdejší velitelé bezpečnostní služby dospěli k závěru, že pravicoví židovští radikálové jsou pro Izrael nebezpečnější než nepoddajní a vznětliví Palestinci ze západního břehu Jordánu. Byl to koneckonců Žid, kdo v roce 1995 zabil premiéra Jicchaka Rabina, odhodlaného uzavřít s Palestinci mír. Šestice je zajedno v tom, že tento čin byl historickým mezníkem.

Foto: Aktuálně.cz

Dokument je tvrdou obžalobou izraelské politiky, zejména trvající okupace západního břehu a rozšiřování židovských osad na tomto území. Všichni, kdo ve filmu vypovídali, se řadí k sekulárním Izraelcům a netají se nechutí k náboženským radikálům, jimž se izraelské vlády nepřestávají podbízet.

Tvrdí agenti citují filozofy

Kritizují jednu vládu po druhé za to, že odmítly strategii stažení ze západního břehu Jordánu a daly přednost utlačovatelské politice. "Vojenskými prostředky mír nedosáhnete," říká ve filmu Ami Ajalon, který kdysi působil ve speciální jednotce námořnictva a Šin Betu velel v letech 1996 až 2000. Je to typický Izraelec, odchovaný ideologií kolektivních kibuců. Tvrdý lidský druh, odvážnější než celé komando SEAL. Jeho sekulární srdce vsadilo na moudrost a odvahu izraelských vůdců. Když hovoří, zabírá kamera zeď kolem sídla předsedy vlády s fotografiemi jednotlivých premiérů.

Foto: Aktuálně.cz

Ajalon vzpomíná, že když se dostal dostatečně vysoko, měl právo vstoupit dovnitř. "Byl jsem v druhém patře a na konci chodby nebyly žádné dveře. Za těmito chybějícími dveřmi na mne nikdo nepomyslel. A vy si uvědomíte to prázdno, chybějící energii a sklon nechat věcem volný průběh," říká.

Tato poznámka má zčásti snový obsah, ale část je reálná - právě ona chybějící aktivita a odmítání přiznat si, že čas pracuje pro Palestince, ne pro Izraelce. Že svět na to vše pohlíží s rostoucí nevolí. Izraelské snahy drtí historické okolnosti - příliš mnoho Arabů a málo Židů, příliš velký strach a žádná naděje. Pro ty, kteří Izrael milují, bude sedmadevadesátiminutový snímek The Gatekeepers neradostnou podívanou.

A přesto - existuje jiná země, v níž by bývalí velitelé její bezpečnosti dokázali říci něco podobného? Je jiná země na světě, jejíž tvrdí muži citují filozofy, přiznají strach a doznají se k zabíjení lidí, kteří nepatří k bojovníkům? Hledí do chladného oka kamery, vyznávají se z postranních myšlenek a obviňují své nadřízené ze slabosti a nečinnosti? Kdo nezná ostatní nominované dokumenty, může se stěží vyjádřit k tomu, zda si The Gatekeepers Oscara zaslouží. Komu ale určitě náleží, to jsou Izraelci. Měli by ho dostat za to, že dokázali něco podobného natočit.

 

Nominace na Oscary 2013 - Nejlepší dokument

Pět rozbitých kamer
The Gatekeepers
Jak přežít mor
Neviditelná válka
Pátrání po Sugar Manovi

 

Právě se děje

Další zprávy