Hlasování o Oscarech zdržuje technika. Je poprvé online

Kultura Kultura
2. 1. 2013 20:16
Členové Akademie dostali kvůli problémům den navíc
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Osobnosti sdružené v americké Akademii filmového umění a věd sice letos dostaly poprvé možnost hlasovat o nominacích filmů na Oscara online, ale ti, kteří toho využili, si na novou možnost nyní mnohdy stěžují. Kvůli údajným problémům s přihlášením a nepřehledností byla uzávěrka hlasů prodloužena o celý den - až do 4. ledna.

"Heslo, které mi poslali, nefungovalo pro moje přihlášení. A oni mi nemohli nové poslat mailem, jenom šnečí (normální) poštou," prohlásil například dokumentarista Morgan Spurlock.

Foto: Aktuálně.cz

Hlasování je i nadále možné skrze tradiční fyzické lístky. Během přidaného dne mohou nespokojenci buď odvolit takto, nebo dostanou nové přihlašovací heslo na e-mail.

"Prodloužením termínu hlasování poskytujeme příležitost k přechodu na online techniku tak hladce, jak to jen jde," řekl Ric Robertson, provozní ředitel akademie. "Jsme vděční naší členské základně, že se k nám přidala."

Scott Feinberg ze serveru Hollywood Reporter se zamýšlí nad možnými důsledky změny systému pro vítězné filmy. "Mnoho členů má vážnou starost, že účast bude rekordně nízká kvůli lidem, kteří se kvůli zkušenosti s novým systémem buďto vzdávají, nebo mají pocit, že nebudou schopni volit. Pokud to odradí starší členy, mohou tak přijít zkrátka tradičnější kandidáti na Oscara a mohly by naopak posílit "odvázanější" tituly oblíbené mladými lidmi. Vzhledem k tomu, jak probíhá hlasování o nejlepší film, mohlo by to zvýšit šance filmů jako Až vyjde měsíc nebo Mistr."

Nominace budou oznámeny 10. ledna, předání cen se uskuteční 24. února.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy