Berlinale zahájí film Velmistr o učiteli Bruce Lee

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 12. 2012 16:40
Režisér Velmistra Wong Kar Wai bude i předsedou poroty Berlinale 2013
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Únorový 63. ročník filmového festivalu Berlinale zahájí mezinárodní premiéra historického snímku The Grandmasters (Velmistři) známého hongkongského režiséra Wong Kar Waie, který současně usedne i do čela hlavní poroty jedné ze tří nejprestižnějších filmových přehlídek na světě.

Wong Kar Wai na festivalu v Cannes
Wong Kar Wai na festivalu v Cannes | Foto: Profimédia

The Grandmaster je akční epické drama, které se odehrává na pozadí neklidných 30. let minulého století v Číně a vypráví o mistru bojových umění Ip Manovi, trenérovi Bruce Lee.

Světovou premiéru bude mít snímek 8. ledna 2013 v Číně.

"Wong Kar Wai jím rozšířil své dílo o nový napínavý prvek a vytvořil umělecky a obrazově bohatý žánrový film," prohlásil o něm Dieter Kosslick, prezident Berlinale, které se v německé metropoli uskuteční od 7. do 17. února.

Jako každý úvodní snímek na této přehlídce, bude i tento zařazen do hlavní soutěžní sekce. Vzhledem k "dvojroli" hongkongského režiséra, který bude zároveň předsedou mezinárodní jury, ale nebude moci získat Zlatého medvěda pro nejlepší festivalový snímek ani některého ze Stříbrných medvědů, které si odvážejí herci a tvůrci.

Čtyřiapadesátiletý cenami ověnčený filmař, který je i v Česku známý svými snímky jako Moje borůvkové noci, 2046 nebo Stvořeni pro lásku, má s předsedáním poroty velké mezinárodní filmové přehlídky už své zkušenosti. Před šesti lety stál v čele hlavní jury na filmovém festivalu ve francouzském Cannes.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy