Film o smrti bin Ládina vstupuje do hry o Oscary

Kultura Kultura
6. 12. 2012 7:50
Zero Dark Thirty ohromil americké kritiky
Foto: Aktuálně.cz

 Praha - Drama Zero Dark Thirty se dočkalo snad ještě nadšenějšího přijetí kritiků než Tarantinův Nespoutaný Django. Zabití Usámy bin Ládina rekonstruované režisérkou Kathryn Bigelow shrnuje dlouhodobé pátrání po vůdci Al-Káidy od 11. září 2001 až k samotné likvidaci elitní jednotkou SEAL 2. května 2011.

Hlavní hrdinkou příběhu je agentka CIA jménem Maya v podání Jessicy Chastain (Strom života, Černobílý svět). Podle scenáristy Marka Boala má hrdinka reálný předobraz, ale většina detailů byla z bezpečnostních důvodů pozměněna. Celý projekt byl v minulosti kritizován republikánskými politiky poukazujícími na práci s tajnými informacemi. Kvůli možnému vlivu na prezidentské volby byla oficiální premiéra posunuta až na 19. prosince 2012.     

Foto: Aktuálně.cz

„V nepolevujícím a intimním detailu film obohacuje veřejně známý příběh. Soustředí se na odvážné agenty CIA, kteří vedli pronásledování, na menší i větší tragédie způsobující komplikace a na obsese, které přinesly úspěch… Nemělo by zůstat bez povšimnutí, že Bigelow, první žena, která dostala Oscara pro nejlepšího režiséra, dokázala nahlédnout na čistě mužský SEAL tým a našla ženu - vlastně několik -, která umožnila úspěch. Mayina ženskost ovlivňuje její postavu z mnoha fascinujících hledisek, ale je to jen jeden z úžasných detailů, díky nimž je Zero Dark Thirty tak strhující. Během vyprávění skoro tříhodinového příběhu s koncem, který každý zná, Bigelow a Boal zvládli vytvořit jeden z nejintenzivnějších a intelektuálně nejvyzývavějších  filmů tohoto roku," napsala Katey Rich z Guardianu a udělila filmu maximální počet hvězdiček.

Tvůrci snímku již získali tři ceny newyorských kritiků - Bigelow za režii, Greig Fraser za kameru a dílo jako celek bylo označeno za nejlepší film roku 2012. Je tedy docela dobře možné, že režisérka zopakuje svůj oscarový úspěch za válečný příběh Smrt čeká všude (The Hurt Locker).   

Foto: Aktuálně.cz

„Jak se nakonec ukázalo, Zero Dark Thirty by mohl být nejimpresivnějším filmem, jaký kdy Bigelow natočila, stejně jako její nejosobnější, jelikož člověk cítí energii filmařky přenášenou skrz intenzitu Mayiny postavy. Film plynule a vytrvale nabírá sílu, až se stane úžasně působivým a neotřesitelným," napsal Todd McCarthy ze serveru Hollywood Reporter, jenž zároveň poukazuje na apolitičnost díla. „Není zde v podstatě ani Bush, ani Cheyney, žádná válka v Iráku a žádný Obama."

Jessica Chastain
Jessica Chastain | Foto: Zero Dark Thirty

„Zero Dark Thirty netlumočí politické postoje a nenutí diváky k zaujetí postojů," dosvědčuje Julian Ramon na stránce MovieWeb

Film se každopádně nevyhýbá kontroverznímu mučení vězňů, což je často zdroj informací hlavních hrdinů. Ve stručnosti jsou zde zmíněny i některé události související s válkou proti terorismu, jako byl například útok v Londýně roku 2005.

„Do jaké míry budete pokládat Tým šest za hrdiny, je úplně na vás. Rozhodně je tu nenajdete zpomalené procházkou pod americkou vlajkou ve stylu Michaela Baye. Z filmařské perspektivy jsou ovšem hrdinové jasní - jsou to Bigelow a Chastain," říká Jordan Hoffman ze serveru ScreenCrush.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy