Alois Nebel dosáhl na evropského Oscara

Iva Přivřelová
2. 12. 2012 7:20
Alois Nebel získal Evropskou filmovou cenu pro animovaný film
Foto: EFA

Valletta (od naší spolupracovnice) - Alois Nebel získal Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů a je tedy nejlepší animovaný film uplynulého roku, aspoň podle mínění Evropské filmové akademie, která v sobotu 1. prosince rozdávala své výroční ceny.

Překvapený Tomáš Luňák
Překvapený Tomáš Luňák | Foto: EFA

Pro sošku si přišel evidentně překvapený český režisér Tomáš Luňák, který v konkurenci aardmanovských Pirátů a španělských Vrásek vítězství nečekal. „Beru to jako satisfakci. Doufám, že tato cena film udrží na festivalovém okruhu," uvedl producent Pavel Strnad později na tiskovce vítězů.

"Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí, když to dostalo tu cenu," řekl ČTK autor předlohy Rudiš a dodal, že již hovořil se spoluautorem scénáře Jaromírem 99, se kterým si na dálku připili a byli oba dojatí a překvapení. "Konkurence byla velká, film Piráti je z velice úspěšného studia a film Vrásky moc pěkný citlivý příběh. My jsme byli moc rádi už i za nominaci," dodal.

Evropskou filmovou cenu pro nejlepší snímek vyhrál podle očekávání vítěz Cannes a lídr nominací, snímek Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho, který vyprví o vztahu dvou starých manželů.

Foto: Reuters

Do českých kin dorazí v únoru. „Ceny jsou příjemné a pomůžou další produkci," přiblížil režisér Haneke novinářům, co pro něj výhra znamená. Před třemi lety dostalo Evropskou filmovou cenu pro nejlepší film jiné Hanekeho dílo, Bílá stuha - a i tehdy vyhrál Haneke v Cannes.

Triumf Lásky podpořilo vítězství i obou hereckých veteránů, Jeana-Louise Trintignanta, který porazil silnou konkurenci hereckých vítězů z Cannes a Benátek, a Emmanuelle Rivy. Ani jedna z tváří francouzské nové vlny osobně nedorazila, on kvůli divadelnímu turné, ona kvůli nemoci. Oba poslali vzkazy.

Drama o závislosti na sexu Stud bylo oceněno za kameru a střih. Drama o muži neprávem obviněném z pedofílie Hon má cenu za scénář. Na něm se podílel i režisér Thomas Vinterberg, který chvíle na pódiu využil k tomu, aby pozval Wima Wenderse na večeři.

Veřejnosti, která hlasovala o diváckou cenu, se nejvíc líbila komedie o triu handicapovaných na cestě za sexem Hasta la vista!, stejně jako v létě divákům karlovarského festivalu. „Sex pro všechny!" zakončil děkovačku režisér Geoffrey Enthoven. Producent následně z pódia požádal o ruku svou ženu, společnému polibku pak zatleskal celý sál. Jak mohl skromný belgický film porazit francouzský komerční hit Nedotknutelní? „My máme dva hrdiny na kolečkovém křesle, oni jen jednoho," vtipkoval režisér.

Špionážní drama Jeden musí z kola ven proměnilo nominace za hudbu i výpravu. Nejlepším debutem se stal nizozemský Kovboj, která byl podobně uznán už na Berlinale. Nejlepší dokument, Zimní nomádi, natočili Švýcaři. Rumunové se radovali z vítězství krátkého filmu Superman, Spiderman nebo Batman.

Foto: Reuters

Evropské filmové ceny se rozdávaly po pětadvacáté. Tentokrát na Maltě, v zemi, jejíž kinematografii sice nikdo nezná, ale kde se natáčí řada jiných, často hollywoodských filmů. Počtvrté v řadě ceremonii uváděla německá komička Anke Engelke, která má nešťastnou tendenci se po každém vtipu několikrát ujišťovat, že všichni opravdu pochopili jeho pointu. I přes její neutuchající snahu být vtipná, během večera se taky vážně a trochu i pateticky mluvilo o evropské identitě, kultuře, komercializaci filmu, hlavně v předtočených videích se známými evropskými filmaři. Předseda EFA Wim Wenders jako obvykle připomněl, že film je univerzální jazyk s léčivou silou.

Foto: Reuters

Večer začal výstupem Anke v brnění a pak udělením jedné z čestných cen, pro švédskou producentku Helenu Danielsson. Potlesk ve stoje se dočkala první Helen Mirren. Britská oscarová herečka, která letos navštívila karlovarský festival, zavzpomínala, jak v šestnácti pracovala jako servírka v Brightonu, jednou tam zašla do smradlavého malého artového kina, viděla Antonioniho Dobrodružství a objevila, jak skvělý může být evropský film. Se slzami v očích pak vyprávěla, jak vzhlížela k evropským herečkám a chtěla být jako ony.

Sál v bývalé nemocnici pro rytíře ve Vallettě povstal i na počest italského režiséra Bernarda Bertolucciho. Tvůrce Posledního tanga v Paříži nebo Konformisty mluvil o obdivu k Ingmaru Bergmanovi. „Byl tak hezký, až jsem málem omdlel."

Evropské filmové ceny pořád nepatří mezi sledované velké filmové události, což se znovu ukázalo na účasti nominovaných. Jako obvykle nepřijely ty nevětší hvězdy, Michael Fassbender, Kate Winslet nebo Gary Oldman. Nejspíš i proto humor Anke Engelke stále směřuje k podkopávání důstojnosti večera, i když sestřih historie cen EFA k jubileu se tvářil, o jak významnou a vzrušující akci jde.

Z českých tvůrců se z ceny EFA radovali zatím jen dva. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

Čtěte recenzi
Alois Nebel chce být jen cool Král Šumavy

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy