Anifilm vs. AniFest. Animátoři si vybrali Třeboň

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 10. 2012 9:13
Mezi dvěma soupeřícími festivaly si Asociace animovaného filmu vybrala Anifilm v Třeboni
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve sporu dvou soupeřících mezinárodních festivalů animovaných filmů AniFest v Teplicích a Anifilm v Třeboni podpořila Asociace animovaného filmu (ASAF) třeboňskou přehlídku. Oba festivaly vedle sebe existují tři roky, mají obdobný profil i zaměření, konají se téměř ve stejnou dobu a mají finance z veřejných zdrojů. ASAF grantovým komisím a dalším institucím doporučila, aby podpořili Anifilm, a přispěli tak k řešení tohoto sporu. Zástupci festivalu v Teplicích však považují její tvrzení za účelová a zkreslená.

"Výzva nás zaskočila i proto, že je pod ní podepsán náš bývalý kolega. Považujeme to spíše za druh osobního útoku, který konflikt naopak vyvolává, než za pokus o řešení situace. AniFest je řadu let otevřenou platformou. S řadou členů asociace, která vznikla před pár měsíci, jsme bez problému spolupracovali," řekl ředitel AniFestu Jakub Hora.

Producent Anifilmu Tomáš Rychecký stanovisko ASAF přivítal. "Hledali jsme mediátora, který by se řešení tohoto problému ujal. Od koho jiného by rozhodnutí mělo vzejít než od profesionálů," řekl. Podle něj znamená minimálně větší závazek při přípravě dalšího ročníku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Jako platforma české animace cítíme zodpovědnost i povinnost, abychom přispěli k nápravě," uvádí se ve stanovisku ASAF, které má Aktuálně.cz k dispozici. Podle asociace je konflikt dvou přehlídek vzhledem k úsporám v kultuře neudržitelný. Rozmělňuje veřejné a státní finance a zdvojuje náklady, které nedosahují dostatečné výše ani pro jednu z nich.

"Dva v podstatě zaměnitelné festivaly diskreditují českou animaci doma i před filmovými profesionály v zahraničí. Stává se, že si je lidé pletou - zvlášť, když navíc pořádají podobné sekce, jako například letos estonskou retrospektivu," uvádí ASAF.

Asociace je připravena pomoci etablování Anifilmu, když se rozhodla pořádat své středoevropské koprodukční Visegrád Animation Fórum právě na tomto jihočeském festivalu. "Za námi bude stát i velká většina producentů, studií a profesionálů z našeho regionu, kteří se připojují k platformě našeho fóra," uvedli její zástupci. Zároveň vyzvali animátory, režiséry a další profesionály, aby se k tomu veřejně vyjádřili ve veřejné debatě, kterou hodlá v listopadu uspořádat v Praze.

"AniFest byl po dlouhou dobu privilegovanou i průkopnickou přehlídkou, která však svému oboru nedokázala prospět ani zčásti takovou měrou jako například jihlavský festival dokumentární tvorbě. Je načase, aby šanci dostal druhý festival, který se během tří let dynamicky rozvinul, pokusil se o sjednocení i stabilizování celé animované scény. Další trvání konfliktu už nemůžeme dovolit," uvádí se v závěru stanoviska ASAF, které podepsali například producenti Martin Vandas, Radim Procházka, Martin Kotík a Aurel Klimt.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Česká republika vyrobí průměrně dva celovečerní animované filmy ročně a počet krátkometrážních se vejde do dvou desítek včetně studentských cvičení, přesto má dva festivaly animovaného filmu. Schizma se zrodilo ze dvou rozporuplných kroků producenta Anifestu Jaromíra Hníka. Ten jako vlastník produkční firmy Corona spolu s producentem animovaných filmů Milanem Rycheckým, jeho synem Tomášem a programovým ředitelem Petrem Slavíkem před deseti lety festival zakládal.

Milan Rychecký však zůstal v roli iniciátora, Tomáš Rychecký se Slavíkem v roli zaměstnanců. Po sedmi letech čím dál lepšího fungování festivalu se Hník rozhodl propustit celý organizační tým, a to přímo během probíhajícího festivalu. V roce 2009 již festival dělal s novým týmem a chystal další nečekaný krok - jeho přesun z Třeboně do Teplic. Zprvu rozdělením do obou 230 km vzdálených měst, loni pak promítáním již jen v Teplicích. Jeho bývalý tým v tu chvíli zareagoval a animaci do Třeboně vrátil pod názvem Anifilm.

 

Právě se děje

Další zprávy