Zemřel Herbert Lom, šéfinspektor z Růžového pantera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 9. 2012 14:46
Herec českého původu si zahrál také padoucha v Pokladu na Stříbrném jezeře
Foto: Profimédia

Londýn - Ve věku 95 let zemřel v Londýně britský filmový herec českého původu Herbert Lom, který se proslavil především jako komisař Dreyfus v sérii filmů o Růžovém panterovi.

Lom se narodil v roce 1917 jako Charles Angelo Kuchacevich v Praze, vyrůstal u svého dědečka, který měl titul hraběte, na Šumavě. Vystudoval filosofii a už jako dvacetiletý se objevil v epizodních rolích v českých filmech - Žena pod křížem a Boží mlýny. Ve druhém jmenovaném si zahrál s Jaroslavem Marvanem, který byl ovšem o šestnáct let starší. Během tohoto natáčení si prý také změnil jméno na kratší a zapamatovatelnější Lom.

Herbert Lom ve snímku Fantom opery (1962)
Herbert Lom ve snímku Fantom opery (1962) | Foto: Aktuálně.cz

Hned na začátku druhé světové války odešel jako dítě židovských rodičů do Británie, kde vystudoval Royal Academy of Dramatic Art. Jako anglicky mluvící herec se prosadil po roce 1940, když získal sedmileté angažmá u Twentieth Century Fox. Objevil se postupně asi ve stovce filmů. Například dvakrát měl příležitost ztvárnit Napoleona Bonaparta - poprvé v roce 1956 ve filmové adaptaci Tolstého Vojny a míru, kde hrál po boku Audrey Hepburnové a Henryho Fondy.

Největšího věhlasu však dosáhl ve snímcích o Růžovém panterovi v úloze nešťastného šéfinspektora Dreyfuse, kterého přivádí k šílenství nešikovný komisař Clouseau v podání Petera Sellerse. Režisér "panterů" Blake Edwards si ho všimnul v nízkorozpočtovém hororu Fantom opery (1962). "Byl to dar z nebes, když jsem dostal nabídku na roli Dreyfuse," řekl později Lom. "Ale na druhou stranu si mě lidé spojují už jen s touto rolí."

Filmovým fanoušků je ale dobře známý i jako hlavní "padouch" v jednom z příběhů o Vinnetouovi - Pokladu na Stříbrném jezeře.

V pozdějších letech Lom pracoval například s režisérem Davidem Cronenbergem na adaptaci románu Stephena Kinga Mrtvá zóna (1983). Byl tam protihráčem Christophera Walkena.

K Růžovému panterovi se vrátil ještě v roce 1993 při neslavném pokusu o comeback Blaka Edwardse Syn Růžového pantera.

Herbert Lom napsal i dva romány Enter A Spy (1971) a Dr Guillotine (1993).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy