Bude nový Batman propadák? Lidem se do kina nechce

Kultura Reuters Kultura, Reuters
23. 7. 2012 12:55
Víkendové tržby filmu Temný rytíř povstal poznamenala střelba, chybí miliony
Foto: Warner Bros

Los Angeles - Film Christophera Nolana Temný rytíř povstal patřil mezi nejočekávanější snímky letošního roku. Tomu odpovídal i velice úspěšný prodej lístků na jeho premiéru. Slavnostní půlnoční promítání v americkém Denveru však bolestně poznamenala smrt dvanácti lidí rukou střelce Jamese Holmese. Tržby nového Batmana proto značně poklesly, oproti optimistickým odhadům zisk zaostává o desítky milionů dolarů.

Ještě před zahájením promítání filmu Temný rytíř povstal odborníci doufali v podobné tržby, jaké v květnu provázely komiksové The Avengers. V tom případě by Nolanův Batman útočil na hranici 200 milionů dolarů. Místo toho však nejnovější temný rytíř během víkendu vydělal „pouhých" 162 milionů, což je v přepočtu téměř 3,4 miliardy korun. Pod vytouženou laťkou tak stále značně zaostává, i přesto si však vysloužil rekordní výdělek v kategorii 2-D filmů. Důvod nesplněných očekávání je více než nasnadě - projekci filmu si mnoho lidí spojilo s tragickou událostí.

"Zpravodajství kabelových televizí střelbu v kině neustále sledovalo, u mnohých lidí to samozřejmě vyvolalo šok a od návštěvy filmu je to může odradit," vysvětluje bývalý šéf marketingu Columbia Pictures Peter Sealey. "Ale bude to pouze krátkodobé. Tento film se bude v kinech hrát celých šest týdnů a i tak má velký úspěch."

Masakr na premiéře snímku Temný rytíř povstal v Denveru ovlivnil i způsob propagace filmu. Firma Warner Bros. poněkud pozměnila plánované projekce. Došlo k odvolání slavnostní premiéry v Paříži, odpadly také návštěvy herců a tvůrců filmu v Mexiku nebo Japonsku.

Třetí film ze série o Batmanovi natočil režisér Christopher Nolan a na vznik snímku padlo neuvěřitelných 250 milionů dolarů (5,2 miliardy korun).

České premiéry se film Temný rytíř povstal dočká 26. července 2012.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy