Pohasíná záře Pixaru? Rebelka má úspěch, ne originalitu

Martin Svoboda
25. 6. 2012 15:37
Rebelka postrádá originální humor předešlých hitů Pixaru
Foto: Falcon

Praha - Studio Pixar mělo až donedávna pověst nechybujícího hitmakera. Ne že by každý jeho film byl úchvatný a bezchybný, o průměru nebo snad podprůměru ale nemohla být řeč. Společná spokojenost diváků, kritiků i producentů počítajících tržby ale zřejmě netrvá věčně. Přišla druhá Auta, o nichž se otevřeně mluví jako o první špatné pixarovce. Před studiem s lampičkou Luxo v logu leží těžký úkol napravit si pověst.

Vzhledem k tomu, že od spojení s „nadstudiem" Disney naskočilo na sequelovou vlnu a jisté jsou už další Příšerky s. r. o. a zvažují se třeba i druzí Úžasňákovi a čtvrté Toy Story, se největší naděje  vkládají do Brave, česky ne moc vzhledně překládaného jako Rebelka.

Foto: Falcon

Děj byl dlouho zahalen temnotou a první teaser leda prozradil, že se „něco" chystá, bude se to odehrávat kdysi v minulosti a hlavní hrdinkou bude zřejmě odvážná zrzka, z námětu ale neprozrazuje ani slůvko.

To málo potvrzuje už první trailer, ale hlavně naznačuje, oč půjde dál. Budeme sledovat příběh rusovlasé Meridy, dcery skotského vysoce postaveného rodu, kterak vzdoruje nápadníkům a bojuje za svou svobodu. Zní to skutečně extrémně neoriginálně a bohužel každá další ukázka jen potvrzuje tento trochu prázdný pocit.

Druhý trailer netradičně vsadil na kompletní nepřerušenou scénu  z turnaje o Meridinu ruku a i méně zkušeného diváka napadne, že tohle přece už dávno viděl! Rozstřelený šíp na dvě části už je klišé, které bylo od svého pravděpodobně prvního použití před více než tři čtvrtě stoletím v Dobrodružství Robina Hooda s Errolem Flynnem napodobováno a citováno nesčetněkrát. Opravdu je vhodné propagovat film právě takovou scénou?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Co se stalo s humorem Pixaru?

Samozřejmě by bylo předběžné a krátkozraké odsuzovat film jen podle ukázek, ale jistá nedůvěra je zřejmě na místě.

Pixar si vždy zakládal na originalitě humoru, jeho inteligenci a přístupnosti i staršímu publiku. Jenže zatím vše, co jsme z Brave viděli, působí neobjevně, dětinsky naivně a až upachtěně „podbízivě". Jako by všechny pro Pixar typické prvky kromě excelentní animace prostě zmizely. Když si k tomu přičteme neosobnost produkce - tři režiséři a dokonce čtyři scenáristé - důvěra mizí celkem pochopitelně v nedohlednu. Zdá se až překvapivě snadné být si jistý nevýrazností výsledku.

Foto: Falcon

Máme se bát jenen o osud rebelky Miridy, ale i slavného studia? Jeho další originální projekty nicméně vypadají nadějně. Krom již zmíněného prequelu Příšerek, v němž se příští léto podíváme na univerzitu strachu, studio na rok 2014 plánuje ještě dobrodružné The Good Dinosaur. Téma dinosaurů bylo v animácích dlouho zapovězeno, protože se mělo za to, že ve své době revoluční CGI snímek Dinosaurus už řekl vše. Teď se ale prehistoričtí ještěři osvědčili ve třetí Době ledové, což vzal zřejmě Pixar jako pozvánku pár milionů let zpět.

Mnohem lépe vypadá dosud nepojmenovaný titul plánovaný na rok 2015, který je zatím popisován jako „Počátek pro celou rodinu". Velmi předběžně se na stejný rok počítá i s variací na mexickou pověst Día de los Muertos nejvíc ze všeho připomínající Noční můru před Vánocemi.

Nic zvláštního, ale žádný poplach

Když se vrátíme k Brave, tedy k „Robinu Hoodovi v sukni", dojdeme k závěru, že každý plánovaný snímek Pixaru je buď pokračování slavného filmu, nebo se dá k nějakému slavnému filmu přirovnat. Opět se tu ztrácí se studiem až doposudneu spojované slovo „originalita". Vždyť málokterý jeho dosavadní snímek jde popsat slovy „je to jako film XY", musíme ho představit shrnutím příběhu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sluší se ale dodat, že Brave za první tři dny utržilo jen v USA 65 milionů dolarů a recenze se drží v nadprůměru. Server Rotten Tomatoes, shromažďující kritické přijetí, v době psaní článku uvádí 74% poměr kladných recenzí (u prominentních kritiků 68%). To není zrovna „zázrak", ale ani vyložený problém.

Nicméně spokojili bychom se s takovým zhruba dostačujícím výsledkem u studia jako Pixar? Má na něj Disney tak neblahý vliv, jak se mnozí obávali? Zatímco Marvelu stejné spojení prospělo, vývoj v Pixaru se nezdá zrovna růžový. Doufejme, že jde o liché obavy. První způsob, jak se přesvědčit, se nám naskytne 16. srpna, kdy dorazí Rebelka i do našich kin.

 

Právě se děje

Další zprávy