Titanic pompézně vplouvá do 3D, premiéru měl v Londýně

Kultura Kultura
28. 3. 2012 11:42
Titanic podruhé vyplul do filmových vod, tentokrát ve 3D
Režisér James Cameron s manželkou na premiéře
Režisér James Cameron s manželkou na premiéře | Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější filmová romance uplynulých dvaceti let vplula do světa 3D a na londýnskou premiéru Titanicu bohatšího o třetí rozměr dorazil i režisér James Cameron s hlavní aktérkou Kate Winsletovou. Česká kina se dočkají 5. dubna.

„Vzrušující není pouze samotné převedení do 3D, ale znovuuvedení snímku na velkém plátně, kde má podstatně větší emocionální dopad," prohlašuje Cameron a nechce s verzí v aktuálním technickém balení spoléhat jen na nostalgii starších, ale klade si za cíl také atraktivní představení Titanicu mladší generaci.

Původní dvojrozměrná verze z roku 1997 se rychle stala megahitem u diváků i kritiky a její úspěch korunoval zisk jedenácti Oscarů. Až do roku 2009 Titanic dominoval žebříčku nejvýnosnějších filmů všech dob se ziskem 1,8 miliardy dolarů, tehdy jej s 2,7 miliardami překonalo sci-fi Avatar od stejného režiséra.

Cameron se v konverzi snažil zachovat ducha původního filmu a neubrat nic z jeho epické velkoleposti. „Budete se cítit, jako když prožíváte nebezpečí po boku Jacka a Rose. 3D zážitek posouvá na zcela jinou úroveň," dodává.

Ne všichni však byli z myšlenky konverze zprvu nadšeni. Winsletová, jež globální hit Titanicu považuje za největší přínos pro její další hereckou kariéru, pro BBC uvedla, že ji tato idea zpočátku přišla strašlivá. Film ji totiž údajně nikdy neopustil.

Její herecký protějšek Leonardo DiCaprio se pak zcela odmítl podílet na propagaci trojrozměrné verze filmu.

Titanik
Titanik | Foto: Aktuálně.cz

Winsletová ovšem na londýnskou premiéru dorazila, což značí, že její obavy minimálně lehce opadly. „Lidé se mě celý den ptají, jaké to je vrátit se k filmu po takové době. Ale na Titanic se mě lidé ptají vlastně pořád, takže se o úplný návrat vlastně nejedná. Je to už součást mé DNA," dodává.

Komunikace s médii nicméně zůstala doménou dobře naladěného Jamese Camerona, který se rozpovídal také o možnosti konverzí svých starších filmů do 3D, včetně prvních dvou Terminátorů. Pokud by se jevily jako ekonomicky výhodné, režisér by o této možnosti uvažoval.

Titanic ve 3D do kin přichází sto let od své poslední plavby. Z britského Southamptonu do cílového New Yorku nedorazil, těsně před půlnocí 14. dubna 1912 totiž narazil pravým bokem do ledovce. Potopil se během tří hodin a v Atlantiku společně s ním zemřelo 1 517 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy