Jeden svět se promítá i na Přírodovědecké fakultě

Kultura Kultura
12. 3. 2012 14:50
Po projekcích následuje diskuze s tvůrci či přizvanými hosty

Praha - Studentský spolek Jeden svět Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s organizací Člověk v tísni pořádá už druhým rokem doprovodné promítání filmů v rámci letošního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Projekce filmů pro veřejnost za jednotnou cenu 50 korun se uskuteční díky dobrovolné práci studentů z PřF UK v rámci projektu Do It Yourself. Po každé ze tří projekcí následuje diskuze s tvůrci filmu či dalšími přizvanými hosty. 

První promítání filmů Jednoho světa proběhne na PřF už v pondělí 12. března od 18:30 ve Velké geografické posluchárně budovy děkanátu Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Letošní sérii projekcí otevírá dokument Nedáme se umlčet trojice autorů Jonny von Wallströma, Javeria Rizvi Kabani a Alexandry Sandels, který se zabývá tématem arabského jara. Snímek se snaží poodhalit i to, jakou úlohu v tomto dění sehrál internet, sociální sítě a nová média.  

Foto: Aktuálně.cz

Po promítání filmu bude následovat diskuze s hosty, které rovněž spojuje téma arabského jara. Pozvání přijal novinář a komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland, politik Šádí Shanaáh a studentka Klára Bednářová, která se v době revoluce nacházela v centru dění.

Druhá projekce 13. března bude patřit českému dokumentu Film jak Brno, který natočil český dokumentarista Vít Klusák a šest jeho studentů a studentek z pražské FAMU.  Film zachycuje jediný den, 1. květen 2011 v městě Brně.

Klusák zadal svým studentům, posluchačům prvního ročníku studia na katedře dokumentární tvorby FAMU,  filmové cvičení, v rámci kterého jim navrhl, aby zkusili spojit síly. Studenti pojali cvičení jako sekvence jediného příběhu a vytvořili tak jeden delší společný titul - Film jak Brno. Po projekci následuje diskuze s jedním z režisérů.

Promítání dokumentů v filmového festivalu Jeden svět na PřF UK v Praze završí snímek Běloruský sen, který můžete vidět dne 14. března od 18:30. Dokument přináší pohled na totalitní režim prezidenta Lukašenka v Bělorusku. Film má však v sobě i naději a odhodlání, že za svobodu rozhodně stojí bojovat. Během diskuze, která bude následovat po promítání filmu, se o tom s vámi podělí hosté z organizace Svobodné Bělorusko.

Všechny tři projekce se uskuteční od 18,30 hodin ve Velké geologické posluchárně v hlavní budově děkanátu Přírodovědecké fakulty UK v Praze, Albertov 6, Praha 2. Vstupenky je možné si rezervovat na emailové adrese [email protected]. Další informace zde.

 

Právě se děje

Další zprávy