Režisér Titaniku se potopí na nejhlubší místo oceánu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 3. 2012 13:24
Sestrojil ponorku a potopí se do Mariánského příkopu
Foto: Profimedia.cz

Los Angeles - Režisér James Cameron se chystá ponořit do nejhlubšího podmořského místa, tedy jedenáct kilometrů na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu. Toto úterý se již tvůrce Titaniku a Avataru stal rekordmanem v nehlubším sólo ponoření ve speciální jednomístné ponorce.

Kanadský režisér navrhl ponorku Deepsea Challenger, kterou nechal vyrobit v Austrálii. V úterý jí vyzkoušel u pobřeží Papuy-Nové Guineje, kde v ní sestoupil do hloubky 8,2 kilometru a překonal tak rekord v sólovém sestupu. Cameron je známý svou vášní pro oceány stejně jako pro nové technologie. Pro Avatara sám pomáhal vyvíjet snímací a záznamové technologie, které mu pak umožnily natočit „dosud jediný opravdový 3D snímek".  Přesto se zpráva o rekordním pokusu zdá až neuvěřitelná.

Foto: Aktuálně.cz

Na projektu se podílí americká společnost National Geographic, s níž Cameron spolupracuje i na pořadu o Titaniku.  Kanál ho avizuje jako „jedinečné pátrání po nikdy nevyřešeném případu tragédie". Odvysílá ho 8. ke stému výročí potopení lodi, o kterém režisér natočil oscarový megafilm. V téže době vstoupí Cameronův slavný jedenáctioscarový snímek z roku 1997 znovu do kin ve 3D verzi.

Poslední hranice

Během několika týdnů a po dalších testech se chce sedmapadesátiletý filmař ponořit v Mariánském příkopu na bod zvaný Challenger Deep, který je podle posledních měření 10.994 metrů pod hladinou Tichého oceánu. Poprvé a naposledy sem sestoupili v lednu 1960 ve speciálním batyskafu Trieste Američan Don Walsh a švýcarský oceánograf Jacques Piccard.

Cameron hodlá na Challenger Deep strávit šest hodin, kdy chce sbírat vzorky ze dna a také filmovat za pomocí 3D kamer s vysokým rozlišením. Hlubinu, kam nedopadá sluneční světlo, bude osvětlovat dva a půl metru dlouhý pás reflektorů.

"Podmořské příkopy jsou poslední neprozkoumanou hranicí planety," řekl Cameron. Záběry z ponorek použil v Titaniku, záznamy z nového plavidla by mu měly posloužit při přípravě druhého dílu Avatara, který se má podehrávat pod hladinou.

Foto: Profimedia.cz

"Když jsme se tam ponořili, mysleli jsme si, že vědci se na dno Mariánského příkopu vrátí během dvou let," řekl BBC někdejší výzkumník Walsh. "Takže jsem rád, že to Cameronův tým podniká," dodal.

Vědci nicméně zkoumají mořské hlubiny ponorkami bez lidské posádky. Biologové byli překvapeni nejrůznějšími formami života v hlubinách oceánů, geologové se domnívají, že výzkum ukáže, jak mořské příkopy ovlivňují zemětřesení a změnu klimatu.

Nejzákladnější otázky

Cameron doufá, že by jeho sestup mohl přinést odpověď i na nejzákladnější otázky - například, zda v největších hlubinách žijí ryby. Žádná robotická ponorka rybu v Mariánském příkopu nezaznamenala, jeden z členů posádky Trieste se domnívá, že ji tam zahlédl.

Cameronova úzká ponorka je sedm metrů "vysoká", protože ve vodě má vertikální polohu a Cameron v ní stojí. Sestup by mu měl trvat hodinu a půl. Po šesti hodinách na Challenger Deep by měl zhruba stejně dlouho stoupat. Trieste sestupoval pět hodin, na dně byl asi 20 minut a vystupoval na hladinu tři hodiny.

Foto: Bontonfilm

Cameron si během celé doby si nebude moci v omezeném prostoru protáhnout ruce ani nohy, ale musí se převléknout. Když se na hladině příklop ponorky uzavře, tak je to uvnitř jako v sauně, líčil Cameron, který začal svůj úterní sestup v tričku a krátkých kalhotách. Pak se postupně oblékal, protože teplota klesala k bodu mrazu.

Expedici na nejhlubší místo oceánů organizují i další dvě celebrity - britský magnát Richard Branson a Eric Schmidt ze společnosti Google.

 

Právě se děje

Další zprávy