Kdo si pospíší, uvidí zdarma držitele Lva za dokument

Kultura Kultura
5. 3. 2012 14:20
www.DAFilms.com vysílá celý týden lví dokumenty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od pondělí 5. března je možné vidět na internetu po dobu jednoho týdne zdarma dokumenty, které byly nominované nebo oceněné v rámci Českého lva. Provozovatelé portálu www.DAFilms.com pořádají tuto akci již čtvrtým rokem.

Za tu dobu vidělo prostřednictvím akce „Dokumenty Českého lva na DAFilms.com" už téměř sto tisíc diváků. Mezi streamovanými filmy byly Občan Havel, René nebo Nesvatbov. Letos jsou k vidění snímky Divadlo Svoboda, Nickyho rodina, Trafačka - Chrám svobody, Vše pro dobro světa a Nošovic a Pod sluncem tma, za který získal režisér Martin Mareček Českého lva za dokument roku.

Zástupci portálu na projektu spolupracují s producenty filmů, kteří jim za určitých podmínek své filmy na týden na internet poskytují.

Prvním dokumentem je film o životě a díle světoznámého scénografa Josefa Svobody s názvem Divadlo Svoboda. Režisérem Divadla Svoboda je především filmový střihač a vnuk Svobody Jakub Hejna, který ve filmu odkrývá i soukromý život svého dědy.

Foto: Aktuálně.cz

Nickyho rodina je dílem slovenského režiséra, scenáristy a producenta Mateje Mináče, jehož dlouhodobě zajímá příběh záchrany téměř sedmi set českých a slovenských převážně židovských dětí před začátkem druhé světové války. Díky jeho filmům na toto téma se našly už desítky „Wintonových" dětí. Některé představuje i nový dokument s hranými rekonstrukcemi.

Třetí dokument zachycuje proměnu české výtvarné scény. Trafačka byla původně prázdná a zčásti vyhořelá tovární hala v pražských Vysočanech, kterou v roce 2006 dostala do pronájmu skupina absolventů uměleckých škol. Časosběrně zaznamenaný vývoj alternativního uměleckého centra i osobní proměny hlavních protagonistů filmu, kteří se vesměs jako čerství držitelé akademických titulů výtvarných oborů ujali industriálního prostoru a dokázali ho v krátké době přetavit ve funkční organismus umožňující střet různých kulturních proudů. Mezi stálými umělci „z Trafačky", jsou například jeden ze zakladatelů české grafitti scény Jan Kaláb nebo Roman Týc z uskupení Ztohoven, který si v současné době odpykává trest ve vězení za pozměněnou grafiku na pražských semaforech.

Pro prvních 200 diváků pak nabídne portál film Vše pro dobro světa a Nošovic a pro prvních 100 diváků film Pod sluncem tma. „Tyto dva filmy jsou stále v kino a video distribuci, proto je počet streamů zdarma omezen. Zdarma ale budeme po celý týden nabízet dvacetiminutové ukázky z obou filmů a informace o tom, kde je teď možné filmy vidět či zakoupit na DVD," upřesňuje Jana Ptáčková z DAF. 

Hlavní „hrdinkou" filmu režiséra Víta Klusáka s názvem Vše pro dobro světa a Nošovic se stala korejská automobilka Hyundai, která vyrostla v malé české vesnici. Film režiséra Martina Marečka, který vyhrál i českou soutěž dokumentů na uplynulém festivalu dokumentů v Jihlavě, cenu filmových kritiků a nyní i Českého lva, zachycuje příběh dvou rozvojových pracovníků, kteří se vracejí do Zambie zkontrolovat areál školy a nemocnice, který před lety elektrifikovali.

Možnost vidět to nejlepší z českého dokumentu posledního roku mají lidé do konce týdne, tedy naposledy v neděli 11. března. Poskytování dokumentárních filmů ke streamování na určitou dobu zdarma je celosvětovým trendem, neboť dokumenty se netočí s komerčními záměry na prvním místě.

 

Právě se děje

Další zprávy