Zemřel spolutvůrce vesmíru Hvězdných válek

Pavel Kroulík
4. 3. 2012 13:19
Ralph McQuarrie se podílel i na E.T. a Jurském parku
Foto: Repro: CNN

Los Angeles - Ve věku 82 let zemřel výtvarník Ralph McQuarrie, který pomohl Georgovi Lucasovi stvořit filmový vesmír Hvězdných válek.

McQuarrieho výtvarné koncepty se staly základem pro ty nejznámější postavy, jako jsou temný Darth Vader, robotí dvojka R2-D2 a C-3PO nebo obří chlupatý humanoid Žvejk. Navrhoval i některé scenérie jako pouštní planetu Tatooine.

Foto: Aktuálně.cz, en.wikipedia.org

"Není pochyb, že v budoucnosti budou vybudována města a odstartují kosmické lodě, o kterých jednou někdo řekne … vždyť to vypadá, jako něco, co namaloval Ralph McQuarrie," stojí v reakci na umělcově stránce.

Podle Lucase byl vizionář McQuarrie první, koho si najal na zhmotnění Star Wars, a jeho „geniální příspěvek" v podobě nepřekonatelných maleb inspiroval všechny, kteří původní trilogii vytvářeli.

"Vždycky když jsem své představy nedokázal popsat, ukázal jsem na jeho ilustrace a řekl: Udělejte to takhle," prohlásil jednou Lucas. K tomu se váže McQuarrieho komentář z druhé strany: „George měl představu, jak by měly návrhy vypadat. Myslím, že to pro něj bylo důležitější než obsah."

Každopádně se traduje, že McQuarrieho malby zmíněného dua robotů na planetě Tatooine pomohly přesvědčit 20th Century Fox, aby první Hvězdné války (1977) financovalo.

Foto: Aktuálně.cz

Sám výtvarník přitom řekl: „Udělal jsem to nejlepší, abych zachytil, jak by film měl vypadat a co by měl obsahovat. Vždycky jsem miloval koncepty. Ale nevěřil jsem, že ten film někdy vznikne. Moje představy se zdály příliš drahé, říkal jsem si, že by se nenašlo ani dost diváků; že vše je příliš složité a náročné. Ale George tehdy věděl spoustu věcí, o kterých jsem neměl ponětí."

Byl to prý také McQuarrie, kdo pomohl trikařům vypočítat, jak velká má být "ve skutečnosti" Hvězda smrti, aby byla při záběrech z dálky kulatá, ale v blízkých záběrech již plochá - vyšel mu průměr 92 mil.

Za své služby se dočkal výtvarník odměny v druhém (resp. pátém) dílu Imperium vrací úder, kde dostal roli generála Ralpha McQuarrieho. Nebyl sice uveden v titulcích, ale měl i vlastní akční figurku (k dispozici jsou pochopitelně i sběratelské figurky hlavních postav podle jeho původních návrhů).

McQuarrie se podílel i na návrzích kosmických lodí ve Spielbergových filmech Blízká setkání třetího druhu (1977) a E.T. - Mimozemšťan (1982). Spolupracoval se režisérem i na jeho Jurském parku (1993).

Foto: Aktuálně.cz

Stál rovněž u vzniku původního seriálu Battlestar Galactica (1978) - ten sice z dnešního pohledu vypadá podle některých fanoušků zastarale, nicméně panuje shoda, že bez něj by nikdy nevznikl úspěšný remake.

V roce 1985 získal McQuarrie Oscara za vizuální efekty za práci na sci-fi komedii Zámotek (Cocoon) o důchodcích -mimozemšťanech.

McQuarrie se narodil v Gary v Indianě. Začínal jako designér pro Boeing, navrhoval také filmové plakáty. Na stanici CBS se podílel na animacích a kresbách při zpravodajském pokrytí kosmického programu Apollo. Práci na nové trilogii Hvězdných válek už odmítl s tím, že „nemá dost páry".

„Budeš vždy nejjasnější hvězda v naší galaxii," zní další vzkaz na jeho stránce.

 

Právě se děje

Další zprávy