Na Super Bowlu se předvedli i barbaři z Marsu a Saddám

Kamil Fila Kamil Fila
8. 2. 2012 7:00
Reklamy tradičně nabídly i nejočekávanější hity roku
Foto: Aktuálně.cz

Na televizi se v USA každoročně dívá nejvíce lidí při finále národní fotbalové ligy - Super Bowlu. Při té příležitosti se filmová studia snaží nalákat diváky na největší trháky a blockbustery nadcházejících měsíců. Vzhledem k tomu, že vysílací časy jsou velmi drahé, bývají i upoutávky poměrně krátké, zato co „nejnadupanější". 

Přinášíme vám přehled letošních "super bowl trailerů". Z nejočekávanějších filmů chyběl v nabídce snad jen Scottův "vetřelčí" Prometheus, jenž má premiéru v červnu - stále ještě probíhají postprodukční práce, možná se tvůrcům a producentům zdá také snímek příliš komplexní a ambiciózní na to, aby se ukazoval fotbalově vybuzeným fanouškům mezi převážně velkolepými akčňáky.

Diváci neviděli ani upoutávku na batmanovské finále Dark Knight Rises a na první část dvojdílného Hobita - ta má totiž premiéru až v prosinci. Krátké verze v prohlížeči nabízejí nejatraktivnější záběry. Delší a někdy již starší kinoverze, které přikládáme jako link, nabídnou něco víc i o příběhu.

 

Avengers

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Marvel Studio uvádí „marvelovské mstitele" - největší superhrdinovský tým všech dob, který představí ikonické postavy: Iron Mana (Robert Downey Jr.), Neuvěřitelného Hulka (Mark Ruffalo), Thora (Chris Hemsworth), Captaina Ameriku (Chris Evans), Hawkeyho (Jeremy Renner) a Black Widow (Scarlett Johansson). Když se objeví nečekaný nepřítel, který ohrožuje světovou bezpečnost, Nick Fury (Samuel L. Jackson), ředitel mezinárodní mírové agentury známé také jako S.H.I.E.L.D., zjistí, že potřebuje tým, aby odvrátil katastrofu. Začíná provádět nábor po celém světě. Několik let očekávaný filmový „crossover" se konečně dočká premiéry. Režii měl autor seriálů Buffy: Přemožitelka upírů, Firefly a Kancl - čili můžeme očekávat kromě spektakulární akce i hodně sebeironického humoru. Delší verze zde. Premiéra v ČR: 3. dubna.

 

Hunger Games

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hollywood potřebuje po Harry Potterovi novou fantasy sérii. Bude jí Hunger Games podle knih Suzanne Collinsové? Ty vyprávějí o světě budoucnosti, v němž se v troskách bývalé Severní Ameriky rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol si poslušnost udržuje kláním Hunger Games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss (nová teenagerská hvězda Jennifer Lawrence) chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Režisér Gary Ross se zatím uvedl stylově i vypravěčsky vytříbenými snímky Pleasantville a Seabiscuit. Delší verze zdePremiéra v ČR: 22. března.

 

John Carter

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Velkolepá akční kombinace sci-fi a fantasy podle slavné knižní série Edgara Rice Burroughse (mj. autora Tarzana). Veterán americké občanské války John Carter (Taylor Kitsch) je pronásledován Apači. Snaží se před indiány ukrýt v jeskyni. Když je z ní ale záhadně teleportován na jinou planetu, domnívá se, že se ocitl na Marsu. Dostává se tu do zajetí čtyřmetrových zelených barbarů a při snaze uprchnout poznává princeznu Dejah Thori, která ho žádá o pomoc.
3D podívanou s velmi nabitým obsazením režíruje jako svůj první hraný film Andrew Stanton, který má za sebou mnoho animáků pro Pixar (Hledá se Nemo či WALL-I). Delší verze zdePremiéra v ČR: 8. března.

 

Act of Valor

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pravděpodobně nejzvláštnější letošní plánovaný hit - jehož výjimečnost je v kampani náležitě zdůrazňována. Akční válečné drama (s nepokrytě propagandistickým nábojem) o tajných operacích příslušníků speciálních jednotek U. S. Navy Seals, do níž byli obsazeni skuteční vojáci. Snímek kombinuje dokumentaristické postupy a velkolepost akčních spektáklů. Elitní mariňáci jsou nasazeni při záchranné misi agenta CIA. Objeví, že v sázce jsou tisíce životů, a musí balancovat mezi závazky k vlasti, k týmu a ke svým rodinám, jež zůstaly doma. Tak věřme, že to zdárně vyřeší. Delší verze zde. Premiéra v ČR: zatím není známa.

 

Battleship

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V posledních letech se Hollywood snažil vytvořit akční hvězdu ze Sama Worthingtona. Letos to zkouší s Taylorem Kitschem. Ten se kromě marsovského Johna Cartera objeví i v adaptaci známé stolní hry Battleship („potápění lodí"). Po jeho boku dále hrají třeba Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Tadanobu Asano či popová hvězda Rihanna. Zápletka se točí okolo flotily válečných lodí, která narazí při mezinárodním námořním výcviku na vesmírnou bitevní loď mimozemské rasy známé jako Vladaři. Film se zatím snaží tvářit podobně jako úspěšná série Transformers, kdy se absurdní a dětinské dějové východisko přebije pompézností speciálních efektů. Režisér Petr Berg má za sebou filmy jako Vítejte v džungli, Světla páteční noci, Království a Hancock. Delší verze zdePremiéra v ČR: 19. dubna.

 

The Dictator

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Komik Sacha Baron Cohen už se totálně převtělil v anglického bílého gangsta rapera Aliho G, kazachstánského reportéra Borata i homosexuálního moderátora Bruna. Nyní přichází jako Generál Aladeen, diktátor nejmenované arabské země. Pod vedením svého stálého režiséra Larryho Charlese hodlá být Cohen opět brutálně nekorektní. Diktátora ale budeme spíše litovat: o svou moc přijde po návštěvě USA, když ho doma nahradí pastýř ovcí, který vypadá jako on. Film odkazující k mistrovskému dílu Charlieho Chaplina  je volnou adaptací alegorického románu Zabíba a král od Saddáma Husajna,  který byl v Iráku bestsellerem v roce 2000. Stále však těžko odhadnout, zda je výsledkem parodická komedie s paralelami k irácké historii i nekorektními narážkami na současnou politiku, nebo spíš něco na způsob montypythonovských bláznivých historických filmů. Delší verze zdePremiéra v ČR: 9. srpna.  
 

G.I. Joe 2: Retaliation

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pokračování poměrně ujetého akčního filmu si ze své chlapáckosti a nabušenosti už víceméně viditelně dělá legraci. Angažmá nejpopulárnějšího současného akčního svalovce Dwaynea „The Rocka" Johnsona a nejslavnějšího akčního veterána Bruce Willise dělá z G. I. Joe dvojky teenagerovský ekvivalent Stalloneových Expendables. V hlavní roli se nicméně opět objeví dívčí idol Channing Tatum. Zápletka s různými tajnými operacemi speciálních vojenských komand zjevně není podstatná. Delší verze zde. Premiéra v ČR: 23. srpna.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy