Dům Zuzany Liové byl oceněn na festivalu v Terstu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 1. 2012 17:04
Intimní drama už má i cenu z Palm Springs
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejlepším hraným snímkem 23. ročníku festivalu v Terstu se stal film Dům scenáristky a režisérky Zuzany Liové. Česko-slovenský snímek nedávno zabodoval také na festivalu v Palm Springs, kde získal cenu New Voices/New Visions "udělovanou celovečerním hraným debutům mladých režisérů, kteří hledají nové výrazové prostředky".

Intimní drama na italském festivalu získalo Trieste Award jako nejlepší hraný film. Přehlídka jako poctu Václavu Havlovi mimořádně uvedla mimo soutěž snímek Odcházení.

Dům je příběhem otce, který pro každou ze svých dvou dcer staví dům a do stavby projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Poté, co vyžene z domu starší dceru, která ho "zklamala", soustředí se na budování domu pro mladší Evu. Konflikt mezi generacemi se vyostřuje v okamžiku, kdy i ona začne proti němu a jeho snu protestovat. Dům je příběhem o lásce, střetu dvou generací a touze po svobodě, která má ale pro každého jiný obsah.

Foto: Aktuálně.cz

Intimní drama bylo uvedeno do českých kin loni 20. října. Mladá filmařka je představila před rokem na Berlinale, loni v létě i na karlovarském festivalu a dalších přehlídkách. Za scénář obdržela v roce 2007 v Cannes cenu Krzysztofa Kieslowského.

Loni získali na slovenském Art Film Festu cenu za hlavní roli herci Miroslav Krobot a Judit Bárdosová. Na festivalu Anonimul v Rumunsku snímek dostal cenu diváků.

Na plátně se objevili rovněž Taťjana Medvecká, Marián Mitaš, Marek Geišberg a Lucia Jašková. "Je to příběh o tom, že v životě často chceme dávat dary z lásky a nejsme si přitom schopni uvědomit nebo připustit možné následky svých činů. To pak může vést k rodinným tragédiím a generačním střetům," charakterizovala svůj snímek sama Liová.

Snímek, na jehož produkci se podílela Česká televize, byl dvakrát nominován do finále Cen české filmové kritiky - za scénář a nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli pro Taťjanu Medveckou. Vyšel však naprázdno.

 

Právě se děje

Další zprávy