O ceny kritiky se utká manažer na útěku a lidé z okraje

Kultura Kultura
14. 1. 2012 10:00
Osm nominací mají Poupata a Rodina je základ státu
Foto: Bontonfilm

Praha - V sobotu budou v Praze vyhlášeni držitelé cen české filmové kritiky za rok 2011. Z 25 hraných titulů se do nominací dostalo sedm snímků, z 21 dokumentů kritici a publicisté vybrali tři nejlepší. Ocenění budou předávána podruhé. Ceremoniál, jehož moderátorem je Ondřej Vetchý, odvysílá od 21:00 program ČT 2.

Po osmi nominacích mají debut scenáristy a režiséra Zdeňka Jiráského Poupata a snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. První je sociálním dramatem ze severočeského průmyslového maloměsta s Vladimírem Javorským v hlavní roli.

Foto: Bontonfilm

Také druhý snímek neměl v kinech odezvu, jakou by si zasloužil, i když se v distribuci objevil v obnovené premiéře. Ironická road-movie zachycuje na příběhu rodiny poměry v současném kapitalismu. Vypráví o útěku vysokého bankovního manažera Libora před policií.

Začátečník a outsider

V cenách kritiky má šanci předčit loňské Sedláčkovo skóre. Jeho film Největší z Čechů tehdy proměnil jednu z šesti nominací, když byla Simona Babčáková oceněna za nejlepší ženský výkon v hlavní roli. Letos je nominována za roli vedlejší - a s ní i Eva Vrbková a Igor Chmela v hlavních a Jiří Vyorálek ve vedlejší roli tohoto příběhu.

Symbolický souboj snímků Poupata a Rodina je základ státu vyznívá jako opozice mezi "šťastným pokusem začátečníka" a "zralým nalezením vlastního hlasu věčného outsidera".

Čtěte také:
Český film se loni změnil v nekonečné promo
Jiráský a Sedláček mají nejvíc nominací na ceny kritiků

Lví nominace uvedou Kočičková s Žáčkem ve jménu lásky
Lucerna vystavuje filmové plakáty k Českým lvům
České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

Sedláček, autor Rodiny, patří k typicky přehlíženým tvůrcům, kteří se stále za svou autentickou snahu rozebírat nepříjemná témata nemůžou dočkat oficiální satisfakce. V případě Rodiny však již není příliš pochyb, že se mu dnešní dobu a situaci v Česku podařilo zobrazit výstižně.

Foto: Aktuálně.cz

Zdeněk Jiráský, autor Poupat, naproti tomu ambice postihnout dnešek neměl předem tak dané. Jeho film tematizuje a zosobňuje spíš určité bezčasí, byť se odehrává v současnosti a má parametry sociálního dramatu. Třetí vzadu, Václav Kadrnka s 80 dopisy, se zajímá mnohem intimněji a přesněji bezčasím normalizace, čímž se vypořádává s naší minulostí.

Pět nominací má Hřebejkova a Jarchovského Nevinnost. Také tady bodovali herci - Aňa Geislerová, mladá Anna Linhartová a Hynek Čermák. Se stejným počtem nominací vstoupil do druhého kola hlasování debutující Tomáš Luňák a jeho snímek Alois Nebel.

Natočil ho podle komiksu spisovatele Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99 metodou rotoskopie, kdy akci herců převedli animátoři do kreslené podoby. Česká filmová a televizní akademie vyslala tento film do boje o nominace na cizojazyčného Oscara. Ucházet se bude i o zlatou sošku za nominaci.

Foto: Aktuálně.cz

Tři naděje na ceny kritiky má zmíněný scenáristický a režijní debut Václava Kadrnky 80 dopisů, který zaujal už na Berlinale. Odehrává se během jediného dne roku 1987 a líčí složitou cestu po všech úřadech, na kterou se tehdy vydala filmařova matka, aby od nich získala vyjádření k výjezdu za jeho otcem, který emigroval do Británie.

Vybrané osobnosti

Se dvěma nominacemi vstoupil do finále slovensko-český film Dům Zuzany Liové. Debutující režisérka intimní pohled na vztah dvou generací uvedla na řadě přehlídek a bodovala především za scénář. Jednu nominaci za herecký výkon Ondřeje Sokola v roli homosexuálního přítele hlavní hrdinky získala romantická komedie Alice Nellis Perfect Days - I ženy mají své dny.

Z dokumentů mají naději na cenu Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, Divadlo Svoboda Jakuba Hejny a Pod sluncem tma Martina Marečka, který zvítězil na festivalu v Jihlavě.

Během večera zazní například speciální verze skladby Stínohry z filmu Alois Nebel v podání skupiny Umakart. Připomenuty budou devadesátiny nejvýznamnějšího domácího skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky. Ceny vítězům předají Eva Zaoralová, Věra Chytilová, Ladislav Helge, Helena Třeštíková či Vladimír Opěla.

Foto: Aktuálně.cz

Jedním z impulzů pro založení Cen české filmové kritiky byla tristní podoba posledních ročníků Českých lvů. Týkalo se to jak podoby večera, kdy si moderátoři tradičně hrají na trapnost a neumětelství, tak hlavně výsledků - kdy to vypadalo, jako by se hlasující akademici nedívali na díla svých kolegů a mechanicky udělovali ceny určitému typu filmů a vždy velmi omezenému počtu snímků.

Snahou kritických cen i přenosu by mělo být co nejdůstojnější představení české produkce - proto si organizátoři dávají záležet na jménech pozvaných. Přítomnost režiséra Ladislava Helgeho, který točil jen krátce v údobí 60. a 70. let a pak byl odstaven od tvůrčí práce, je jedním z příkladů, jak by Ceny české filmové kritiky měly dát vyniknout zapomenutým a opomíjeným hodnotám.

Výsledky a přehled hlasování všech novinářů a publicistů v jednotlivých kategoriích v obou kolech budou po ceremoniálu zveřejněny na stránkách www.filmovakritika.cz.

Čtěte také:
Český film se loni změnil v nekonečné promo
Jiráský a Sedláček mají nejvíc nominací na ceny kritiků

Lví nominace uvedou Kočičková s Žáčkem ve jménu lásky
Lucerna vystavuje filmové plakáty k Českým lvům
České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

 

Právě se děje

Další zprávy