O první Festival íránských filmů je nebývalý zájem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 1. 2012 16:40
Přehlídka vyvrcholí o víkendu ve Světozoru
Rozchod Nadera a Simin
Rozchod Nadera a Simin | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslední možnost zhlédnout některý ze stěžejních snímků íránské filmové produkce nabídne o tomto víkendu pražské kino Světozor, kde vrcholí první ročník Festivalu íránských filmů. S ohledem na nebývalý zájem publika zbývají z osmi projekcí poslední tři snímky, na které lze zakoupit vstupenky.

Podle organizátorů si už čeští filmoví fanoušci zvykli na přehlídky neevropských kinematografií. Avšak s takovým ohlasem nepočítali. Festival začal 11. ledna a ve svém programu má celkem 17 projekcí. Informace o víkendových projekcích naleznou zájemci na adrese www.kinosvetozor.cz a www.iranianfilmfestival.cz.

Film Gilane nasazený o víkendu je příběhem mateřské statečnosti a lásky na pozadí válečného utrpení. Odehrává se v roce 1988 během vrcholící války mezi Íránem a Irákem.

Další snímek nazvaný Dnes ještě ne je příběhem o každodenním životě mladé úspěšné grafičky. Jednoho dne však klid a bezstarostnost naruší bývalá partnerka jejího snoubence, když se usadí v jeho bytě. Pod snímkem, který se soustředí na ženskou tematiku, je podepsána jedna z nejúspěšnějších íránských filmových osobností Niki Karimiová. Zahrála si ve více než dvaceti filmech a vyzkoušela si rovněž roli režisérky. Dnes ještě ne je jejím třetím režisérským a zároveň scenáristickým počinem.

Snímek Tři ženy zkoumá íránské tradice a jejich roli v současné společnosti. Zachycuje generační konflikty v příběhu ženy, která pátrá po své ztracené matce a dceři. Během této cesty nalézá i cestu k sobě samé a tím i pravou příčinu svého celoživotního osamění.

Íránská kinematografie se pro své unikátní umělecké pojetí a bohatou historii těší značné pozornosti světového publika i odborné kritiky minimálně již tři desetiletí. Snímky uvedené v rámci festivalu přiblížují život v současném Íránu, zejména Teheránu.

Festival ve středu odstartoval Rozchod Nadera a Simin, vítězný snímek z loňského Berlinale, který zároveň vstupuje do zdejší filmové distribuce. Titul režiséra Asghara Farhadího je jednou ze senzací minulého roku, po úspěšném uvedení na množství zahraničních festivalů byl zakoupen i do americké distribuce a je favoritem v boji o cizojazyčného Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy