Ceny kritiky předá Zaoralová, Chytilová i Třeštíková

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
11. 1. 2012 17:01
Nejvíc nominací mají Poupata a Rodina je základ státu
Umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová.
Umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poradkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová, režiséři Věra Chytilová a Ladislav Helge, dokumentaristka Helena Třeštíková, kurátor filmového archivu Vladimír Opěla, skladatel Petr Hapka i scenárista Zdeněk Svěrák předají Ceny české filmové kritiky. Herecké výkony svých kolegů a kolegyň v hlavních i vedlejších rolích v sobotu 14. ledna ocení Eliška Balzerová, Marta Vančurová, Lubomír Lipský a Jiří Bartoška.

"Ceny, jimiž chtějí domácí filmoví novináři a publicisté upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku 2011, budou vyhlášeny podruhé. Ve druhém kole, ve kterém byly posuzovány výkony v 11 kategoriích na základě nominací, se hlasování zúčastnilo 52 osob," oznámila ředitelka České filmové komory Helena Uldrichová.

Foto: Aktuálně.cz

Slavnostním večerem v pražském klubu SaSaZu bude v přímém přenosu ČT2 provázet Ondřej Vetchý. Cenu pro Objev roku vyhlásí ředitel komunikace společnosti RWE Martin Chalupský.

Jedním z impulzů pro založení Cen české filmové kritiky byla tristní podoba posledních ročníků Českých lvů. Týkalo se to jak podoby večera, kdy si moderátoři tradičně hrají na trapnost a neumětelství, tak výsledků - kdy to vypadalo, jako by se hlasující akademici nedívali na díla svých kolegů a mechanicky udělovali ceny určitému typu filmů a vždy velmi omezenému počtu snímků.

Letos novináři posuzovali 25 hraných filmů, které měly distribuční premiéru roce 2011 a které včas nahlásily termín Unii filmových distributorů, a 21 filmů dokumentárních. Nejvyšší počet - osm nominací - získaly snímky Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka a Poupata debutujícího Zdeňka Jiráského.

Pět nominací mají filmová adaptace kultovního komiksu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka a dramatický příběh Nevinnost Jana Hřebejka. Tři nominace má film Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, dvě nominace drama Dům Zuzany Liové a jednu nominaci komedie Perfect Days - I ženy mají své dny režisérky Alice Nellis.

Foto: Aktuálně.cz

Symbolický souboj snímků Poupata a Rodina je základ státu vyznívá jako opozice mezi "šťastným pokusem začátečníka" a "zralým nalezením vlastního hlasu věčného outsidera". Robert Sedláček, autor Rodiny, patří k těm typicky přehlíženým tvůrcům, kteří se stále za svou autentickou snahu rozebírat nepříjemná témata nemůžou dočkat oficiální satisfakce. V případě Rodiny však již není příliš pochyb, že se mu dnešní dobu a situaci v Česku podařilo zobrazit výstižně.

Zdeněk Jiráský, autor Poupat, naproti tomu ambice postihnout dnešek neměl předem tak dané. Jeho film tematizuje a zosobňuje spíš určité bezčasí, byť se odehrává v současnosti a má parametry sociálního dramatu. Třetí vzadu, Václav Kadrnka s 80 dopisy, se zajímá mnohem intimněji a přesněji bezčasím normalizace, čímž se vypořádává s naší národní minulostí.

Snahou přenosu by mělo být co nejdůstojnější představení letošní české filmové produkce - proto si organizátoři také dávají záležet na jménech pozvaných. Přítomnost režiséra Ladislava Helgeho, který točil jen krátce v údobí 60. a 70. let a pak byl jako "politicky nevyhovující" odstaven od tvůrčí práce, je jedním z příkladů, jak by Ceny české filmové kritiky měly dát vyniknout zapomenutým a opomíjeným hodnotám.

Výsledky a přehled hlasování všech novinářů a publicistů v jednotlivých kategoriích v obou kolech budou po ceremoniálu zveřejněny na webových stránkách Cen české filmové kritiky www.filmovakritika.cz.

Čtěte také:
Český film se loni změnil v nekonečné promo
Jiráský a Sedláček mají nejvíc nominací na ceny kritiků

Lví nominace uvedou Kočičková s Žáčkem ve jménu lásky
Lucerna vystavuje filmové plakáty k Českým lvům
České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

 

Právě se děje

Další zprávy