Lví nominace uvedou Kočičková s Žáčkem ve jménu lásky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 1. 2012 15:28
Večer se koná 4. února v kině Lucerna, odvysílá ho ČT2
Foto: VAC

Praha - Moderátory nominačního večera Českého lva, který se uskuteční 4. února v pražském kině Lucerna v přímém televizním přenosu na programu ČT2, budou Ester Kočičková a Jakub Žáček. Režisér a výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler Žáčka vybral po dobré zkušenosti z loňska.

"Když Kuba přišel s myšlenkou, že by rád moderoval ve dvojici s Ester Kočičkovou, jenom jsem zajásal, protože ta uváděla nominační večer už třikrát a vždycky skvěle," komentoval to Vachler.  Hledat průvodce těmito večery je prý rok od roku složitější, neboť těch, kteří by udílení cen oživili, je málo.

Právě tristní podoba posledních ročníků Českých lvů byla jedním z impulzů pro založení Cen české filmové kritiky. Týkalo se to jak podoby večera, kdy si moderátoři tradičně hrají na trapnost a neumětelství, tak výsledků - kdy to vypadalo, jako by se hlasující akademici vůbec nedívali na filmy svých kolegů a mechanicky udělovali ceny určitému typu filmů a vždy velmi omezenému počtu snímků.

"Chystáme velkou projekci přes celé jeviště a budeme stavět na zpomalených záběrech, abychom tu dnešní superrychlou dobu alespoň nějak zbrzdili. Proto i upoutávka na nominační večer bude zpomalená," popsal letošní nominační show Vachler.

Celý večer se podle něj má nést ve znamení lásky. Už proto, že v řadě filmů, které se ucházejí o Českého lva, hraje láska velmi důležitou nebo dokonce hlavní roli.

Čtěte také:
Lucerna vystavuje filmové plakáty k Českým lvům

České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

Pro Kočičkovou, která už má s nominačním večerem zkušenosti, je pokaždé noční můrou čtecí zařízení. "Já jsem pokaždé ráda za každý vtip či bonmot, který se setká s nějakou reakcí v tom velmi náročném publiku, které se v Lucerně vždycky sejde," uvedla.

Divákům už počtvrté vzkázala, že nominační večer je jen přípravou na večer hlavní, proto by z nějaké té chybičky nedělala vědu.

Oba se prý v souvislosti s tématem večera zaměří na lásku klasickou. "Třeba svým výstupem a výběrem hostů docílíme toho, že se ti dva doma u televize budou mít ještě radši než před třiceti lety, když se seznámili," podotkla.

Držitelé Českých lvů pak budou vyhlášeni v pražské Lucerně 3. března podevatenácté v přímém přenosu ČT1. Stejně jako loni zhodnotí a ocení loňskou domácí kinematografickou tvorbu kromě filmových akademiků i novináři. Výroční Ceny české filmové kritiky budou předány v holešovickém klubu SaSaZu už 14. ledna v přenosu na ČT2.

 

Právě se děje

Další zprávy