Do nominací na Glóby nejhlasitěji promluvil němý Umělec

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
15. 12. 2011 20:40
Má šest nominací na ceny zahraničních novinářů
Foto: Festival de Cannes

Los Angeles - Němý černobílý snímek The Artist (Umělec) potvrdil výsostné postavení v letošních anketách o nejlepší film uplynulé sezóny.  Získal šest nominací na Zlaté Glóby včetně kategorie nejlepší komedie/muzikál.  Za ním skončily s pěti nominacemi dva snímky: drama z amerického Jihu The Help (u nás poběží jako Černobílý svět) o emancipaci černých služek a film The Descendants (Děti moje) s Georgem Clooneym coby otcem, který navazuje vztah se dvěma dcerami poté, co se manželka ocitne v kómatu.

Foto: Aktuálně.cz

Glóby jsou označované za generálku na Oscary a uděluje je sdružení zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu. Nominace ve 25 filmových a televizních kategoriích spolu s  šéfkou sdružení Aidou Takla-O'Reillyovou vyhlásili Sofia Vergara, Rashida Jones, Woody Harrelson a Gerard Butler, tradičně v hotelu Beverly Hilton (seznam všech nominací najdete zde).

Žádné překvapení

Glóby rozdělují většinu hlavních kategorií na ceny pro dramata a komedie/muzikály. V druhé zmíněné kategorii spolu s Umělcem o titul film roku soutěží Bridesmaids (Ženy sobě), novinka Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, životopisný snímek My Week with Marilyn a „rakovinová" komedie 50/50.

O cenu za nejlepší drama se kromě snímků The Help - Černobílý svět a Děti moje utkají první 3D film Martina Scorseseho Hugo a jeho tajný objev, Spielbergův War Horse, baseballový Moneyball s Bradem Pittem a politické Březnové idy, kde byl George Clooney nejen jedním z herců (hlavní roli má Ryan Gosling), ale hlavně režisérem.

Žádný z nominovaných filmů ani herců není velkým překvapením; všechny patří do krystalizující skupiny nejdiskutovanějších titulů uplynulé sezony a sbírají ceny či nominace. Z jejich všechuti přitom nelze vyvodit nic o tom, kam směřuje vkus arbitrů filmového umění a zábavy: máme tu jak retro filmy, tak příběhy ze současnosti, rozevlátou fantazii, civilní i společensky kritické snímky. Snad jen to, že v minulosti i dnešku spíš opatrně hledají oporu a naději. 

Foto: Aktuálně.cz

Artist bojuje ve všech hlavních kategoriích.

Michel Hazanavicius je nominován za scénář i režii, film má nominaci za hudbu. Za hlavní roli němé hvězdy, jejíž éra pomalu odchází, je v komediích nominován Jean Dujardin, za vedlejší postavu herečky, jež symbolizuje nástup zvukových filmů, je navržena Berenice Bejo. Paradoxní přitom je, že nikdo stále neřekl, zda může film soutěžit v hlavních oscarových kategoriích; sice se v něm nemluví, ovšem je francouzské provenience.

Nejúspěšnějším tvůrcem Glóbů je Clooney. Sám má nominaci v hlavní dramatické kategorii za Descendants, nominace za scénář a režii mu přineslo zmíněné drama Březnové idy. Za tento snímek je nominován i Gosling coby idealistický dobrovolník, tento herec má i nominaci v komediální kategorii za Crazy, Stupid, Love. Největší obdiv kritiky ovšem letos vzbudil v uměleckém akčňáku Drive.

Hodně ostrouhal očekávaný film Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy - má jen nominaci pro herečku Rooney Maru a hudbu Trenta Reznora a Attica Rosse. Zcela opomenut zůstal překvapivě i Strom života od Terence Malicka. Nijak dobře si nevede ani titul J. Edgar od Clinta Eastwooda o zakladateli FBI; nominaci má pouze Leonardo di Caprio za hlavní roli.

Přímý přenos

Zlaté Glóby rozdává 85 zahraničních novinářů a jejich organizaci mnozí označují za poněkud obskurní. Ve svých tipech nejsou nijak výrazně úspěšnější než jiná sdružení, která se účastní mediální hry "Uhodni Oscara a získej slávu".  Pokud na ni přistoupit, pak za posledních 7 let dokonce strefili vítěze jen jednou s Milionářem z chatrče. Navíc loni propukl skandál, že se členové nechávají při nominacích uplácet.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně popularita Glóbů těží zejména z toho, že se jako jedny z mála cen vysílají v přímém přenosu a v neformální atmosféře za přítomnosti hvězd, kterým navíc zatápějí neuctiví moderátoři jako poslední dvě sezony Rick Gervais. Pro studia a distributory je to tedy velká mediální šance, jak na své filmy upozornit diváky i akademiky.

Další výhodou Glóbů je, že zde "soutěží" více typů filmů a padne tu víc jmen. Zatímco Oscary dávají přednost dramatům, Glóby zahrnují do zmíněné speciální kategorie komedie a muzikály a dále i televizní filmy a seriály - což z nich činí mnohem populističtější cenu, než jsou Oscaři.

I proto jistě sdružení potřetí angažovalo britského komika Gervaise, který sice všechny pozurážel, ale dokázal zvednout sledovanost přímého přenosu. Držitelé Glóbů budou vyhlášeni 15. ledna 2012.  Známým držitelem sošky je už Morgan Freeman, který dostane cenu za celoživotní dílo, cenu Cecila B. DeMilla.

Čtěte také:
Kritici nabízejí akademikům Clooneyho, Pitta a Umělce
Hercům se letos nejvíc líbí vzpoura černošských služek

Před Glóby už své nominace nebo vítěze vyhlásila řada recenzentských sdružení. Naposledy to byla Broadcast Film Critics Association - sdružuje na 250 recenzentů z televize, rádií i online médií a je největší organizace tohoto typu v USA a Kanadě.  Nejvíc nominací na jejich ceny získaly filmy Umělec a Hugo a jeho velký objev - oba snímky oslavující kinematografii mají po jedenácti zářezech. Za nimi jsou s osmi možnostmi Černobílý svět a Drive.

Všechny výsledky se zatím letos shodují na takřka stejné sestavě nejlepších filmů a případných čekatelů na Oscary. Kromě zmíněných k nim patří snad ještě Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně daleko - adaptace knihy o 11. září, již natočil specialista na hladivé umění Stephen Daldry.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy